١٧/٤/١٤٣٨ --- 1/16/2017 --- ۱۳۹۵ دوشنبه ۲۷ دي امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | تبلیغات در نارگیل
لینک های اصلی
جستجو  
فوت و فن باغبانی امروز
کاشت و پرورش زغال اخته
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  124  نفر
بازدید امروز :  15341  بازدید
بازدید دیروز :  23553  بازدید
تبلیغات متفرقه
سنبل  -  COMMON HYACINTH
HYACINTHUS ORIENTALIS : نام علمی
  ASPARAGACEAE  - مارچوبه : خانواده
جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان و شمال فلسطین اشغالی : بومی منطقه
Dutch hyacinth, Roman hyacinth, Garden Hyacinth or Dutch Hyacinth : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
خاک سبک حاوی خاک شن‌دار و خاکبرگ وکمپوست و کود پوسیده دامی
10 درجه سانتیگراد
کمی مرطوب
خیلی زیاد

سنبل

سنبل یک گیاه گلدار چند ساله پیازی در خانواده Asparagaceae، بومی جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان است. این گیاه در قرن 16 به اروپا وارد شده است.
حدود 95% از نیاز جهانی سنبل ، در کشور هلند تولید می شود. از اینرو به این گل ، سنبل هلند نیز گفته می شود. این گیاه ، علفی و پیاز دار می باشد که با تولید گلچه های زنگوله ای شکل ، گل آذین خوشه ای ایجاد می کند. رنگ گل ها ، سفید ، زرد ، صورتی، قرمز ، بنفش و.. می باشد که معمولا رنگ غالب ، بنفش است. لازم به ذکر است سنبل وحشی یا سنبل ایرانی که بصورت خودرو دیده می شود . کلاغک یا موسکاری می باشد که از انواع سنبل نبوده و فقط با سنبل هم خانواده است.
این گیاه میتواند به بلندی 15 تا 20 سانتیمتر برسد و گل های زودرس آن بشکل خوشه انتهای ساقه گوشتی معمولا از نیمه اسفند تا فروردین باز میشود و به رنگهای سفید ، قرمز ، آبی ، بنفش ، صورتی و زرد و غیره است.
سنبل انواع کم پر و پر پر دارد که در ارقام پرپر حالت استوانه ای شکل گل آذین مشخص تر می باشد. ( سنبل های موجود در ایران اغلب کم پر هستند). تعداد گلبرگ ها در انواع کم پر و پر پر فرق نمی کند بلکه تعداد گلچه ها متفاوت می باشد. با توجه به اینکه منشا سنبل نواحی مدیترانه ای می باشد ، مناطقی که زمستان و بهار سرد و مرطوب و تابستان گرم و خشک دارند ، برای سنبل کاری مناسب ترین می باشند. ( سنبل گرما را برای انگیزش گل و سرما را برای تکمیل اندام های خود نیاز دارد).
برای نگهداری سنبل در منزل پیازهای پرورش یافته مخصوص مورد نیاز است که معمولا پس از یکبار گل دادن غیر قابل استفاده میشوند مگر اینکه در خاک مناسبی رشد کرده باشند که در این صورت هم ممکن است پیازچه ها دوسال طول بکشد تا گل بدهند .
در واقع سنبل یک گیاه آپارتمانی نیست ولی هنگام شکفتن گل‌هایش در آنجا ارج می‌یابد. معمولا برای این منظور بیش‌تر به سراغ سنبل‌های هلندی می‌روند، یعنی نژادی که خوشه‌ی متراکمی از گل‌های معطر و به رنگ‌های مختلف (سفید، زرد روشن، سرخ، قرمز، بنفش و یا آبی) می‌دهد.
کشت مصنوعی سنبل‌ها برای استفاده از آن‌ها در آپارتمان با انتخاب پیازی درشت که پیرامون آن دست کم 16 سانتیمتر باشد آغاز می‌شود. آنگاه چنین پیازی را در گلدانی کوچک و در خاکی سبک و سالم که حاوی خاک شن‌دار و خاک‌برگ باشد می‌کارند به صورتی که بیش از دو سوم پیاز داخل خاک نشود. آنگاه آن را در محلی خنک و یا داخل یک شاسی شیشه‌ای قرار می‌دهند و روی پیاز را با خاک سبکی می‌پوشانند و مدت شش هفته در این شرایط نگهداری می‌کنند و بالاخره گلدان را به محلی که حرارتی معتدل دارد می‌آورند و در اینجاست که به زودی شروع به گل دادن می‌کند.
این گیاه را در آپارتمان می توان درون پیت ، ماسه و یا آب پرورش داد . برای نگهداری آن در آب به گلدانهای مخصوصی نیاز دارد که دارای دهانه ای گشاد و گلوگاهی باریک باشند ، بقسمی که آب ریشه ها را فرا گرفته و مماس با انتهای پیاز گل باشد.
سنبل ، در تاریکی مطلق ریشه تولید میکند . بنابراین بهتر است بدین منظور پیاز را در قفسه آشپزخانه گذارده و حرارتی معادل 9 – 11 درجه سانتیگراد برای آن فراهم نمود .
پیازهائیکه در شن خوابانده شده اند را لازم است با گلدان در نقطه ای از باغچه که از خطر یخبندان محفوظ باشد دفن نمود .
