Flammulina velutipesEnokitake که به فارسی قارچ فلامولینا / قارچ اِنوکیتاکه نامیده میشود، گیاهی از خانواده فیزالاکریاسه بومی آسیا، اروپا و آمریکا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: متوسط رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: نواحی معتدل و مرطوب خاک: رویش روی کنده درختان
دانستنیهای علمی
نام علمي
Flammulina velutipes
قارچ اِنوکیتاکه یا فلامولینا قارچی است از خانواده ی فیزالاکریاسه که بیشتر در غذاهای مردم شرق آسیا نظیر چین، ژاپن و کره استفاده می شوند.
گستره ی پراکنش این قارچ از شرق اروپا تا آسیا و از سواحل غربی آمریکای شمالی تا کوه های آپالاچیان می باشد.
این قارچ ها به صورت تازه یا کنسرو شده در بسته بندی های مخصوص در دسترس می باشند.
از این قارچ به صورت سنتی در سوپ ها استفاده می شده اما امروزه در سالادها و انواع مختلف غذاها نیز به کار می رود.
فلامولینا دارای ساختار تُردی است که می توان از آن به مدت یک هفته در یخچال نگهداری کرد.
این قارچ دارای کلاهک چسبناک، به رنگ قهوه ای مایل به زرد یا نارنجی مایل به قرمز است. این کلاهک ها به عرض 2 تا 10 سانتیمتر بوده و دارای ساقه ای مخملی و تیره تر از اندام های هوایی است.
طول این قارچ از 5 تا 15 سانتیمتر مشاهده می شود.
رنگ اسپورهای این قارچ به رنگ سفید، کِرِم یا زرد است.
این قارچ به طور طبیعی روی کنده ی درختان داغداغان چینی یا اِنوکی (در زبان چینی) رشد می کند اما بر روی درختان دیگری مانند توت سفید و خرمالو نیز می رویند.
بین گونه های خودرو و اهلی (کشت شده) این گیاه اختلافات معنی داری وجود دارد. کولتیوارهای اهلی این گیاه در معرض نور قرار نمی گیرند و در زیر سرپناه پرورش می یابند بنابراین به رنگ سفید دیده می شوند. ولی گونه های خودرو یا وحشی این گیاه معمولاً به رنگ قهوه ای تیره مشاهده می شوند. همچنین کولتیوارهای اهلی این قارچ در محیط های غنی از دی اکسید کربن رشد می کنند و دارای ساقه ای بلند و باریک می باشند در حالی که گونه های خودرو دارای ساقه ای کوتاه و ضخیم هستند.
در برخی کشورها نظیر انگلستان، گونه های وحشی و خودروی این نوع قارچ ممکن است طی ماه های سپتامبر تا مارچ و در طول زمستان ظاهر شوند.
این گونه ی قارچ معمولاً سرمای زمستان را تحمل کرده و در اکثر نواحی در اواخر پاییز یا زمستان ظاهر می شود.
نور مورد نياز
متوسط
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
نواحی معتدل و مرطوب
خاک مورد نياز
رویش روی کنده درختان
|
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
قارچ فلامولینا حاوی آنتی اکسیدان هایی مانند اِرگوتیونین است.
تحقیقات نشان داده که استفاده از این گیاه سبب افزایش سطح ایمنی بدن و کاهش سرطان می گردد.
بررسی هایی که در سال 2005 در دانشگاه سنگاپور صورت گرفت مشخص کرد که ساقه های این قارچ حاوی مقدار بالایی پروتئین است که به تنظیم سیستم ایمنی بدن کمک می کند.
این قارچ همچنین حاوی فلاموتوکسین و پروتئین های سیتولیتیک و کاردیوتوکسیک بوده که در صورت مصرف خوراکی غیرسمی می باشند.
منابع :
http://botit.botany.wisc.edu/toms_fungi/march97.hthttp://en.wikipedia.org/wiki/Enokitakehttp://www.bio.utk.edu/mycology/Flammulina/defaulthttp://www.first-nature.com/fungi/flammulina-veluthttp://www.mushroomexpert.com/flammulina_velutipeshttp://www.mushroomnutrition.com/flammulina-velutihttp://www.rogersmushrooms.com/gallery/DisplayBloc