٢٤/١١/١٤٣٧ --- 8/27/2016 --- ۱۳۹۵ شنبه ۶ شهريور امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | تبلیغات در نارگیل
لینک های اصلی
جستجو  
آخرین مطالب
فوت و فن باغبانی امروز
بیماری سفیدک سطحی رز و نحوه درمان
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  134  نفر
بازدید امروز :  23013  بازدید
بازدید دیروز :  18511  بازدید
تبلیغات متفرقه
فروشگاه تخصصی گل وگیاه بذرکو
سنبل  -  COMMON HYACINTH
HYACINTHUS ORIENTALIS : نام علمی
  ASPARAGACEAE  - مارچوبه : خانواده
جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان و شمال فلسطین اشغالی : بومی منطقه
Dutch hyacinth, Roman hyacinth, Garden Hyacinth or Dutch Hyacinth : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
خاک سبک حاوی خاک شن‌دار و خاکبرگ وکمپوست و کود پوسیده دامی
10 درجه سانتیگراد
کمی مرطوب
خیلی زیاد

سنبل

سنبل یک گیاه گلدار چند ساله پیازی در خانواده Asparagaceae، بومی جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان است. این گیاه در قرن 16 به اروپا وارد شده است.
حدود 95% از نیاز جهانی سنبل ، در کشور هلند تولید می شود. از اینرو به این گل ، سنبل هلند نیز گفته می شود. این گیاه ، علفی و پیاز دار می باشد که با تولید گلچه های زنگوله ای شکل ، گل آذین خوشه ای ایجاد می کند. رنگ گل ها ، سفید ، زرد ، صورتی، قرمز ، بنفش و.. می باشد که معمولا رنگ غالب ، بنفش است. لازم به ذکر است سنبل وحشی یا سنبل ایرانی که بصورت خودرو دیده می شود . کلاغک یا موسکاری می باشد که از انواع سنبل نبوده و فقط با سنبل هم خانواده است.
این گیاه میتواند به بلندی 15 تا 20 سانتیمتر برسد و گل های زودرس آن بشکل خوشه انتهای ساقه گوشتی معمولا از نیمه اسفند تا فروردین باز میشود و به رنگهای سفید ، قرمز ، آبی ، بنفش ، صورتی و زرد و غیره است.
سنبل انواع کم پر و پر پر دارد که در ارقام پرپر حالت استوانه ای شکل گل آذین مشخص تر می باشد. ( سنبل های موجود در ایران اغلب کم پر هستند). تعداد گلبرگ ها در انواع کم پر و پر پر فرق نمی کند بلکه تعداد گلچه ها متفاوت می باشد. با توجه به اینکه منشا سنبل نواحی مدیترانه ای می باشد ، مناطقی که زمستان و بهار سرد و مرطوب و تابستان گرم و خشک دارند ، برای سنبل کاری مناسب ترین می باشند. ( سنبل گرما را برای انگیزش گل و سرما را برای تکمیل اندام های خود نیاز دارد).
برای نگهداری سنبل در منزل پیازهای پرورش یافته مخصوص مورد نیاز است که معمولا پس از یکبار گل دادن غیر قابل استفاده میشوند مگر اینکه در خاک مناسبی رشد کرده باشند که در این صورت هم ممکن است پیازچه ها دوسال طول بکشد تا گل بدهند .
در واقع سنبل یک گیاه آپارتمانی نیست ولی هنگام شکفتن گل‌هایش در آنجا ارج می‌یابد. معمولا برای این منظور بیش‌تر به سراغ سنبل‌های هلندی می‌روند، یعنی نژادی که خوشه‌ی متراکمی از گل‌های معطر و به رنگ‌های مختلف (سفید، زرد روشن، سرخ، قرمز، بنفش و یا آبی) می‌دهد.
کشت مصنوعی سنبل‌ها برای استفاده از آن‌ها در آپارتمان با انتخاب پیازی درشت که پیرامون آن دست کم 16 سانتیمتر باشد آغاز می‌شود. آنگاه چنین پیازی را در گلدانی کوچک و در خاکی سبک و سالم که حاوی خاک شن‌دار و خاک‌برگ باشد می‌کارند به صورتی که بیش از دو سوم پیاز داخل خاک نشود. آنگاه آن را در محلی خنک و یا داخل یک شاسی شیشه‌ای قرار می‌دهند و روی پیاز را با خاک سبکی می‌پوشانند و مدت شش هفته در این شرایط نگهداری می‌کنند و بالاخره گلدان را به محلی که حرارتی معتدل دارد می‌آورند و در اینجاست که به زودی شروع به گل دادن می‌کند.
این گیاه را در آپارتمان می توان درون پیت ، ماسه و یا آب پرورش داد . برای نگهداری آن در آب به گلدانهای مخصوصی نیاز دارد که دارای دهانه ای گشاد و گلوگاهی باریک باشند ، بقسمی که آب ریشه ها را فرا گرفته و مماس با انتهای پیاز گل باشد.
سنبل ، در تاریکی مطلق ریشه تولید میکند . بنابراین بهتر است بدین منظور پیاز را در قفسه آشپزخانه گذارده و حرارتی معادل 9 – 11 درجه سانتیگراد برای آن فراهم نمود .
پیازهائیکه در شن خوابانده شده اند را لازم است با گلدان در نقطه ای از باغچه که از خطر یخبندان محفوظ باشد دفن نمود .
برای اینکه بیرون آوردن گلدان از خاک در زمستان آسان شود می توان قبلا پوششی اطراف گلدان قرار داد .
هیچگاه گیاه را در مکانی که خیلی گرم باشد قرار ندهید
هرچه می توانید بر روی برگها آب بپاشید تا شادابی خود را حفظ کنند
برای کاشتن آن‌ها در تُنگ‌های بلورین نیز همین شیوه به کار می‌رود. بدین معنی که ابتدا آن‌ها را در محلی تاریک و در حرارتی بین 8 تا 10 درجه‌ی سانتیگراد نگهداری می‌کنند تا ریشه‌ها به حد کافی رشد نمایند و سپس آن‌ها را به آپارتمان‌های نسبتا گرم با حرارت ملایم می‌برند تا به گل بنشینند. گل سنبل در گلدان، جام یا تُنگ بلورین بین ماه‌های دی و فروردین به دست می‌آید.
· ارقامی که پیش از دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 29 درجه سانتیگراد انبار می شود. در طول 5-4 هفته اول انبار داری ، دما به تدریج به 27 ، 23 ، 20 درجه سانتیگراد رسانیده می شود زمانی که گل داخل سوخ تشکیل شد، دما را به 17 درجه سانتیگراد می رسانند. · ارقامی که دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 26 درجه سانتیگراد انبار می شود. برخی ارقام برای تشکیل گل به بیش از یک تا دو فته در انبار 26 درجه می مانند. پس از آن ، سوخ ها تا زمان کاشت در دمای 17 درجه سانتیگراد نگاه داشته می شوند. در مورد سایر ارقام ، باید سوخ ها را پس از برداشت تا اواسط مهر در دمای 26 درجه سانتیگراد نگهداری کرد . سپس تا زمان کاشت دمای انبار، 17 درجه سانتیگراد باشد. زمان کاشت سنبل اوایل تا اواسط پاییز ( حدودا آبان ، آذر) می باشد. در کشت سوخ ها باید دقت شود که نوک پیاز ها چند سانتیمتر بالاتر از سطح خاک قرار گیرند. بعد از کاشت پیاز ها باید آنها را آبیاری کرد و گلدان ها را به محلی سرد انتقال داد تا ریشه ها تکامل یابند. بعد به تدریج آنها را به محل گرمتری منتقل می کنیم تا برگ ها ظاهر شوند و در گلخانه های سرد به گل روند. در زمان حمل گلدان های سنبل ، با قرار دادن دو قیم در دو طرف پیاز گل و بستن خوشه گل به این قیم ها از شکستن آن ها جلوگیری می کنیم. برداشت سنبل ها زمانی که رنگ گلچه های پایینی مشخص شدند ، سنبل های گلدانی را می توان برای فروش بسته بندی کرد پس از 4 -2 روز گل ها کاملا باز می شوند. می توان آ نها را به مدت 4 هفته در دمای ) 0-2–( نگهداری کرد. گل بریدنی سنبل به همراه صفحه پایگاهی به فروش می رسد و نیاز به ریکات کردن ( زدن پایین ساقه) نیست. زمان برداشت گل بریدنی سنبل نیز مانند گل گلدانی آن است.
روش های تکثیر سنبل: - بذر ( برای به نژادی) - کشت بافت - ته برداری (Scooping) - ته شکافی(Scoring)
بذر سنبل حالت کاغذی دارد و افزایش به روش بذری 6-4 سال زمان نیاز دارد ( تا گیاه گل دهد.) سوخ سنبل یکساله است و کیفیت گلها در سال دوم مطلوب نمی باشد. (از برخی سوخ ها نظیر سوخ نرگس ، می توان چند سال گل با کیفیت خوب بدست آورد). سنبل به طور طبیعی سوخک کمی تولید می کند ؛ به منظور تولید سوخک بیشتر ، بکار گیری دو روش ته شکافی و ته برداری مرسوم است.
ته برداری (Scooping): در این روش با چاقوی انحنا دار، صفحه پایگاهی سوخ بصورت افقی ، برداشته می شود. در قسمت های برش داده شده تعداد زیادی سوخک تولید می شود که می توانیم آنها را کشت کنیم. اجرای این روش مهارت خاصی می طلبد.
ته شکافی(Scoring): در این روش نیز به منظور تولید سوخک بیشتر، با استفاده از چاقو برش هایی در صفحه پایگاهی سوخ ایجاد می شود. بعد از برداشت گل ها، باید برگ ها را به منظور تغذیه سوخ ، روی گیاه نگه داشت. سنبل گلی نوروزی می باشد. در تیر و مرداد که گلدهی تمام شده است ، سوخ های سنبل را در می آوریم .(در بهار، وقتی سنبل گل دارد ، مواد ذخیرهای از سوخ خارج شده و سوخ چروکیده است. اما در تابستان که سوخ های بدون گل را از خاک خارج می کنیم می بینیم که ، سوخ ها شاداب هستند.). پس از خارج نمودن سوخ از خاک (در تابستان) می توان از تیمار هایی نظیر تیمار دمایی برای زود گلدهی استفاده کرد .
Hyacinthus Orientalis حاوی آلکالوئید سمی است و اگر در مقادیر زیاد مصرف شود خطرناک است

: منابع  

تصاویر گیاه سنبل:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی، خواص دارویی، کاربرد های صنعتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت دسترسی برای خرید و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

لطفاٌ با عضویت در سایت نارگیل و قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
 
مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
نظرات و پرسش های کاربران
نیلوفر اف
لطفا بیشتر روش ته برداری سنبل رو توضیح و آموزش بدین
  پاسخ مشاهده
مهندس رامندی
برای اینکه از یک پیاز سنبل بخواهند پیازهای کوچک گرفته آنرا زیادکنند ، باید یک ماه قبل از موقع کاشتن ته پیاز را بشکل مخروط کوچکی با چاقو درآورده یا آنرا بشکل صلیب شکاف داده بگذارند جای برش خوب بخشکد . آنوقت آن پیاز رادر عمق کمتری از پیازهای دیگر که برای گل آن می کارند بکارند .
نیلوفر اف
منظورتون اینه که باید پیاز رو ته برداری کنیم و با ماسه بپوشونیم و توی یخچال قرار بدیم تا پیاز های جدید تولید بشه بعد اون ها رو توی عمق کمتری نسبت به پیاز های دیگه بکاریم؟؟؟؟

یا اینکه باید ته برداری کنیم و توی خاک بزاریم؟؟

چه عمقی؟؟؟

الان که من یک پیاز دارم که ریشه و ساقه ی قدیمی داره باید ریشه هارو ببرم و توی خاک قرار بدم؟؟

ببخشید خوب متوجه نشدم
ا.س.فرود
سلام یکی از روش های ازدیاد پیاز سنبل روش ته برداری است در این روش صفحه پایه ای پیاز (طبق پیاز) به صورت افقی توسط یک چاقوی کوچک برداشته می شود سپس آن را در مای 21 درجه سانتیگراد و محل تاریک به مدت 2 هفته قرار می دهند در طول هفته سوم که سوخک ها شروع به تشکیل شدند کردند باید درجه حرارت را به 23 درجه و رطوبت را به 85 درصد افزایش دهید هنگامی که ریشه ها ظاهر شدند می توانید سوخک هارا در خاک مناسب بکارید.
نیلوفر
سلام کلدان سنبل خریده ام ک دو گل دارد و یکی را برای درسم بریدم آیا اونیکه در گلدان است خراب میشود؟   پاسخ مشاهده
م.شهاب
خیردر حال حاضر خرابنمیشود.البته با گرم شدن هوا فصل گلدهی این گیاه نیز تمام شده وازبین خواهد رفت
ras jamei
من در اهواز زندگی میکنم و هوای زیاد سرد نمی شود . آیا میشود برای سپر شدن دوره سرما پیاز سنبل را شش هفته در یخچال با دمای 7 تا 10 در جه قرار داد ؟  پاسخ مشاهده
م.شهاب
سلام در این مورد تجربه ای ندارم اما می توانید پیاز ها را در ماسه خیس قرار داده آن را در کیسه پلاستیکی بگذارید سپس در یخچالی با دمای 2 درجه بگذارید. زمان لازم برای ریشه زنی ممکن است چند هفته طول بکشد.با مشاهده ریشه و فعال شدن جوانه آن را خارج کرده و در مکان مناسب بکارید.
fatemeh zamani
با سلام من سال گذشته یه سنبل گرفتم یه جا خوندم که وقتی خشک شد بذاریدش جایی که تاریک و سرده و برای سال بعد سالم بمونه، منم همین کارو کردم. چند روزپیش خیلی اتفاقی رفتم تو زیرزمین که دیدم بله سنبل خانم جوونه زده!!! حالا این سوال رو از خدمتتون داشتم که آیا الان باید بهش آب بدم اگه آره چه شکلی؟ (در واقع چند روزی یک بار؟) سپاس فراوان   پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
سلام بله درطول مدت رشد آبیاری باید مرتب باشد و گلدان همواره مقداری نم‌باشد.) پس از گلدهی میزان آبیاری کم میشود.(قبل از آبیاری انگشت خود را در خاک فرو کنید اگر رطوبت کمی حس کردید شروع به آبیاری کنید ) گلدان را به به مکاني با دماي 10 تا 15 درجه منتقل کنید تا رشد آن آغاز شود پس از اينکه طول گياه به 2.5 تا 5 سانت رسيد دما را به تدريج افزايش دهيدو زماني که طول گياه به 10 تا 12 سانت رسيد دما حدود 20 درجه به بالا باشد.(در 15 اسفند) 2 هفته بعد از اين ،مرحله گل دهي شروع مي شود در این زمان نور کافی و غیر مستقیم باشد . هرچه قدر دما بيشتر باشد گل دهي زود تر خواهد بود و پس از گلدهی هر چه دمای محیط خنکتر باشد گلها طولانی تر خواهند ماند.
شکوفه فرزانه
سلام خسته نباشید.من از پارسال پیاز سنبل نگهداری کردم.میخوام برای عید گل بده.میخواستم بپرسم کی بذارم تو خاک که موقع عید گل بده؟ممنون
  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
سلام باید پیاز را زود تر می کاشتید ،در صورتیکه نیاز سرمایی پیاز رفع شده باشد می توانیدپیاز را در خاک بکارید و آبیاری کنید و سپس در محل گرم مانند گلخانه يا منزل نگهداري کنید(دمای 16 درجه). زماني که طول گياه به 10 تا 12 سانت رسيد دما حدود 20 درجه به بالا باشد . دو هفته بعد از اين مرحله گل دهي شروع مي شود هرچه قدر دما بيشتر باشد گل دهي زود تر خواهد بود.
کاظمی
سلام وقت بخیر باتشکر ازمطالب بسیار زیبا من درحال حاضر(28/11/90)دو پیاز گل سنبل دارم که درخاک سبک،وگلدان 10سانتی جوانه زده اند ولی رشد می کنند.ایا میتوانم زمان تحویل سال از انها در سر سفره هفت سین لذت ببرم لطفا راهنمایی کنید   پاسخ مشاهده
م.شهاب
وقتی که جوانه ها به طول  cm 5 رسیدند گلدان را به یک مکان خنک با دمای حدود C °10 منتقل میکنیم و در محلی سایه می گذاریم . پس از چند روز گلدان را به نزدیک پنجره منتقل می کنیم . در این مرحله برگها رشد می کنند و پس از چند هفته غنچه های گل ظاهر می شوند. اکنون گلدان را به محلی روشن ولی بدور از تابش مستقیم آفتاب ، بدور از جریان باد و دور از بخاری منتقل می کنیم . دمای°C 21-15  مطلوب است . کمپوست را پیوسته مرطوب نگه می داریم . بهتر است گاهی گلدانها را بچرخانیم تا رشد یکنواخت داشته باشند. با کود مایع گیاه را تغذیه می کنیم.
مریم صالح
با سلام و سپاس از شما برای مطالبتون
اینطور که در مورد پرورش سنبل نوشتید 6-10 هفته اول پیاز باید در جایی تاریک باشد
و خاک آن همیشه مرطوب،پیشنهاد کرده بودید که گلدان رو داخل کیسه سیاه قرار دهیم،
اگر گلدان رو در خاک دفن کنیم چطور میتوان آبیاری رو جهت مرطوب نگه داشتن خاک گلدان انجام داد؟
  پاسخ مشاهده
افسانه فرود
سلام وقتی پیاز سنبل را می خواهند در خاک بکارند باید نوک پیاز ها چند سانتیمتر بالاتر از سطح خاک قرار گیرند نه اینکه همه پیاز را در خاک فرو کرد.سپس خاک را آبیاری کرده و به مکان سردتری منتقل میکنند تا ریشه ها تکامل پیدا کنند بعد آنها را به مکان گرم تری برده تا برگ ها ظاهر شوند
نیلوفر اف
بهترین زمان برای کاشت سنبل در اهواز چه وقتیه؟؟ من یه پیاز سنبل خریدم که ریشه داره و ساقه هم داره ولی ساقه و ریشه اش قدیمیه و ایجور که پیداست قبلا گل داده.اینجور که شما گفتین سنبل فقط یه بار گل میده. خواستم بپرسم راه حلی نداره؟؟یا اینکه راه حلش ته برداریه؟؟؟ و اینکه خواستم خواهش کنم راجع به ته برداری بیشتر توضیح بدین و آموزش هم بدین  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
سلام معمولا پیاز را در پاییز می کارند تا دوره سرمایی و گرمایی را طی کند و برای عید آماده شود با توجه به شرایط اهواز پیاز سنبل را از خاک جدا کرده و با ماسه مرطوب بپوشانید و در یخجال نگهداری کنید تا ریشه و ساقه ظهور پیدا کنند سپس در دمای بالاتری نگهداری کنید.15 درجه تا برگ ها ظاهر شوند نور غیر مستقیم باشد در صورتیکه ریشه دهی به خوبی انجام شده باشد برگ ها ظاهر می شنود مدت زمان این برنامه آماده سازی 13 هفته است.روش ته برداری نیازمند مهارت خاصی است :در این روش با چاقوی انحنا دار، صفحه پایگاهی سوخ بصورت افقی ، برداشته می شود(حذف طبق ). در قسمت های برش داده شده تعداد زیادی سوخک تولید می شود که می توانیم آنها را کشت کنیم. در این روش پیاز مادری از بین می رود.
نیلوفر اف
منظورتون اینه که باید ساقهی قدیمی رو ببریم؟؟؟ریشه های قدیمی چطور؟؟؟
بعد من که گل رو واسه سال نو می خوام  دیر نیست؟؟؟(با توجه به شرایط اهواز)

یه خواهش هم داشتم
اگر میشه و امکانش هست روش برش زدن پیاز در روش ته برداری رو با تصویر نشون بدین ممنون میشم.
نیلوفر اف
منظورتون رو از صفحه ی پایگاهی متوجه نشدم!!!

دلیل اینکه باید چاقو انحنا دار باشه چیه؟؟؟
ا.س.فرود
سلام از روش آماده سازی پیاز برای سال بعد می توان استفاده کرد. در روش ته برداری :صفحه پایه ای پیاز به صورت افقی توسط چاقو برداشته می شود سپس ان را در محل تاریک و دمای 21 درجه به مدت 2 هفته قرار می دهند در طول هفته سوم که سوخک ها شروع به تشکیل شدند کردند درجه حرارت را به 23 با رطوبت 85 افزایش داده هنگامی که ریشه ها ظاهر شدند می توانید به خاک منتقل کنید.
ملیحه
با سلام من سنبلی داشتم که بعد از تقریبا 4 ماه فقط پیاز مانده میخواستم بدانم توی خونه بهترین جا برای نگهداری پیاز کجاست در روزنامه بپیچم یا نه؟ دقیقا چه ماهی بکارم؟  پاسخ مشاهده
م.شهاب
باسلام.سوالتان تکرار ی است.درقسمت مربوط به معرفی این گیاه وپاسخ پرسشهای قبلی میتوانید جواب خود را بیابید.
طاهره امیدوار
با عرض سلاموباتشکرسفارشاتم به دستم رسید.پیاز سنبل وچه موقع باید بکارم که برای عید گل داشته باشه؟  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
اگر از پيازهاي هلندي باشد که اينها نياز سرماييشان رفع شده و بايد در محل گرم مانند گلخانه يا منزل نگهداري شوند.ولي اگر پياز ها در باغچه بوده‌ و اکنون ميخواهيد در گلدان بکاريد.بايد مطمئن بشويد که نياز سرمايي پياز رفع شده‌باشد. نشانه اين اتفاق خروج جوانه و ريشه از پياز است.گلدان را در جاي که خيلي هم گرم نباشد ( 10 تا 15 درجه) منتقل کنيد تا رشد آن آغاز شود پس از اينکه طول گياه به 2.5 تا 5 سانت رسيد دما را به تدريج افزايش دهيدو زماني که طول گياه به 10 تا 12 سانت رسيد دما حدود 20 درجه به بالا باشد.(در 15 اسفند) .دو هفته بعد از اين مرحله گل دهي شروع مي شود هرچه قدر دما بيشتر باشد گل دهي زود تر خواهد بود.
مشاهده همه کامنت ها و نظرات این صفحه
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 


گیاهان دیگر از همین خانواده :
کوردیلین بنکسی / کوردیلین جنگلی
یوکا فیلامنتوسا
مارچوبه نرمه / گل گردی بالارونده
سرخس مارچوبه
آگاوِ ویکتوریا - رجیون
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
تلگرام نارگیل
به مطالب اين صفحه امتياز دهيد

--------------------
به سايت نارگیل امتياز دهيد
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت