٧/٣/١٤٣٩ --- 11/25/2017 --- ۱۳۹۶ شنبه ۴ آذر امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | حمایت از نارگیل
لینک های اصلی
جستجو  
آخرین مطالب
فروش ویژه پیاز گل
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  124  نفر
بازدید امروز :  6101  بازدید
بازدید دیروز :  23393  بازدید
تبلیغات متفرقه
فروشگاه اینترنتی بذرکو
تلگرام نارگیل
سنبل  -  COMMON HYACINTH
HYACINTHUS ORIENTALIS : نام علمی
  ASPARAGACEAE  - مارچوبه : خانواده
جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان و شمال فلسطین اشغالی : بومی منطقه
Dutch hyacinth, Roman hyacinth, Garden Hyacinth or Dutch Hyacinth : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
خاک سبک حاوی خاک شن‌دار و خاکبرگ وکمپوست و کود پوسیده دامی
10 درجه سانتیگراد
کمی مرطوب
خیلی زیاد

سنبل

سنبل یک گیاه گلدار چند ساله پیازی در خانواده Asparagaceae، بومی جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان است. این گیاه در قرن 16 به اروپا وارد شده است.
حدود 95% از نیاز جهانی سنبل ، در کشور هلند تولید می شود. از اینرو به این گل ، سنبل هلند نیز گفته می شود. این گیاه ، علفی و پیاز دار می باشد که با تولید گلچه های زنگوله ای شکل ، گل آذین خوشه ای ایجاد می کند. رنگ گل ها ، سفید ، زرد ، صورتی، قرمز ، بنفش و.. می باشد که معمولا رنگ غالب ، بنفش است. لازم به ذکر است سنبل وحشی یا سنبل ایرانی که بصورت خودرو دیده می شود . کلاغک یا موسکاری می باشد که از انواع سنبل نبوده و فقط با سنبل هم خانواده است.
این گیاه میتواند به بلندی 15 تا 20 سانتیمتر برسد و گل های زودرس آن بشکل خوشه انتهای ساقه گوشتی معمولا از نیمه اسفند تا فروردین باز میشود و به رنگهای سفید ، قرمز ، آبی ، بنفش ، صورتی و زرد و غیره است.
سنبل انواع کم پر و پر پر دارد که در ارقام پرپر حالت استوانه ای شکل گل آذین مشخص تر می باشد. ( سنبل های موجود در ایران اغلب کم پر هستند). تعداد گلبرگ ها در انواع کم پر و پر پر فرق نمی کند بلکه تعداد گلچه ها متفاوت می باشد. با توجه به اینکه منشا سنبل نواحی مدیترانه ای می باشد ، مناطقی که زمستان و بهار سرد و مرطوب و تابستان گرم و خشک دارند ، برای سنبل کاری مناسب ترین می باشند. ( سنبل گرما را برای انگیزش گل و سرما را برای تکمیل اندام های خود نیاز دارد).
برای نگهداری سنبل در منزل پیازهای پرورش یافته مخصوص مورد نیاز است که معمولا پس از یکبار گل دادن غیر قابل استفاده میشوند مگر اینکه در خاک مناسبی رشد کرده باشند که در این صورت هم ممکن است پیازچه ها دوسال طول بکشد تا گل بدهند .
در واقع سنبل یک گیاه آپارتمانی نیست ولی هنگام شکفتن گل‌هایش در آنجا ارج می‌یابد. معمولا برای این منظور بیش‌تر به سراغ سنبل‌های هلندی می‌روند، یعنی نژادی که خوشه‌ی متراکمی از گل‌های معطر و به رنگ‌های مختلف (سفید، زرد روشن، سرخ، قرمز، بنفش و یا آبی) می‌دهد.
کشت مصنوعی سنبل‌ها برای استفاده از آن‌ها در آپارتمان با انتخاب پیازی درشت که پیرامون آن دست کم 16 سانتیمتر باشد آغاز می‌شود. آنگاه چنین پیازی را در گلدانی کوچک و در خاکی سبک و سالم که حاوی خاک شن‌دار و خاک‌برگ باشد می‌کارند به صورتی که بیش از دو سوم پیاز داخل خاک نشود. آنگاه آن را در محلی خنک و یا داخل یک شاسی شیشه‌ای قرار می‌دهند و روی پیاز را با خاک سبکی می‌پوشانند و مدت شش هفته در این شرایط نگهداری می‌کنند و بالاخره گلدان را به محلی که حرارتی معتدل دارد می‌آورند و در اینجاست که به زودی شروع به گل دادن می‌کند.
این گیاه را در آپارتمان می توان درون پیت ، ماسه و یا آب پرورش داد . برای نگهداری آن در آب به گلدانهای مخصوصی نیاز دارد که دارای دهانه ای گشاد و گلوگاهی باریک باشند ، بقسمی که آب ریشه ها را فرا گرفته و مماس با انتهای پیاز گل باشد.
سنبل ، در تاریکی مطلق ریشه تولید میکند . بنابراین بهتر است بدین منظور پیاز را در قفسه آشپزخانه گذارده و حرارتی معادل 9 – 11 درجه سانتیگراد برای آن فراهم نمود .