برای اینکه بیرون آوردن گلدان از خاک در زمستان آسان شود می توان قبلا پوششی اطراف گلدان قرار داد .
هیچگاه گیاه را در مکانی که خیلی گرم باشد قرار ندهید
هرچه می توانید بر روی برگها آب بپاشید تا شادابی خود را حفظ کنند
برای کاشتن آن‌ها در تُنگ‌های بلورین نیز همین شیوه به کار می‌رود. بدین معنی که ابتدا آن‌ها را در محلی تاریک و در حرارتی بین 8 تا 10 درجه‌ی سانتیگراد نگهداری می‌کنند تا ریشه‌ها به حد کافی رشد نمایند و سپس آن‌ها را به آپارتمان‌های نسبتا گرم با حرارت ملایم می‌برند تا به گل بنشینند. گل سنبل در گلدان، جام یا تُنگ بلورین بین ماه‌های دی و فروردین به دست می‌آید.
· ارقامی که پیش از دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 29 درجه سانتیگراد انبار می شود. در طول 5-4 هفته اول انبار داری ، دما به تدریج به 27 ، 23 ، 20 درجه سانتیگراد رسانیده می شود زمانی که گل داخل سوخ تشکیل شد، دما را به 17 درجه سانتیگراد می رسانند. · ارقامی که دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 26 درجه سانتیگراد انبار می شود. برخی ارقام برای تشکیل گل به بیش از یک تا دو فته در انبار 26 درجه می مانند. پس از آن ، سوخ ها تا زمان کاشت در دمای 17 درجه سانتیگراد نگاه داشته می شوند. در مورد سایر ارقام ، باید سوخ ها را پس از برداشت تا اواسط مهر در دمای 26 درجه سانتیگراد نگهداری کرد . سپس تا زمان کاشت دمای انبار، 17 درجه سانتیگراد باشد. زمان کاشت سنبل اوایل تا اواسط پاییز ( حدودا آبان ، آذر) می باشد. در کشت سوخ ها باید دقت شود که نوک پیاز ها چند سانتیمتر بالاتر از سطح خاک قرار گیرند. بعد از کاشت پیاز ها باید آنها را آبیاری کرد و گلدان ها را به محلی سرد انتقال داد تا ریشه ها تکامل یابند. بعد به تدریج آنها را به محل گرمتری منتقل می کنیم تا برگ ها ظاهر شوند و در گلخانه های سرد به گل روند. در زمان حمل گلدان های سنبل ، با قرار دادن دو قیم در دو طرف پیاز گل و بستن خوشه گل به این قیم ها از شکستن آن ها جلوگیری می کنیم. برداشت سنبل ها زمانی که رنگ گلچه های پایینی مشخص شدند ، سنبل های گلدانی را می توان برای فروش بسته بندی کرد پس از 4 -2 روز گل ها کاملا باز می شوند. می توان آ نها را به مدت 4 هفته در دمای ) 0-2–( نگهداری کرد. گل بریدنی سنبل به همراه صفحه پایگاهی به فروش می رسد و نیاز به ریکات کردن ( زدن پایین ساقه) نیست. زمان برداشت گل بریدنی سنبل نیز مانند گل گلدانی آن است.
روش های تکثیر سنبل: - بذر ( برای به نژادی) - کشت بافت - ته برداری (Scooping) - ته شکافی(Scoring)
بذر سنبل حالت کاغذی دارد و افزایش به روش بذری 6-4 سال زمان نیاز دارد ( تا گیاه گل دهد.) سوخ سنبل یکساله است و کیفیت گلها در سال دوم مطلوب نمی باشد. (از برخی سوخ ها نظیر سوخ نرگس ، می توان چند سال گل با کیفیت خوب بدست آورد). سنبل به طور طبیعی سوخک کمی تولید می کند ؛ به منظور تولید سوخک بیشتر ، بکار گیری دو روش ته شکافی و ته برداری مرسوم است.
ته برداری (Scooping): در این روش با چاقوی انحنا دار، صفحه پایگاهی سوخ بصورت افقی ، برداشته می شود. در قسمت های برش داده شده تعداد زیادی سوخک تولید می شود که می توانیم آنها را کشت کنیم. اجرای این روش مهارت خاصی می طلبد.
ته شکافی(Scoring): در این روش نیز به منظور تولید سوخک بیشتر، با استفاده از چاقو برش هایی در صفحه پایگاهی سوخ ایجاد می شود. بعد از برداشت گل ها، باید برگ ها را به منظور تغذیه سوخ ، روی گیاه نگه داشت. سنبل گلی نوروزی می باشد. در تیر و مرداد که گلدهی تمام شده است ، سوخ های سنبل را در می آوریم .(در بهار، وقتی سنبل گل دارد ، مواد ذخیرهای از سوخ خارج شده و سوخ چروکیده است. اما در تابستان که سوخ های بدون گل را از خاک خارج می کنیم می بینیم که ، سوخ ها شاداب هستند.). پس از خارج نمودن سوخ از خاک (در تابستان) می توان از تیمار هایی نظیر تیمار دمایی برای زود گلدهی استفاده کرد .
Hyacinthus Orientalis حاوی آلکالوئید سمی است و اگر در مقادیر زیاد مصرف شود خطرناک است

