خبرگزاري آريا- عدسها گياهان بُنشني هستند، دانه هاي گياهاني كه نام گياه شناسي آن Lensensculenta ميباشد. كه در غلافهايي كه شامل يك يا چند دانه عدس ميباشد رشد ميكنند..
عدسها را بر اساس بزرگي و كوچكي آنها تقسيم بندي ميكنند.. در حالي كه بيشترين نوع عدس در آمريكا سبز يا قهوه اي هستند عدسها معمولاً به رنگهاي نارنجي، قرمز، زرد و يا سياه ميباشند. عدسهاي گرد، بيضي يا قلبي شكل اندازه كوچك دارند، در بعضي مواقع كوچكتر از نوك مداد پاك كن ميباشند كه بصورت عمده يا جدا از هم فروخته ميشوند. عدسهاي سبز يا قهوه اي بعد از پخت شكل ظاهري آن از بين نميرود در حالي كه انواع ديگر نرم يا له ميشوند. همچنين طعم آنها با يگديگر كميفرق ميكند.
عدسها در مقايسه با ديگر حبوبات خشك، سريعتر و راحتتر پخته ميشوند.آنها سريع طعمهاي عالي را از ديگر غذاها و چاشنيها به خود جذب ميكنند و ارزش غذايي بالايي دارند و در تمام طول سال در دسترس هستند. عدسها همانند ديگر حبوبات از گروه گياهان بُنشني هستند.در غلافي كه شامل يك يا چند دانه عدس ميباشند رشد ميكنند. بيضي يا قلب شكل هستند و معمولاً كوچكتر از سر مداد پاك كن ميباشند. ممكن است به صورت عمده يا بستهبندي به رنگ قهوهاي و سبز كه بعد از پخت شكل ظاهري خود را حفظ ميكنند، فروخته شوند.
مواد موجود در 100 گرم عدس
فولات
|
148.50 ميکروگرم
|
فيبر
|
15.64 گرم
|
تريپتوفان
|
0.16 گرم
|
منگنز
|
0.98 ميلي گرم
|
آهن
|
6.59 ميلي گرم
|
پروتئين
|
17.86 گرم
|
فسفر
|
356.40 ميلي گرم
|
مس
|
0.50 ميلي گرم
|
ويتامين B1
|
0.33 ميلي گرم
|
پتاسيم
|
730.62 ميلي گرم
|
فوايد عدسها
عدسها، عضوي كوچك ولي مغذي از خانواده گياهان بُنشني هستند كه منبع بسيار خوبي از فيبرهاي كاهش دهنده كلسترولاند كه نه تنها كمك به كاهش كلسترول ميكنند بلكه خاصيت تنظيم قندخون هم دارند زيرا فيبر بالاي آنها از افزايش قندخون بعد از خوردن يك وعده غذايي جلوگيري ميكنند. عدسها همچنين حاوي 6 ماده معدني مهم، 2 ويتامين B و همچنين پروتئين بدون، چربي ميباشند.
كالري موجود آن چقدر است؟ در يك فنجان عدس پخته فقط 230 كالري وجود دارد. اين ماده ريز بسيار اشتهاآور است.
عدسها نمونه كامل فيبر
![آشنايي با خواص عدس]()
اگر جدول فيبرهاي موجود در غذاها را بررسي كنيد، ميبينيد كه گياهان بُنشني از ديگر حبوبات در صدر جدول قرار دارند. عدسها مثل ديگر حبوبات غني از فيبرهاي غذايي هستند چه از نوع قابل جذب و چه از نوع غير قابل جذب. فيبرهاي قابل جذب،يك ماده ژله مانندي در دستگاه گوارش ايجاد ميكنند كه سبب دفع صفرا (حاوي كلسترول ) ميگردد و آن را به خارج از بدن ميبرد.
بررسي تحقيقات نشان دادهاند كه فيبر غير قابل جذب نه تنها كمك به افزايش مقدار مدفوع و جلوگيري از يبوست ميكند بلكه كمك به جلوگيري از بيماري هاي گوارشي مانند سندرم رودهاي تحريك پذير و التهاب رودهاي نيز ميكند.
اگر قلبتان را دوست داريد، عدس بخوريد.
در بررسي الگوهاي غذايي به دست آمده و خطر مرگ در بيمارهاي قلبي، محققان روي بيش از 16000 انسان ميانسال در آمريكا، فنلاند، نيوزلند، ايتاليا، يوگسلاوي، يونان و ژاپن به مدت 25 سال تحقيق كردند. الگوهاي غذايي شاخص شامل موارد زير بود: مصرف بالاي محصولات لبنياتي در اروپاي شمالي، مصرف بالاي گوشت در آمريكا، مصرف بالاي سبزيجات، گياهان بُنشني، ماهي و شراب در اروپاي جنوبي و مصرف بالاي غلات، سويا و ماهي در ژاپن.
هنگامي كه محققان اين اطلاعات را در رابطه با خطر مرگ در بيماريهاي قلبي تجزيه و تحليل كردند به اين نتيجه رسيدند كه گياهان بُنشني 82% خطر اين بيماريها را كاهش ميدهد. مقاله چاپ شده با عنوان"تاريخچه طب داخلي" ثابت كردهاند كه خوردن غذاهايي با فيبر بالا از قبيل عدسها كمك به جلوگيري از بيماريهاي قلبي ميكند. تقريباً 10000 بزرگسال آمريكايي به مدت 19 سال در اين تحقيق شركت كردهاند.
كساني كه غذاهايي با بيشترين فيبر، 12 گرم در روز، ميخورند 12% كمتر دچار بيماري سكته قلبي و 11% كمتر دچار بيماري قلبي- عروقي در مقايسه با كساني كه 5 گرم در روز فيبر ميخورند ميشوند. كساني كه بيشترين مصرف فيبرهاي غذايي قابل جذب در آب را ميخورند 15% خطر ابتلا به بيماري و 10% خطر بيماريهاي قلبي- عروقي در آنها كاهش مييابد.
نقش عدس در سلامتي قلب نه تنها به دليل فيبرهاي آن بلكه بعلت مقادير قابل ملاحظهاي ازفولات( Folate) و منيزم آن است.
Folate به كاهش هموسيستئين كمك ميكنند، آمينواسيدي كه يك محصول مياني در فرآيند متابوليكي مهمي بنام چرخه متيلاسيون است. هنگاميكه Folate همانند ويتامين 6 Bجمع ميشود، هموسيستئين سريعاً به سيستين يامتيونين كه هر دو اسيد آمينه ،بي خطر هستند تبديل ميشود. هنگاميكه ويتامينهاي B وجود ندارند، مقدار هموسيستئين در جريان خون افزايش مييابد، كه هموسيستئين به ديوارههاي سرخرگ آسيب ميرساند كه يكي از عوامل خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي است. منيزم عدس مزاياي ديگري براي قلب دارد. منيزم خود يك ضد رسوب كلسيم به شمار ميآيد. هنگامي كه مقدار منيزم به اندازه كافي است، سياهرگها و سرخرگها به راحتي تنفس ميكنند كه باعث كاهش سختي رگ ميشود و خون، اكسيژن و مواد غذايي در كل بدن جريان مييابد. مطالعات نشان داده است كه كمبود منيزم نه تنها باعث حمله قلبي بلكه به دنبال حمله قلبي، كمبود منيزم كافي باعث آزاد شدن راديكال آزاد ميشود كه منجر به صدمه به قلب ميشود.
ميخواهيد قلبي شاد داشته باشيد ؟ پس عدس بخوريد.
عدس به شما انرژي براي سوزاندن ميدهد در حالي كه قندخون را تثبيت ميكند. فيبر قابل جذب علاوه بر تأثيرات مفيد روي سيستم گوارشي و قلب، به تنظيم مقدار قندخون نيز كمك ميكند. اگر شما مقاومت به انسولين، كاهش قندخون يا ديابت داريد، گياهان بُنشني مثل عدس براي تنظيم قند خون مؤثر هستند كه انرژي پايداري را باعث ميشوند. بررسي غذاهايي با فيبر بالا و ميزان قند خون نشان دادهاست كه اين غذاها فوايد چشمگيري دارند.
محققان دو گروه مردم با دو نوع رژيم غذايي را مقايسه كردند كه غذاهايي با فيبرهاي متفاوت مصرف ميكردند. يك گروه رژيم ديابتي آمريكايي استاندارد داشتند كه شامل 24 گرم فيبر در روز بود در حالي كه گروه ديگر رژيم 50 گرم فيبر در روز داشتند. آنهايي كه رژيم با فيبر بالا داشتند گلوكز پلاسما (قندخون) و انسولين (هورموني كه قندخون را از سلولها ميگيرند)بسيار کمي در آنها داشتند. گروه فيبر بالا كلسترولشان حدود 7% و مقدار تري گليسريد آنها به 2/10% (VLDL) و تراكم بسيار كم لي پروتئين (يكي از خطرناكترين شكل كلسترول) به 5/12% كاهش يافته است.
آهن براي انرژي
![آشنايي با خواص عدس]()
عدسها نه تنها باعث سوخت آهسته كربوهيدراتهاي پيچيده ميشوند بلكه باعث افزايش انرژي بدن با پر كردن ذخائر آهني بدن شما ميشوند. مخصوصاً براي خانمهايي كه در سنين باروري هستند خيلي درمعرض كمبود آهن هستند، افزايش (تقويت) ذخائر آهن با عدس ايده بسيار مناسبي است چون برخلاف گوشت قرمز منبع ديگر آهن، عدسها كالري و چربي ندارند. آهن سازنده اصلي هموگلوبين است كه اكسيژن را از ششها به تمام سلولهاي بدن انتقال ميدهد و اين همچنين قسمت كليدي سيستمهاي آنزيمي براي ايجاد انرژي و متابوليسم است. و به ياد داشته باشيد كه: اگر حامله هستيد يا شير ميدهيد، نياز شما به آهن افزايش مييابد.
چگونه عدسي را انتخاب كنيد و چگونه آن را ذخيره كنيد.
در حال حاضر عدس به صورت جعبههاي بستهبندي شده قابل استفاده هستند. همانند ديگر مواد غذاهايي كه آنها را بصورت عمده ميخريد، مطمئن شويد كه جعبههاي حاوي عدس كاملاً بسته باشد و از جايي تهيه كنيد كه فروش عمده محصول خوب دارد تا از تازگي آن مطمئن شويد. در هنگام خريد عدس بصورت عمده يا جزيي مطمئن شويد كه مواد رطوبت يا حشره ندارند و عدسها سالماند و شكسته نيستند.
عدسهاي كنسرو شده را ميتوان در سوپرماركتها پيدا كرد. بر خلاف سبزيجات كنسرو شده، كه بسياري از ارزشهاي غذايي خود را از دست ميدهند، تفاوت زيادي در ارزش غذايي عدسهاي كنسرو شده و عدسي كه خود آن را ميپزيد وجود ندارد. كنسرو كردن سسبزيجات ارزش غذايي آنها را كم ميكند چون سبزيجات را بايد با حرارت كم و به مدت زمان كوتاه پخت ولي در كنسرو كردن عدس، آنها را با حرارت بالا به مدت طولاني ميپزند. از طرف ديگر حبوبات به زمان طولاني براي پخت نياز دارند. حال شما خودتان اين كار را انجام دهيد يا اينكه بصورت كنسرو تهيه كنيد. ما به شما كنسرهايي را پيشنهاد ميدهيم كه نمك و مواد افزودني كمتري دارند.
عدسها را در يك ظرف كاملاً كيپ و در جايي خشك، خنك و تاريك نگهداري كنيد. در اين صورت به مدت 12 ماه قابل استفاده خواهند بود. اگر عدسها را در زمانهاي مختلف ميخريد آنها را جدا از هم نگهداري كنيد چون ممكن است رطوبتهاي متفاوتي داشته باشند و بنابراين مدت زمان پخت آنها با هم متفاوت است. عدس پخته در ظرفي كاملاً بسته در فريزر به مدت 3 روز تازه ميماند.