٢٦/١٠/١٤٣٨ --- 7/21/2017 --- ۱۳۹۶ جمعه ۳۰ تير امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | حمایت از نارگیل
لینک های اصلی
جستجو  
فوت و فن باغبانی امروز
آشنایی با گیاه پوششی علف صورتی
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  52  نفر
بازدید امروز :  2742  بازدید
بازدید دیروز :  19655  بازدید
تبلیغات متفرقه
طراحی و اجرای روف گاردن تراس سبز دیوار سبز آلاچیق
کانال تلگرام فروشگاه اینترنتی گل و گیاه منتخب
سنبل  -  COMMON HYACINTH
HYACINTHUS ORIENTALIS : نام علمی
  ASPARAGACEAE  - مارچوبه : خانواده
جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان و شمال فلسطین اشغالی : بومی منطقه
Dutch hyacinth, Roman hyacinth, Garden Hyacinth or Dutch Hyacinth : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
خاک سبک حاوی خاک شن‌دار و خاکبرگ وکمپوست و کود پوسیده دامی
10 درجه سانتیگراد
کمی مرطوب
خیلی زیاد

سنبل

سنبل یک گیاه گلدار چند ساله پیازی در خانواده Asparagaceae، بومی جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان است. این گیاه در قرن 16 به اروپا وارد شده است.
حدود 95% از نیاز جهانی سنبل ، در کشور هلند تولید می شود. از اینرو به این گل ، سنبل هلند نیز گفته می شود. این گیاه ، علفی و پیاز دار می باشد که با تولید گلچه های زنگوله ای شکل ، گل آذین خوشه ای ایجاد می کند. رنگ گل ها ، سفید ، زرد ، صورتی، قرمز ، بنفش و.. می باشد که معمولا رنگ غالب ، بنفش است. لازم به ذکر است سنبل وحشی یا سنبل ایرانی که بصورت خودرو دیده می شود . کلاغک یا موسکاری می باشد که از انواع سنبل نبوده و فقط با سنبل هم خانواده است.
این گیاه میتواند به بلندی 15 تا 20 سانتیمتر برسد و گل های زودرس آن بشکل خوشه انتهای ساقه گوشتی معمولا از نیمه اسفند تا فروردین باز میشود و به رنگهای سفید ، قرمز ، آبی ، بنفش ، صورتی و زرد و غیره است.
سنبل انواع کم پر و پر پر دارد که در ارقام پرپر حالت استوانه ای شکل گل آذین مشخص تر می باشد. ( سنبل های موجود در ایران اغلب کم پر هستند). تعداد گلبرگ ها در انواع کم پر و پر پر فرق نمی کند بلکه تعداد گلچه ها متفاوت می باشد. با توجه به اینکه منشا سنبل نواحی مدیترانه ای می باشد ، مناطقی که زمستان و بهار سرد و مرطوب و تابستان گرم و خشک دارند ، برای سنبل کاری مناسب ترین می باشند. ( سنبل گرما را برای انگیزش گل و سرما را برای تکمیل اندام های خود نیاز دارد).
برای نگهداری سنبل در منزل پیازهای پرورش یافته مخصوص مورد نیاز است که معمولا پس از یکبار گل دادن غیر قابل استفاده میشوند مگر اینکه در خاک مناسبی رشد کرده باشند که در این صورت هم ممکن است پیازچه ها دوسال طول بکشد تا گل بدهند .
در واقع سنبل یک گیاه آپارتمانی نیست ولی هنگام شکفتن گل‌هایش در آنجا ارج می‌یابد. معمولا برای این منظور بیش‌تر به سراغ سنبل‌های هلندی می‌روند، یعنی نژادی که خوشه‌ی متراکمی از گل‌های معطر و به رنگ‌های مختلف (سفید، زرد روشن، سرخ، قرمز، بنفش و یا آبی) می‌دهد.
کشت مصنوعی سنبل‌ها برای استفاده از آن‌ها در آپارتمان با انتخاب پیازی درشت که پیرامون آن دست کم 16 سانتیمتر باشد آغاز می‌شود. آنگاه چنین پیازی را در گلدانی کوچک و در خاکی سبک و سالم که حاوی خاک شن‌دار و خاک‌برگ باشد می‌کارند به صورتی که بیش از دو سوم پیاز داخل خاک نشود. آنگاه آن را در محلی خنک و یا داخل یک شاسی شیشه‌ای قرار می‌دهند و روی پیاز را با خاک سبکی می‌پوشانند و مدت شش هفته در این شرایط نگهداری می‌کنند و بالاخره گلدان را به محلی که حرارتی معتدل دارد می‌آورند و در اینجاست که به زودی شروع به گل دادن می‌کند.