: منابع  

تصاویر گیاه سنبل:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی، خواص دارویی، کاربرد های صنعتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت دسترسی برای خرید و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

لطفاٌ با عضویت در سایت نارگیل و قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
 
مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
نظرات و پرسش های کاربران
akram hashemi
سلام من یه پیازچه گل سنبل به تازگی خریدم و کاشتمش بعد چن روز الان برگاش دارن زرد میشن، 2 ، 3 روز در هوای آزاد بود زرد شد ، بردمش داخل خونه هم همونطوری خوب نشده چیکار کنم ؟  پاسخ مشاهده
مهندس رامندی
برگ زرد دیگه خوب نمیشه ابیاری زیاد علت احتمالیه این مشکله
تابان بی نام!
با سلام.من برای عید چندتا پیاز سنبل تو گلدون کاشتم اینها همون از طوقه به محض دیده شدن گل میدادن.اما من دوست داشتم گل آذینش حدقل 10 سانت ارتفاع داشته باشه بعد گلهاش باز بشه.میخاستم بدونم علتش چیه که دیگه سال بعد دچار این مشکل نشم.  پاسخ مشاهده
مهندس رامندی
علت کاشت دیرهنگامه زمان طبیعی کاشتش در اواسطه پاییز سال بعد دچار این مشکل نخواهد شد
فهیمه اکرم الدین
باسلام وتبریک سال نو خدمت جنابعالی اینجانب به علت علاقه فراوانی که به گل و گیاه بعد کار فرهنگی ام دارم خواهشمندم برای اموزش دیدن به طور اصولی وانجام فعالیت در این زمینه مرا راهنمایی بفرمایید با تشکر فراوان اکرمی  پاسخ مشاهده
---- اخلمدی
با سلام آموزش از طریق اینترنت و کتب مختلف خیلی خوب است اما برای کار در زمینه تولید و پرورش گیاهان زینتی توصیه می کنم به مدیریت جهاد کشاورزی منطقه خودتان مراجعه و آدرس واحدهای تولید گلخانه ای را دریافت و از محیطهای کار عملی بازدید کنید . اگر سوالی داشتید بصورت موردی مطرح بفرمائید ما در خدمتتان خواهیم بود.
ابراهیم صابر
سلام
من پیاز سمبل کاشته ام . خاک آن شن میباشد
میخواستم بدونم طریقه آبیاری اون باید چطوری باشه . چون وقتی آب میدم فرداش خاکش خشک شده. من الان دارم هر روز آب میدم ولی میترسم زیادش باشه. لطفا راهنماییم کنید
ممنون
  پاسخ مشاهده
م.شهاب
کاشت پیاز تا گلدهی ممکن است چند سال به طول انجامد.پیازهای بزرگ را می توان برای زودتر به گل نشاندن فورسه کرد . پیازهایی باید انتخاب شوند که اندازه خوبی داشته ، عاری از بیماری و سفت باشند . لایه ای از کمپوست مرطوب در گلدان می ریزیم و پیازها را روی آن قرار می دهیم . پیاز ها باید نزدیک یکدیگر ولی نه چسبیده به هم باشند. بر روی آنها کمپوست افزوده و کمی فشرده می کنیم. راس پیازها باید بالای سطح کمپوست باشد.پیازها نیاز به یک دوره آماده سازی تاریکی در دمای حدود °C 4 به مدت10 -6 هفته دارند. می توان گلدان را در یک کیسه پلاستیک سیاه قرار داد و در یک انبار نگهداری کرد. هر گرمایی در این مرحله زیانبار است . در این مدت کمپوست باید پیوسته مرطوب باشد.وقتی که جوانه ها به طول cm 5-5/2 رسیدند گلدان را به یک مکان خنک با دمای حدود C °10 منتقل میکنیم و در محلی سایه می گذاریم . پس از چند روز گلدان را به نزدیک پنجره منتقل می کنیم . در این مرحله برگها رشد می کنند و پس از چند هفته غنچه های گل ظاهر می شوند. اکنون گلدان را به محلی روشن ولی بدور از تابش مستقیم آفتاب ، بدور از جریان باد و دور از بخاری منتقل می کنیم . دمای°C 21-15 مطلوب است . کمپوست را پیوسته مرطوب نگه می داریم . بهتر است گاهی گلدانها را بچرخانیم تا رشد یکنواخت داشته باشند. با کود مایع گیاه را تغذیه می کنیم.
