|
کالتا گیاهیست آبزی دائمی و خزان دار از خانواده ی آلاله ها، با برگ هایی مدور به رنگ تیره و گل های فنجانی به رنگ زرد طلایی که در بهار پدیدار می شوند. بلندی این گیاه به 60 سانتی متر و گستردگی آن تا 45 سانتی متر می رسد.
|
|
|
پس از اینکه کاسبرگ های گل ریزش می کنند، میوه های فولیکول مانند بر روی گل آذین باقی می مانند و در هر یک از این فولیکول ها بذرها قرار دارند.
|
|
برگ ها گرد،قلبی و یا کلیوی شکل هستند. 3 تا 7 اینچ عرض دارند و در قاعده ی خود دارای دو لوب هستند. ساقه ها توخالی هستند و از بن بالا می آیند. ریشه عمیق است و گل ها به صورت خوشه ای با تعداد 1 تا 7 عدد بر روی آن تشکیل می شوند.
|
|
گل ها حالت فنجانی دارند و دارای 5 کاسبرگ زردرنگ هستند. این گیاه فاقد گلبرگ است و در واقع چیزی که به رنگ زرد دیده می شود کاسبرگ های آن هستند. پرچم ها فراوان و تعداد خامه ها بین 5 تا 14 عدد است. میوه به شکل فولیکول و دانه ها بیضی شکل و هستند و طولی حدود 1.5 تا 2.5 میلی متر دارند.
|
|
|
بومی های آفریقای لاتین از جوشانده ی این گیاه برای وادار نمودن بیمار به استفراغ استفاده می کردند. ضماد ریشه و له شده ی ریشه برای درمان بیماری های پوستی و همچنین در مان تورم غدد لنفاوی مورد استفاده قرار می گیرد.
|
|
رنگ زردی از این گیاه استخراج می شود و می توان بجای زعفران از آن استفاده نمود. می توان آن را با زاج سفید مخلوط کرد و رنگی را بدست آورد که البته دائمی نیست.
|
|
با اینکه اکثر بخش های این گیاه اگر به صورت خوراکی مصرف شوند سمی هستند ،می توان برگ ها را به صورت آب پز و ترشی استفاده نمود.
|
|
عصاره ی این گیاه برای پماد های ضد اسپاسم مورد استفاده قرار می گیرد. از عصاره ی این گیاه به عنوان پادزهری علیه مارگزیدگی استفاده می شود. از عصاره می توان برای اثرات ضد سرطانی و ضد زگیلی استفاده نمود. از پودر خشک و مرطوب آن می توان برای درمان زخم ها استفاده نمود.
|
|
|
در اواسط بهار تا اواخر تابستان گل می دهد. می توان آن را از طریق تقسیم ریشه و یا از طریق کاشت بذر تکثیر نمود.
|
|
|
بخش هایی از این گیاه سمی است و باید از مصرف آن اجتناب نمود.
|
|