پیازهائیکه در شن خوابانده شده اند را لازم است با گلدان در نقطه ای از باغچه که از خطر یخبندان محفوظ باشد دفن نمود .
برای اینکه بیرون آوردن گلدان از خاک در زمستان آسان شود می توان قبلا پوششی اطراف گلدان قرار داد .
هیچگاه گیاه را در مکانی که خیلی گرم باشد قرار ندهید
هرچه می توانید بر روی برگها آب بپاشید تا شادابی خود را حفظ کنند
برای کاشتن آن‌ها در تُنگ‌های بلورین نیز همین شیوه به کار می‌رود. بدین معنی که ابتدا آن‌ها را در محلی تاریک و در حرارتی بین 8 تا 10 درجه‌ی سانتیگراد نگهداری می‌کنند تا ریشه‌ها به حد کافی رشد نمایند و سپس آن‌ها را به آپارتمان‌های نسبتا گرم با حرارت ملایم می‌برند تا به گل بنشینند. گل سنبل در گلدان، جام یا تُنگ بلورین بین ماه‌های دی و فروردین به دست می‌آید.
· ارقامی که پیش از دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 29 درجه سانتیگراد انبار می شود. در طول 5-4 هفته اول انبار داری ، دما به تدریج به 27 ، 23 ، 20 درجه سانتیگراد رسانیده می شود زمانی که گل داخل سوخ تشکیل شد، دما را به 17 درجه سانتیگراد می رسانند. · ارقامی که دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 26 درجه سانتیگراد انبار می شود. برخی ارقام برای تشکیل گل به بیش از یک تا دو فته در انبار 26 درجه می مانند. پس از آن ، سوخ ها تا زمان کاشت در دمای 17 درجه سانتیگراد نگاه داشته می شوند. در مورد سایر ارقام ، باید سوخ ها را پس از برداشت تا اواسط مهر در دمای 26 درجه سانتیگراد نگهداری کرد . سپس تا زمان کاشت دمای انبار، 17 درجه سانتیگراد باشد. زمان کاشت سنبل اوایل تا اواسط پاییز ( حدودا آبان ، آذر) می باشد. در کشت سوخ ها باید دقت شود که نوک پیاز ها چند سانتیمتر بالاتر از سطح خاک قرار گیرند. بعد از کاشت پیاز ها باید آنها را آبیاری کرد و گلدان ها را به محلی سرد انتقال داد تا ریشه ها تکامل یابند. بعد به تدریج آنها را به محل گرمتری منتقل می کنیم تا برگ ها ظاهر شوند و در گلخانه های سرد به گل روند. در زمان حمل گلدان های سنبل ، با قرار دادن دو قیم در دو طرف پیاز گل و بستن خوشه گل به این قیم ها از شکستن آن ها جلوگیری می کنیم. برداشت سنبل ها زمانی که رنگ گلچه های پایینی مشخص شدند ، سنبل های گلدانی را می توان برای فروش بسته بندی کرد پس از 4 -2 روز گل ها کاملا باز می شوند. می توان آ نها را به مدت 4 هفته در دمای ) 0-2–( نگهداری کرد. گل بریدنی سنبل به همراه صفحه پایگاهی به فروش می رسد و نیاز به ریکات کردن ( زدن پایین ساقه) نیست. زمان برداشت گل بریدنی سنبل نیز مانند گل گلدانی آن است.
روش های تکثیر سنبل: - بذر ( برای به نژادی) - کشت بافت - ته برداری (Scooping) - ته شکافی(Scoring)
بذر سنبل حالت کاغذی دارد و افزایش به روش بذری 6-4 سال زمان نیاز دارد ( تا گیاه گل دهد.) سوخ سنبل یکساله است و کیفیت گلها در سال دوم مطلوب نمی باشد. (از برخی سوخ ها نظیر سوخ نرگس ، می توان چند سال گل با کیفیت خوب بدست آورد). سنبل به طور طبیعی سوخک کمی تولید می کند ؛ به منظور تولید سوخک بیشتر ، بکار گیری دو روش ته شکافی و ته برداری مرسوم است.
ته برداری (Scooping): در این روش با چاقوی انحنا دار، صفحه پایگاهی سوخ بصورت افقی ، برداشته می شود. در قسمت های برش داده شده تعداد زیادی سوخک تولید می شود که می توانیم آنها را کشت کنیم. اجرای این روش مهارت خاصی می طلبد.
ته شکافی(Scoring): در این روش نیز به منظور تولید سوخک بیشتر، با استفاده از چاقو برش هایی در صفحه پایگاهی سوخ ایجاد می شود. بعد از برداشت گل ها، باید برگ ها را به منظور تغذیه سوخ ، روی گیاه نگه داشت. سنبل گلی نوروزی می باشد. در تیر و مرداد که گلدهی تمام شده است ، سوخ های سنبل را در می آوریم .(در بهار، وقتی سنبل گل دارد ، مواد ذخیرهای از سوخ خارج شده و سوخ چروکیده است. اما در تابستان که سوخ های بدون گل را از خاک خارج می کنیم می بینیم که ، سوخ ها شاداب هستند.). پس از خارج نمودن سوخ از خاک (در تابستان) می توان از تیمار هایی نظیر تیمار دمایی برای زود گلدهی استفاده کرد .
Hyacinthus Orientalis حاوی آلکالوئید سمی است و اگر در مقادیر زیاد مصرف شود خطرناک است