ali gholi
سلام من یه سنبل دارم ولی پژمرده شده طوری که گلهاش کم کم دارن سفید میشن البته نه همه ی گلهاش چیکار باید بکنم؟؟ ممنون  پاسخ مشاهده
ali gholi
ali gholi
مهندس رامندی
گرمای هوا.این گیاه باید در جای پرنور وخنک وبا هواب ازاد نگهداری شود وکم ابیاری شود
ali gholi
یعنی الان دیگه درست نمیشه؟؟؟
jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj.ssssssssssssssssssssssss
پیازگل سنبلم که خشک شده بود را سال دیگر کاشتم در نیامد  پاسخ مشاهده
حسین امامی
با سلام پیاز گل سنبل اگر در شرایط مناسب نگه داری شود، یعنی در محیط خشک و تاریک نگه داری شود، همچنین اگر مطمئن باشید که پیاز سال اول است، برای سال دوم نیز گلدهی خواهد داشت. موفق باشید
ليلا
سلام طريقه كاشت سنبل مخصوص سفره سال نو را ميخواستم اگه ميشه بطور كامل توضيح بديد  پاسخ مشاهده
م.شهاب
البته به عنوان گیاه آپارتمانی عملی نیست . 4-3 سال طول می کشد تا پیازچه ها به اندازه ی کافی برسند. کاشت بذر نیز در مخلوط خاک شنی امکان پذیر است اما تا زمان گلدهی 6 سال به طول می انجامد. پیازهای بزرگ را می توان برای زودتر به گل نشاندن فورسه کرد . روش های فورسه کردن شامل نگهداری پیازها در محیط تاریک و سرد است تا ریشه ها رویش یابند و سپس برای توسعه برگ وگل نور و گرمای بیشتر تامین کرد. پیازهایی باید انتخاب شوند که اندازه خوبی داشته ، عاری از بیماری و سفت باشند . لایه ای از کمپوست مرطوب در گلدان می ریزیم و پیازها را روی آن قرار می دهیم . پیاز ها باید نزدیک یکدیگر ولی نه چسبیده به هم باشند. بر روی آنها کمپوست افزوده و کمی فشرده می کنیم. راس پیازها باید بالای سطح کمپوست باشد. مراقبت پس از کاشت: پیازها نیاز به یک دوره آماده سازی تاریکی در دمای حدود °C 4 به مدت10 -6 هفته دارند. می توان گلدان را در یک کیسه پلاستیک سیاه قرار داد و در یک انبار نگهداری کرد. هر گرمایی در این مرحله زیانبار است . در این مدت کمپوست باید پیوسته مرطوب باشد. مراقبت درطی رشد : وقتی که جوانه ها به طول cm 5-5/2 رسیدند گلدان را به یک مکان خنک با دمای حدود C °10 منتقل میکنیم و در محلی سایه می گذاریم . پس از چند روز گلدان را به نزدیک پنجره منتقل می کنیم . در این مرحله برگها رشد می کنند و پس از چند هفته غنچه های گل ظاهر می شوند. اکنون گلدان را به محلی روشن ولی بدور از تابش مستقیم آفتاب ، بدور از جریان باد و دور از بخاری منتقل می کنیم . دمای°C 21-15 مطلوب است . کمپوست را پیوسته مرطوب نگه می داریم . بهتر است گاهی گلدانها را بچرخانیم تا رشد یکنواخت داشته باشند. با کود مایع گیاه را تغذیه می کنیم.
شادی قوامی
با سلام وتشکر از سایت خوب ومفید شما