این گیاه را در آپارتمان می توان درون پیت ، ماسه و یا آب پرورش داد . برای نگهداری آن در آب به گلدانهای مخصوصی نیاز دارد که دارای دهانه ای گشاد و گلوگاهی باریک باشند ، بقسمی که آب ریشه ها را فرا گرفته و مماس با انتهای پیاز گل باشد.
سنبل ، در تاریکی مطلق ریشه تولید میکند . بنابراین بهتر است بدین منظور پیاز را در قفسه آشپزخانه گذارده و حرارتی معادل 9 – 11 درجه سانتیگراد برای آن فراهم نمود .
پیازهائیکه در شن خوابانده شده اند را لازم است با گلدان در نقطه ای از باغچه که از خطر یخبندان محفوظ باشد دفن نمود .
برای اینکه بیرون آوردن گلدان از خاک در زمستان آسان شود می توان قبلا پوششی اطراف گلدان قرار داد .
هیچگاه گیاه را در مکانی که خیلی گرم باشد قرار ندهید
هرچه می توانید بر روی برگها آب بپاشید تا شادابی خود را حفظ کنند
برای کاشتن آن‌ها در تُنگ‌های بلورین نیز همین شیوه به کار می‌رود. بدین معنی که ابتدا آن‌ها را در محلی تاریک و در حرارتی بین 8 تا 10 درجه‌ی سانتیگراد نگهداری می‌کنند تا ریشه‌ها به حد کافی رشد نمایند و سپس آن‌ها را به آپارتمان‌های نسبتا گرم با حرارت ملایم می‌برند تا به گل بنشینند. گل سنبل در گلدان، جام یا تُنگ بلورین بین ماه‌های دی و فروردین به دست می‌آید.
· ارقامی که پیش از دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 29 درجه سانتیگراد انبار می شود. در طول 5-4 هفته اول انبار داری ، دما به تدریج به 27 ، 23 ، 20 درجه سانتیگراد رسانیده می شود زمانی که گل داخل سوخ تشکیل شد، دما را به 17 درجه سانتیگراد می رسانند. · ارقامی که دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 26 درجه سانتیگراد انبار می شود. برخی ارقام برای تشکیل گل به بیش از یک تا دو فته در انبار 26 درجه می مانند. پس از آن ، سوخ ها تا زمان کاشت در دمای 17 درجه سانتیگراد نگاه داشته می شوند. در مورد سایر ارقام ، باید سوخ ها را پس از برداشت تا اواسط مهر در دمای 26 درجه سانتیگراد نگهداری کرد . سپس تا زمان کاشت دمای انبار، 17 درجه سانتیگراد باشد. زمان کاشت سنبل اوایل تا اواسط پاییز ( حدودا آبان ، آذر) می باشد. در کشت سوخ ها باید دقت شود که نوک پیاز ها چند سانتیمتر بالاتر از سطح خاک قرار گیرند. بعد از کاشت پیاز ها باید آنها را آبیاری کرد و گلدان ها را به محلی سرد انتقال داد تا ریشه ها تکامل یابند. بعد به تدریج آنها را به محل گرمتری منتقل می کنیم تا برگ ها ظاهر شوند و در گلخانه های سرد به گل روند. در زمان حمل گلدان های سنبل ، با قرار دادن دو قیم در دو طرف پیاز گل و بستن خوشه گل به این قیم ها از شکستن آن ها جلوگیری می کنیم. برداشت سنبل ها زمانی که رنگ گلچه های پایینی مشخص شدند ، سنبل های گلدانی را می توان برای فروش بسته بندی کرد پس از 4 -2 روز گل ها کاملا باز می شوند. می توان آ نها را به مدت 4 هفته در دمای ) 0-2–( نگهداری کرد. گل بریدنی سنبل به همراه صفحه پایگاهی به فروش می رسد و نیاز به ریکات کردن ( زدن پایین ساقه) نیست. زمان برداشت گل بریدنی سنبل نیز مانند گل گلدانی آن است.
