Sagittaria sagittifoliaArrow Head که به فارسی سر نیزه ای نامیده میشود، گیاهی از خانواده آلیسماتاسه بومی اروپا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: خیلی مرطوب دمای محیط: معتدل تا گرم خاک: خاک های بسیار مرطوب و لومی
نام علمي
Sagittaria sagittifolia
خصوصیات - معرفی
گیاه "سر نیزه ای" یکی از گیاهان گلدار از خانواده آلیسماتاسه و بومی مرداب های اکثر نواحی اروپا، از ایرلند و پرتغال تا فنلاند و بولیوی می باشد. همچنین در روسیه، اُکراین، سیبری، ترکیه، چین، استرالیا، ویتنام و قفقاز نیز یافت می شود. این گیاه همچنین به عنوان غذا در بسیاری از کشورها کشت می شود.
علت نامگذاری این گیاه به شکل خاص برگ های آن مربوط می شود.
گیاه سرنیزه ای گیاهی علفی و چندساله است که در آب از عمق 10 تا 50 سانتیمتر رشد می کند.
برگ ها بالای سطح آب تشکیل می شوند و مانند انتها یا سر یک پیکان یا نیزه هستند. این برگ ها دارای 15 تا 25 سانتیمتر پهنا و 10 تا 22 سانتیمتر عرض دارند. هر برگ روی یک دمبرگ طویلی که روی سطح اب تشکیل می شود و ممکن است تا 45 سانتیمتر نیز طول داشته باشد، تشکیل می گردد..
گل ها حدود 2 تا 2.5 سانتیمتر عرض داشته و دارای سه کاسبرگ کوچک و سه گلبرگ سفید رنگ و تعداد زیادی پرچم های ارغوانی رنگ می باشند. این گل ها یک پایه (جنس نر و ماده روی یک گیاه) بوده و گرده افشانی آنها توسط حشرات صورت می گیرد.
شرایط نگهداری سر نیزه ای
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
خیلی مرطوب
دماي مورد نياز
معتدل تا گرم
خاک مورد نياز
خاک های بسیار مرطوب و لومی
|
این گیاه، گیاهی آبزی است و اکثراً در تالاب ها و مرداب ها رشد می کند. ولی آب های کم عمق را بیشتر ترجیح می دهد.
به خاک های بسیار مرطوب و لومی نیاز دارد.
از نظر نیاز نوری به آفتاب کامل احتیاج دارد.
این گیاهان نسبت به سرمای ملایم می توانند مقاوم باشند. و در دماهای پایین تر، تا حداقل -10 درجه سانتیگراد می توانند زنده بمانند. اگرچه اندام های هوایی در دماهای زیر صفر درجه سانتیگراد از بین می روند اما اندام های زیر زمینی زنده باقی می مانند.
در آب و هوای گرمتر رشد بهتری خواهند داشت. و به حداقل شش ماه فصل رشد برای تولید محصول نیاز دارند.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
کابردها:
غده های گرد این گیاه دارای ارزش خوراکی می باشند. این غده ها دارای مزه ای شیرین و مانند سیب زمینی دارای ساختاری نشاسته ای اما شکننده تر و تردتر می باشند.
برگ ها و ساقه های جوان نیز در برخی موارد به صورت پخته شده مورد استفاده قرار می گیرند.
این گیاه دارای فعالیت ضد باکتریایی قوی است.
هر صد گرم از ریشه یا غده های خشک شده ی این گیاه حاوی حدود 364 کالری انرژی، 17 گرم پروتئین، 1 گرم چربی، 76.2 گرم کربوهیدرات ها، 3.1 گرم فیبر، 5.8 گرم خاکستر، 44 میلیگرم کلسیم، 561 میلیگرم فسفر، 8.8 میلیگرم آهن، 2480 میلیگرم پتاسیم، 0.54 میلیگرم تیامین، 0.14 میلیگرم ریبوفلاوین، 4.76 میلیگرم نیاسین و 17 میلیگرم اسکوربیک اسید می باشد. این گیاه فاقد کاروتن می باشد.
نحوه تکثیر سر نیزه ای
تکثیر این گیاه از طریق کشت بذرها، تقسم غده ها (در بهار یا پاییز) و نیز از طریق ساقه های رونده یا ریزوم ها صورت می گیرد.