چروكیدگی میوه عارضهای است كه درسالهای اخیر درپارهای از مناطق خرما خیز
كشور مانند جیرفت، كهنوج و بوشهر مشاهده گردیده است.
اولین بار درسال 1368
ازمنطقه رودبار كهنوج گزارش شده است. ازعوارض ناشناخته كشور است كه سالانه
درسطح وسیع خسارت وارد میكند. سرعت انتشار عارضه بسیار بالا است، بطوری
كه دربوشهر درسال1378 ظرف مدت یك هفته سراسر نخیلات استان را فرا گرفت و
میزان خسارت را به 40درصد رساند.
وقوع عارضه با چروكیده شدن ناگهانی
حبههای خرما در مرحله تبدیل خارك به رطب است. سایر علائم بصورت ایجاد
لكههای قهوهای رنگ درمحل اتصال خوشچهها به محور خوشه اصلی كه منجر به
پیدایش یك نوار قهوهای رنگ و سرتاسری دریك طرف محور خوشه اصلی میگردد.
درمحل اتصال خوشچهها به محور خوشه اصلی تركهایی ظاهر میشود. همچنین
میوههای نارس بسرعت پژمرده شده و پلاسیده میشوند.
دربررسیهای انجام شده هیچكدام از عوامل پاتوژنیك ازمیوههای آلوده جداسازی
نگردیده است. بنظر میرسد عارضه با عواملی چون درجه حرارت و آبیاری و
تغذیه در ارتباط است.