روش های تکثیر سنبل: - بذر ( برای به نژادی) - کشت بافت - ته برداری (Scooping) - ته شکافی(Scoring)
بذر سنبل حالت کاغذی دارد و افزایش به روش بذری 6-4 سال زمان نیاز دارد ( تا گیاه گل دهد.) سوخ سنبل یکساله است و کیفیت گلها در سال دوم مطلوب نمی باشد. (از برخی سوخ ها نظیر سوخ نرگس ، می توان چند سال گل با کیفیت خوب بدست آورد). سنبل به طور طبیعی سوخک کمی تولید می کند ؛ به منظور تولید سوخک بیشتر ، بکار گیری دو روش ته شکافی و ته برداری مرسوم است.
ته برداری (Scooping): در این روش با چاقوی انحنا دار، صفحه پایگاهی سوخ بصورت افقی ، برداشته می شود. در قسمت های برش داده شده تعداد زیادی سوخک تولید می شود که می توانیم آنها را کشت کنیم. اجرای این روش مهارت خاصی می طلبد.
ته شکافی(Scoring): در این روش نیز به منظور تولید سوخک بیشتر، با استفاده از چاقو برش هایی در صفحه پایگاهی سوخ ایجاد می شود. بعد از برداشت گل ها، باید برگ ها را به منظور تغذیه سوخ ، روی گیاه نگه داشت. سنبل گلی نوروزی می باشد. در تیر و مرداد که گلدهی تمام شده است ، سوخ های سنبل را در می آوریم .(در بهار، وقتی سنبل گل دارد ، مواد ذخیرهای از سوخ خارج شده و سوخ چروکیده است. اما در تابستان که سوخ های بدون گل را از خاک خارج می کنیم می بینیم که ، سوخ ها شاداب هستند.). پس از خارج نمودن سوخ از خاک (در تابستان) می توان از تیمار هایی نظیر تیمار دمایی برای زود گلدهی استفاده کرد .
Hyacinthus Orientalis حاوی آلکالوئید سمی است و اگر در مقادیر زیاد مصرف شود خطرناک است

: منابع  

تصاویر گیاه سنبل:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی، خواص دارویی، کاربرد های صنعتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت دسترسی برای خرید و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

لطفاٌ با عضویت در سایت نارگیل و قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
 
مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
نظرات و پرسش های کاربران
ابوالفضل افسري
با سلام و خسته نباشید من تعداد خیلی زیادی پیاز گلهای سنبل، نرگس، کوکب، اختر و لیلیوم خریدم و اینارو تقریبا 1 ماه پیش تو گلدان کاشتم و تو بالکن خونه که نایلون کشیدم و دماش 10-15 درجه است گذاشتم غیر از چندتا از نرگسها هیچ کدوم جوانه نزدند نمیدونم مشکل کجاست موقع خرید فروشنده گفت یکبار موقع کاشتن آب بده دیگه آب نده ولی جای دیگه پرسیدم گفتند هفته ای دوبار آب بده واقعا گیر کردم خواهش میکنم راهنماییم کنید در مورد آبیاری دما ونور   پاسخ مشاهده
مهندس رامندی
تا زمان جوانه زدن بستر باید مرطوب باشه وبعد از جوانه زدن باید تا خاک خشک نشده اب ندهید ابیاری کم وعمق نامناسب کاشت از علل احتمالی هستند
fatemeh f
سلام خسته نباشی من یک پیاز سنبل از سال قبل داشتم و در اسفند ماه این این پیاز و کاشتم و تا حالا به اندازه 5 سانتی متر بیشتر نیست و سر این جوانه ها در حال زرد شدن هست باید چه کار کنم؟این گل و در گلدانی کاشتم و پشت پنجره قرار دادم لطفا راهنماییم کنید  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
پیاز سنبل برای گل دهی نیازمند هست که یک دوره سرما را سپری کند مثلا پیاز را اوایل دی می کارند و یا اینکه پیاز را در یخچال در دمای 3 درجه نگهداری کرده و به محض ظاهر شدن ریشه ها و جوانه ها در گلدان کاشته و در دمای گرم تری 15 تا 20 نگهداری کرده تا برگ ها رشد کنند در غیر این صورت گل نخواهد داد.
