کاشت یاس سفید در کردانِ سردسیر؛ با پلاستیک جواب می‌دهد یا نه؟

فرناز فهیمیپرسیده شده توسط: وضعیت: آفلاین بازدید: ۶ امتیاز سوال: ۰
سلام. میشه در منطقه سردی مثل کردان (ساوجبلاغ) در فضای باز (باغچه) یاس سفید بکارم و برای محفوظ ماندن از سرما در زمستان روی آن را با پلاستیک بپوشانم؟

پاسخ‌ها و گفتگو

محسن شهاب الدین
تهران | آفلاین | پست‌ها: ۱۵۸۹۷ | امتیاز کاربر: ۷۵۷۵
پاسخ منتخب
امتیاز پاسخ: ۱
سلام

بله مي‌توانيد ياس سفيد را در فضاي بازِ کردان بکاريد، اما با يک شرط مهم: ياس سفيد (Jasminum) در سرما حساس است و مشکل اصلي‌اش يخ‌زدگي طولاني‌مدت و باد سرد زمستان است. کردان بعضي سال‌ها شب‌هاي زير صفر جدي دارد؛ بنابراين کاشتش ممکن است، ولي بايد آن را «نيمه‌حرفه‌اي» محافظت کنيد، نه فقط يک پلاستيک ساده بندازيد روش 🙂

در مورد پوشاندن با پلاستيک: پلاستيکِ چسبيده به گياه معمولاً بيشتر دردسر درست مي‌کند تا کمک؛ چون روزها زير آفتاب مثل گلخانه داغ مي‌شود و شب‌ها ناگهان سرد مي‌شود و همين نوسان، به شاخه‌ها شوک مي‌دهد. از طرفي رطوبت حبس مي‌شود و اگر تهويه نباشد، احتمال لکه‌برگي و پوسيدگي هم بالا مي‌رود. اگر هم پلاستيک با برگ و شاخه تماس داشته باشد، همان نقطه‌ها در يخبندان مثل «چسب يخ» آسيب مي‌بينند.

اگر مي‌خواهيد پوشش بدهيد، بهترش اين است: يک قيم/چهارچوب درست کنيد که پلاستيک به گياه نچسبد و حتماً از پايين يا کناره‌ها تهويه داشته باشد. حتي از پلاستيک، گزينه بهتر پارچه‌هاي ضدسرما (اسپانباند/فراست‌کلا‌ث) است که هم نفس مي‌کشد هم نوسان دما را ملايم‌تر مي‌کند. پلاستيک را اگر گذاشتيد، در روزهاي آفتابي کمي بازش کنيد که گياه مثل «سونا» پخته نشود 😄

براي اينکه ياس‌تان زمستان را با غرور رد کند، اين نکته‌ها خيلي کليدي‌اند: جاي کاشت رو به جنوب و کنار ديوار (جايي که باد سرد کمتر مي‌خورد و گرماي ذخيره‌شده دارد) انتخاب کنيد. پاي بوته را از اواخر پاييز با ۵ تا ۱۰ سانت مالچ (برگ خشک، خاک‌برگ، کاه‌وکلش) بپوشانيد تا ريشه‌ها کمتر يخ بزنند. آبياري سنگين قبل از يخبندان نکنيد؛ خاک خيلي خيس در سرماي شديد دردسرساز مي‌شود، ولي خشکي مطلق هم خوب نيست—خاک کمي نم‌دارِ کنترل‌شده بهتر است.

همچنين حواستان باشد ياس سفيد انواع مختلفي دارد و تحمل سرما در آن‌ها فرق مي‌کند. اگر منظور شما ياس سفيدِ رايج و معطر (مثل ياس عربي/سامباک) باشد، معمولاً حساس‌تر است و در کردان به محافظت جدي‌تري نياز دارد. اگر منظورتان ياس‌هاي مقاوم‌تر باشد (مثل بعضي ياس‌هاي پيچ با تحمل بيشتر)، شانس موفقيت بالاتر مي‌رود. بهترين کار اين است که دقيقاً رقم/نوع را مشخص کنيد (حتي يک عکس هم کمک مي‌کند) تا نسخه دقيق‌تري بدهم.

جمع‌بندي: کاشت در باغچه شدني است، ولي فقط با پلاستيکِ ساده و بدون تهويه ريسک بالا مي‌رود. ترکيبِ «مکان مناسب + مالچ + پوشش تنفسي يا پلاستيکِ فاصله‌دار و قابل تهويه» معمولاً بهترين نتيجه را مي‌دهد. براي نکات بيشتر درباره محافظت زمستانه، انتخاب رقم و مراقبت‌هاي فصلي، مقالات سايت نارگيل را مطالعه نماييد.

برای دیدن پاسخ‌های بیشتر پایین‌تر بروید...

ثبت پاسخ یا نظر