چرا نارنگی و پرتقالِ دوساله‌ام گل نمی‌دهند و برگ‌ها زرد شده؟ (زاهدانِ گرم و خشک)

nazila nazilaپرسیده شده توسط: وضعیت: آفلاین بازدید: ۳۴ امتیاز سوال: ۰
من یه درخت نارنگی و پرتغال دارم ..سال دومشان است..گل نداده..و برگهای آنها رو به زردی میرود...کود کهنه ی دامی داده ام..هفته ی یبار آنها را آبیاری میکنم..نور دهی باغچه هم خوب می باشد...خیلی نگرانشان هستم..آب و هوای ما گرم و خشک زاهدان می باشد...مرا راهنمایی کنیدبا تشکر از راهنماییهای شما

پاسخ‌ها و گفتگو

محسن شهاب الدین
تهران | آفلاین | پست‌ها: ۱۵۸۹۳ | امتیاز کاربر: ۷۵۷۱
پاسخ منتخب
امتیاز پاسخ: ۱
سلام

براي درخت‌هاي مرکباتِ دوساله، گل ندادن هنوز مي‌تواند طبيعي باشد؛ خيلي از نهال‌ها (خصوصاً اگر پيوندي باشند) معمولاً از سال ۳ به بعد جدي‌تر وارد فاز گل‌دهي مي‌شوند. اما زرد شدن برگ‌ها پيام دارد و يعني يک جاي کار (تغذيه/آبياري/خاک) بايد تنظيم شود؛ نگران نباشيد، با چند اصلاح معمولاً سريع سرحال مي‌شوند 🙂

اول از همه برويم سراغ شايع‌ترين علت در زاهدان: کمبود آهن (کلروز آهن) به‌خاطر قليايي بودن خاک و آب. علامتش اين است که برگ‌هاي جوان زرد مي‌شوند ولي رگبرگ‌ها سبزتر مي‌مانند. در اين حالت کود دامي هرچقدر هم “خوب و کهنه” باشد، آهن را قابل جذب نمي‌کند. راهکار: کلات آهن EDDHA (ترجيحاً ۶٪) را طبق دوز برچسب، اوايل بهار و در صورت نياز تکرار، به صورت چالکود/آبياري در محدوده سايه‌انداز بدهيد (نه چسبيده به تنه).

اگر زردي بيشتر روي برگ‌هاي پير است و از نوک و حاشيه شروع مي‌شود، بيشتر به کمبود ازت يا منيزيم مي‌خورد. براي ازت، در فصل رشد (بهار تا اواسط تابستان) کودهاي نيتروژنه را کم‌کم و قسطي بدهيد (يک‌باره سنگين ندهيد که هم ريشه مي‌سوزد هم درخت فقط “برگ‌بازي” مي‌کند!). براي منيزيم هم مي‌توانيد از سولفات منيزيم (يا محلول‌پاشي سبک طبق برچسب) استفاده کنيد.

آبياري هفته‌اي يک‌بار در زاهدان ممکن است براي نهال دوساله کم يا زياد باشد؛ بستگي به بافت خاک دارد. مرکبات از “خشکي طولاني” و “غرقابي شدن” هر دو بدشان مي‌آيد. پيشنهاد عملي: خاک را ۱۵–۲۰ سانت زير سطح چک کنيد؛ اگر آنجا خشک است، يعني دفعات را بيشتر کنيد؛ اگر خيس و سنگين و بدبو است، يعني ماندابي داريد و بايد فاصله‌ها را بيشتر و زهکش را بهتر کنيد. آبياري عميق با فاصله مناسب بهتر از آب کم و سطحي است. يک مالچ (کاه‌وکلش/چيپس چوب/کمپوست رسيده) هم کمک مي‌کند رطوبت بماند و خاک مثل تابه داغ نشود 🔥

کود دامي اگر خوب پوسيده هم باشد، اگر زياد و نزديک ريشه ريخته شود مي‌تواند شوري را بالا ببرد (خصوصاً در مناطق خشک) و باعث زردي و سوختگي نوک برگ شود. بهتر است مقدارش کنترل‌شده باشد و با خاک مخلوط شود. اگر آب منطقه هم شوري/بي‌کربنات بالا داشته باشد، مشکل تشديد مي‌شود. اگر امکان داريد، يک آزمايش ساده آب و خاک (EC و pH) خيلي سريع تکليف را روشن مي‌کند.

براي اينکه دقيق‌تر نسخه بدهم، لطفاً اگر مي‌توانيد بفرماييد: زردي روي برگ‌هاي جديد است يا قديمي؟ رگبرگ‌ها سبز مي‌مانند؟ لکه‌هاي قهوه‌اي يا سوختگي نوک برگ داريد؟ و يک عکس از برگ و کل درخت هم عالي مي‌شود. تا آن موقع، اقدام‌هاي کم‌ريسک و مفيد: کلات آهن EDDHA (اگر زردي روي برگ‌هاي جوان است)، برنامه تغذيه قسطي بهاره، بهبود آبياري و زهکش و مالچ.

در پايان، براي نکات کامل‌تر درباره تغذيه مرکبات، آبياري در اقليم گرم و خشک، و تشخيص انواع زردي برگ‌ها، حتماً مقالات سايت نارگيل را مطالعه نماييد.

برای دیدن پاسخ‌های بیشتر پایین‌تر بروید...

ثبت پاسخ یا نظر