امیر شکری
اگر امکانش هست عکسی از روش ته برداری یا ته شکافی بگذارید.یا بیشتر توضیح بدین با تشکر از زحماتتون  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
در روش ته برداري صفحه پايه اي پياز به صورت افقي توسط چاقو برداشته مي شود سپس ان را در محل تاريک و دماي 21 درجه به مدت 2 هفته قرار مي دهند در طول هفته سوم که سوخک ها شروع به تشکيل شدن کردند درجه حرارت را به 23 با رطوبت 85 افزايش داده هنگامي که ريشه ها ظاهر شدند آماده انتقال به خاک هستند.
سویل بهنام
سلام و خسته نباشید. من گیاه سنبلم رو بخوام برای سال بعد نگه دارم میتونم داخل گلدان خودش توی خاک نگه دارم در جای خنک؟ برای سال بعد؟ فقط به نظرم خاک گلدان خیلی سفته
میشه بهترن وش نگه داریشو بفرمایید؟
با تشکر
  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
سلام پيازهايي که در خاک يا گلدان کاشته شده اند را بعد از اتمام گلدهي و پس از زرد و خشک شدن کامل اندام هاي هوايي؛ مي توان از خاک خارج کرده و در لابه لاي ماسه در مکاني تاريک و خنک نگهداري کرد و در پائيز سال بعد در خاک جدید مجدداً کشت نمود. البته کيفيت گلدهي در سال هاي بعدي کاهش دارد.
آیدین بهاور
نارگیل عزیز سلام پیشاپیش عید نوروز بر شما و همکاران گرامی مبارک باشه، پیازی از سال قبل داشتم و تمامی موارد گفته شده را رعایت کرده ام ، خاک برگ و مخلوطی از شن داخلی گلدانی ریخته و پیاز را در آن قرار داده ام ، پیاز به مرور زمان رشد نمود و برگها پدیدار شدند و همچنین در هفته های بعد نیز گل ها پدید آمدند ولی بعد از گذشت 3 الی 4 هفته گیاه دیگر گل نداده و رشدش نیز متوقف شده است ، من مقداری ورمی ( یک مشت ) به خاک اضافه کرده ام . گل ها به مرحله رشد نرسیده خشک میشوند دلیل چیست ؟ من با استفاده از چاقوی تیز و تمیز گلهای خشک شده این گیاه را هرس نمودم . آیا اقدام دیگری هم باید انجام داد ؟ در ادامه 2 عکس از گل سنبلم را برای شما ارسال مینمایم. سپاس از شما https://app.box.com/s/xjbyhb78w53469nv6gzr7xi5h4zhj4ff https://app.box.com/s/wzetz73ad8p0gfrac3vjbitp7ac4jxlq  پاسخ مشاهده
مهندس رامندی
در زمانیکه گیاه گل داره هرچی هوا رو خنک نگه دارید عمر گلها هم بیشتر خواهد بود.البته این گیاه دایم گل نیست ومعمولا بعد از گلدهی تا فصل بعدی دیگه گل نمیده والبته این به کیفیت پیازهم بستگی دارد
مهندس رامندی
در زمانیکه گیاه گل داره هرچی هوا رو خنک نگه دارید عمر گلها هم بیشتر خواهد بود.البته این گیاه دایم گل نیست ومعمولا بعد از گلدهی تا فصل بعدی دیگه گل نمیده والبته این به کیفیت پیازهم بستگی دارد
نگار
با سلام در مورد قیمت گل آلوکازیا و نحوه ارسال لطفا راهنمایی بفرمایید  پاسخ مشاهده
ابراهیم صابر
سلام
من پیاز سمبل کاشته ام . خاک آن شن میباشد
میخواستم بدونم طریقه آبیاری اون باید چطوری باشه . چون وقتی آب میدم فرداش خاکش خشک شده. من الان دارم هر روز آب میدم ولی میترسم زیادش باشه. لطفا راهنماییم کنید
ممنون
  پاسخ مشاهده
م.شهاب