من سال گذشته گیاه سنبلی تهیه کردم که بعد از خشک شدن گیاه  ریشه ان را در گلدان نگهداری نمودم چند هفته است متوجه شدم پیاز گیاهم جوانه کوچکی زده لطفا راهنمایی کنید چگونه از ان مراقبت کنم


  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
سلام گلدان را در جاي که خيلي هم گرم نباشد ( 10 تا 15 درجه) منتقل کنيد تا رشد آن آغاز شود پس از اينکه طول گياه به 2.5 تا 5 سانت رسيد دما را به تدريج افزايش دهيدو زماني که طول گياه به 10 تا 12 سانت رسيد دما حدود 20 درجه به بالا باشد.(در 15 اسفند) .دو هفته بعد از اين مرحله گل دهي شروع مي شود هرچه قدر دما بيشتر باشد گل دهي زود تر خواهد بود.با خشک شدن سطح خاک اقدام به آبياري کنید ،بصورت کم ( غرقاب کردن گلدان اشتباه است و باعث پوسيدگي پياز گل مي شود) تا حدی که خاک مرطوب شود کافی است.پس از ظاهر شدن شکوفه ها باید گلدان را در نور گیر ترین قسمت منزل قرار دهید .
مهدی قصری
سلام می خواستم ببینم به لاله باید چقدر و چگونه و از چه نوع کود داد  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
لاله به کود زیادی احتیاج ندارد تنها زمانیکه برگ ها علائم کمبود را نشان دهند از کود های مایع نصف مقدار توصیه شده می توان استفاده کرد.
مهديه
سلام.من در كشور استراليا زندگي ميكنم به تازگي يك سنبل هديه گرفته ام كه ٤خوشه صورتي دارد و تعدادي برگ گوشتيه بدون گل هم داره،اب و هواي اينجا استوايي است و الا هم زمستونه و در سردترين ساعات دماي هوا به١٩-٢١ درجه ميرسه هواي داخل خونه هم با فنكويل گرم ميشه و معمولا دماي داخل ٢٧-٢٨درجه است.ميخواستم بدونم تا چه مدت اين گلهاي صورتي رنگ باقي ميمونن و بعد دوباره گل ميكنه يا نه،و اين گل سنبل تا كي زنده ميمونه.در ضمن من ٢-٣روزي يه بار بهش اب ميدم لطفا بگين كافيه يا نه . ممنون ميشم راهنماييم كنيد  پاسخ مشاهده
م.شهاب
معمولا با شروع بهار وگرمتر شدن دما عمر گل این گیاه نیز تمام خواهد شد.هر چه هوا خنکتر باشد دوام وعمر این گل بیشتر خواهد بود.درقسمت مربوط به معرفی این گیاه وپاسخ پرسشهای قبلی میتوانید جواب خود را در زمینه چگونگی نگهداری برای سال بعد رابیابید.
مشاهده همه کامنت ها و نظرات این صفحه
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 


گیاهان دیگر از همین خانواده :
سانسوریا دونِری
زنگوله آبی اسپانیایی
شیر مرغ عربی
سانسوریا
مارچوبه نرمه / گل گردی بالارونده
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
تلگرام نارگیل
به مطالب اين صفحه امتياز دهيد

--------------------
به سايت نارگیل امتياز دهيد
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت