آشنایی با بیماری زنگ درختان میوه - فوت و فن های باغبانی

نویسنده: افسانه سادات فرود
تاریخ انتشار: 1395/07/24
آشنایی با بیماری زنگ درختان میوه - فوت و فن های باغبانی
بیماری زنگ درختان میوه هسته‌دار پراکنش جهانی دارد و در مناطق گرمِ کشت این درختان شایع‌تر است. در ایران نیز از استان‌ها و شهرهای مختلف روی میزبان‌هایی مانند هلو، آلو، بادام و زردآلو گزارش شده است. علائم معمولاً از اواسط تابستان تا اوایل پاییز ظاهر می‌شود و آلودگی در شاخه‌های پایینی و پاجوش‌ها بیشتر دیده می‌شود. ابتدا لکه‌های کوچک قرمز روی برگ و میوه ایجاد شده و با بزرگ شدن، هاله زرد و سپس نکروز و ریزش بافت باعث سوراخ‌سوراخ شدن برگ می‌گردد. روی میوه لکه‌ها خشن و گاه برجسته یا فرورفته هستند و جوانه‌های آلوده قهوه‌ای شده و غالباً از بین می‌روند. بارندگی در گسترش بیماری مؤثر است. پیشگیری با حذف گیاهان میزبان مجاور، شخم زمستانه و در صورت شدت، کاربرد قارچ‌کش‌های توصیه‌شده انجام می‌شود.

بیماری زنگ درختان میوه انتشار جهانی دارد و بیشتر در مناطق گرم که اقدام به کاشت درختان میوه هسته دار می شود شیوع دارد.در ایران از مناطق گنبد ،گرگان ،اردبیل ،لاهیجان ،آستارا،رشت ،بابل،آمل ،کرج ،بابلسر،بندر انزلی ،همدان ،اطراف تهران و اصفهان روی میزبان های مختلف هلو ،آلو،گوجه ،بادام،زرد آلو گزارش شده است .



آشنایی با بیماری زنگ درختان میوه


زنگ درختان میوه هسته دار معمولا تا اواسط تابستان یا اوایل پاییز روی درختان ظاهر می شود .آلودگی بیشتر روی شاخه های پایینی و بالاخص پاجوش ها دیده می شود . برگها و میوه ابتدا لکه هایی به رنگ قرمز و کوچک ظاهر می شود به تدریج بزگتر شده و قطرشان به 2-1 میلیمتر یا بیشتر می رسد روی برگها در اطراف این لکه ها هاله زرد رنگی بوجود می آید و دور لکه را می گیرد و قسمت داخلی لکه ، قهوه ای و بافت مرده می شود و می افتد و برگ حالت سوراخ سوراخ به خودش می گیرد.



آشنایی با بیماری زنگ درختان میوه


روی میوه لکه ها حالت خشن و کرکی به خود می گیرند.در زردآلو، لکه ها برجسته و بصورت جوش مانند و کوچک و قرمز می باشد.در گیلاس ، آلبالو و گوجه سبز اینها معمولا کمی فرورفته و تیره رنگ هست.روی سرشاخه ها لکه ها به قطر 2-3 میلیمتر به رنگ ارغوانی ظاهر می شود که به تدریج باپیشرفت بیماری قسمت وسط این لکه ها ممکن است بافت مرده شود.جوانه های آلوده به رنگ قهوه ای تا قهوه ای تیره در می آیند و ممکن است به وسیله ترشحات صمغ مانندی پوشیده شوند و به حالت براق در بیایند.جوانه های آلوده معمولا می میرند و دیگه باز نمی شوند.در زرد آلو آلودگی جوانه ، برگ ، میوه و شاخه در هلو آلودگی جوانه و شاخه و در بادام آلودگی برگ و میوه مهم هستند.



آشنایی با بیماری زنگ درختان میوه


آلودگی جوانه و شاخه در هر موقع از پاییز تا بهار ممکن است انجام شود ولی آلودگی برگ و گل در بهار بعد از خارج شدن آنها از جوانه صورت می گیرد.روی یک درخت بارندگی نقش مهمی را در پراکنش آلودگی دارد ، آلودگی در پایین درخت خیلی بیشتر است .



آشنایی با بیماری زنگ درختان میوه


جهت پیشگیری از بیماری از کاشت آنمون یا سایر گیاهان خانواده آلاله در مجاورت باغ های میوه هسته دار باید خودداری کرد و پایه های موجود را نیز بایستی منهدم کرد.شخم زمین باغ در اول زمستان سبب دفن برگ ها در خاک و فاسد شدن مقدار زیادی از تلیوسپورها می گردد.خسارت بیماری معمولا کم و قابل ملاحظه بوده و در صورتیکه بیماری شدید باشد استفاده از قارچ کش های آلی مانند زینب یا تیورام در ماه های اردیبهشت و خرداد توصیه شده است .همچنین سم پاشی درختان در اوائل پاییز با محلول لایم سولفور 6 درصد و تکرار آن در بهار به نسبت یک درصد توصیه شده است .



آشنایی با بیماری زنگ درختان میوه

امتیاز شما به این مقاله

میانگین امتیاز: 5 از ۵، بر اساس 5 امتیاز

پرسش‌ها و نظرات این مقاله

فرشته مرادی 1395/07/24
با سپاس از مطالب آموزشی روزانه اتان متمنی است نام لاتین بیماری های مذکور را قید نمایید. متشکرم مرادی

ثبت پرسش یا نظر جدید