کاشت پیاز تا گلدهی ممکن است چند سال به طول انجامد.پیازهای بزرگ را می توان برای زودتر به گل نشاندن فورسه کرد . پیازهایی باید انتخاب شوند که اندازه خوبی داشته ، عاری از بیماری و سفت باشند . لایه ای از کمپوست مرطوب در گلدان می ریزیم و پیازها را روی آن قرار می دهیم . پیاز ها باید نزدیک یکدیگر ولی نه چسبیده به هم باشند. بر روی آنها کمپوست افزوده و کمی فشرده می کنیم. راس پیازها باید بالای سطح کمپوست باشد.پیازها نیاز به یک دوره آماده سازی تاریکی در دمای حدود °C 4 به مدت10 -6 هفته دارند. می توان گلدان را در یک کیسه پلاستیک سیاه قرار داد و در یک انبار نگهداری کرد. هر گرمایی در این مرحله زیانبار است . در این مدت کمپوست باید پیوسته مرطوب باشد.وقتی که جوانه ها به طول cm 5-5/2 رسیدند گلدان را به یک مکان خنک با دمای حدود C °10 منتقل میکنیم و در محلی سایه می گذاریم . پس از چند روز گلدان را به نزدیک پنجره منتقل می کنیم . در این مرحله برگها رشد می کنند و پس از چند هفته غنچه های گل ظاهر می شوند. اکنون گلدان را به محلی روشن ولی بدور از تابش مستقیم آفتاب ، بدور از جریان باد و دور از بخاری منتقل می کنیم . دمای°C 21-15 مطلوب است . کمپوست را پیوسته مرطوب نگه می داریم . بهتر است گاهی گلدانها را بچرخانیم تا رشد یکنواخت داشته باشند. با کود مایع گیاه را تغذیه می کنیم.
سارا ن
دو پیاز سنبل دارم که یکی را دو سال پیش و دیگری را سال پیش خریدلری کردم،در زمستان آنها را درون خاک باغچه مدفون کردم و اکنون که میخواستم به گلدان منتقلشان کنم دیدم که حدود هفت ای هشت سانت برگ ها داده اما هنوز غنچه نزده است. برای اینکه تا دو هفته آینده سنبل هایم گل بدهد و بتوانم برای هفت سین استفاده کنم باید چکار کنم؟ آیا با این وضعیت اصلا گل خواهد داد؟ در صورت لزوم استفاده از کود لطفا راهنمایی ام کنید،ممنون  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
سلام گیاه را در محیطی گرم تر با نور غیر مستقیم قرار داده هرچه قدر دما بیشتر و محیط پر نور تر باشد گل دهی زود تر انجام می شود.کود کریستالون صورتی تهیه کرده ، 3 گرم از کود را در یک لیتر آب حل کنید و به صورت آبیار ی به گیاه دهید.
نیلوفر
سلام کلدان سنبل خریده ام ک دو گل دارد و یکی را برای درسم بریدم آیا اونیکه در گلدان است خراب میشود؟   پاسخ مشاهده
م.شهاب
خیردر حال حاضر خرابنمیشود.البته با گرم شدن هوا فصل گلدهی این گیاه نیز تمام شده وازبین خواهد رفت
زینت
سلام سال خوبی داشته باشید.گل سنبلی دارم که در خانه نگهداریش میکنم هر روز بهش آب میدم.از گلدون کوچک جابجاش کردم به گلدان بزرگتری و خاکش کود حیوانی هم داشت. بعد روزی یک لیوان آب بهش میدادم یه روز بعد جابجایی دیگه بونداشت خشک هم شد ولی ساقه و برگهاش سبز ماند.دوباره به گلدون کوچیک برگردوندمش و خاک حیوانیشم برداشتم هنوز ساقه و برگش سبزه مثل قبله و گلهای خشکش همینجورباقی مونده درپرورش گل مبتدیم ونمیدونم با این گل بایدچیکارکنم تا دوباره همونجور معطرو زیبا برگرده لطفاراهنماییم کنید با تشکر  پاسخ مشاهده
م.شهاب
فصل گلدهی سنبل تمام شده.گلهای سنبل با گرم شدن هوا از بین میرود.برای گلدهی باید تا سال بعد منتطر بمانید.
مشاهده همه کامنت ها و نظرات این صفحه
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 


گیاهان دیگر از همین خانواده :
اسپاراگوس ستاسیوس
مارچوبه نرمه / گل گردی بالارونده
گل برف
کوردیلین بنکسی / کوردیلین جنگلی
زنگوله آبی اسپانیایی
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
تلگرام نارگیل
به مطالب اين صفحه امتياز دهيد

--------------------
به سايت نارگیل امتياز دهيد
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت