لپه
از گروه حبوبات، یک گیاه دولپه ای است و در خانواده نخود جای می گیرد. می
دانید که حبوبات ارزش غذایی بسیار بالایی دارند و مناسب ترین جایگزین برای
گوشت هستند زیرا علاوه بر پروتئین، مقداری نشاسته هم دارند. بنابراین هم
انرژی بدن را تامین می کنند و هم پروتئین مورد نیاز را به مصرف کننده می
رسانند.
گفتارنيوز:هر واحد غذایی لپه که حدود یک فنجان نپخته
است، معادل یک واحد گوشت یعنی ۶۰ تا ۹۰ گرم وزن دارد. بیشترین ارزش غذایی
حبوبات به پروتئینشان بازمیگردد و برای افرادی که دچار سوءتغذیه هستند،
کودک یا سالمندند یک انتخاب مناسب تلقی میشوند. با خوردن هر ۱۰۰ گرم لپه
۲۲ گرم پروتئین تامین میشود بنابراین کسانی که گوشت نمیخورند، بهتر است
که لپه را به عنوان یکی از اعضای خانواده حبوبات با برنج مخلوط و آن را
مصرف کنند.
از نظر انرژی یک واحد غذایی لپه پخته، حدود ۲۳۱ کیلوکالری انرژی و ۱۶ گرم پروتئین دارد.
لپه منبع خوب ویتامین B١، B۶
و اسیدفولیک نیز میباشد البته به شرطی که خیلی پخته نشود چون ویتامینهای
گروه B در برابر حرارت ناپایدارند.
جالب است بدانید که لپه از منابع گیاهی
کلسیم نیز هست به طوری که با خوردن ۱۰۰ گرم از آن حداقل ۶۰ میلیگرم کلسیم
تامین میشود البته این مقدار جذب پایینتری دارد اما برای آن هایی
که شیر و لبنیات نمیخورند یک عادت غذایی مناسب تلقی میشود.
لپه و بیماری های قلبی عروقی:
لپه منبع غنی فیبر است به همین دلیل برای کاهش کلسترول خون و کاهش بیماری های قلبی – عروقی توصیه می شود.
عامل دیگری که باز هم لپه را در کاهش بیماری های قلبی – عروقی و تنظیم فشار خون برجسته می سازد، وجود پتاسیم است.
به طوری که هر واحد آن حدود ۷۱۰ میلی گرم
پتاسیم دارد. در مقابل پتاسیم، مقدار سدیم لپه کم است و به همین خاطر به
افراد فشارخونی خوردن آن توصیه می شود.
لپه مانع از ایجاد پلاک در رگ های خونی می شود از این رو به حفظ سلامت قلب کمک می کند.
لپه و کم خونی فقر آهن:
لپه از نظر مواد معدنی منبع خوب آهن بوده و برای افرادی که کم خون هستند، ماده غذایی مناسبی به حساب می آید. مصرف هر پیمانه لپه ، ۱۴درصد نیاز روزانه بدن به آهن را تامین می کند.
لپه و سلامت دستگاه گوارش:
همان طور که ذکر شد لپه منبعی غنی از فیبر
است به همین دلیل برای پیشگیری از یبوست توصیه می شود و احتمال ابتلا به
بیماری های روده را کاهش می دهد و در کاهش وزن نیز موثر است.
لپه و بیماری دیابت:
آخرین تحقیقات انجامشده بیانگر این است
که لپه حاوی کلسیم و منیزیم و اسید چرب است و از این لحاظ برای بیماران
دیابتی فوقالعاده عالی است. لپه موجب میشود که کلیههای این بیماران خوب
کار کند و چون حاوی آنتیاکسیدان نیز هست برای کاهشفشارخون بالا بسیار خوب و
مفید است.
گفتنی است کربوهیدرات و پروتئین موجود در
حبوبات باعث میشوند فرد دیابتی مدت زیادی در طول روز احساس سیری کند و به
سراغ مواد شیرین نرود.
همچنین لپه دارای فیبر بالایی است و میتواند جایگزین خوبی برای نان و برنج باشد، البته هنگام طبخ نباید خیلی زیاد پخته شود.
لپه در مقایسه با سایر حبوبات:
بهتر است لپه در برنامه غذایی هفتگی حداقل
یکی، دو بار مصرف شود. یکی از ویژگی های بارز لپه در مقایسه با دیگر
حبوبات این است که سریع پخته می شود.
البته لپه هم مانند سایر حبوبات نفاخ است
اما چون پوست آن گرفته می شود به مراتب نفخش کمتر از سایر حبوبات بوده و
خیلی نیاز به خیساندن ندارد اما افرادی که احساس می کنند با مصرف لپه دچار
نفخ می شوند، بهتر است آن را خیسانده، آب آن را دور بریزند و بعد آن را به
غذایشان اضافه کنند.