: منابع  

تصاویر گیاه سنبل:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی، خواص دارویی، کاربرد های صنعتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت دسترسی برای خرید و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

لطفاٌ با عضویت در سایت نارگیل و قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
 
مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
نظرات و پرسش های کاربران
رنجبری
ممنون خیلی خوب بود   پاسخ مشاهده
پوریا تهرانی
با عرض سلام و تشکر فراوان برای یک چنین سایتی با سطح علمی بالا من به کمک اطلاعات مندرج دراین سایت تونستم پیاز سنبل هامو به گل بنشونم اما متاسفانه دوروزه گلهای سنبل رو به زردی و خشکی دارن می رن الان حدودا یک هفتست ک داره شروع به گل دادن می کنه اما متاسفانه با این مشکل مواجه شدم!!! لطفا راهنماییم کنین:-)  پاسخ مشاهده
حمزه حق پرست
سلام : در مورد شرایط نگهداری توضیح دهید . نور ، ابیاری ، دما . سنبل باید در جای خنک نگهداری شود . در این شرایط دوام گل بیشتر میشود .
آرش صادق
سلام من می خواستم بعد اتمام شدن گل های سنبل بکارم باخچه خراب نشه گفتن این کار بهتر است هم زیاد تکثیر میشه پیاز هانظر شما چه است در زمندر کنار این ها لاله و لیلیوم هم است راهنمای ام کنید  پاسخ مشاهده
آرش صادق
آرش صادق
لطفا راهنمای ام کنید 
مهندس رامندی
پس از آنکه گلهای سنبل تمام شد باید نیمی از برگهای آنرا بریده وماه خرداد و تیر که برگ های باقیمانده زرد شده و خشکید پیازها را از زمین خارج کرده وپس از آنکه چند روز در معرض هوا گذارده و رطوبت آنرا گرفتند آنها را در انبار یااطاق خشک و تاریک برای کاشتن سال بعد نگهداری نمایند .ویا میتوانید در باغچه نگهدارید تا سال بعد دوباره گل بدهد وهمزمان با سایر گیاهان باغچه ابیاری شود
مهديه
سلام.من در كشور استراليا زندگي ميكنم به تازگي يك سنبل هديه گرفته ام كه ٤خوشه صورتي دارد و تعدادي برگ گوشتيه بدون گل هم داره،اب و هواي اينجا استوايي است و الا هم زمستونه و در سردترين ساعات دماي هوا به١٩-٢١ درجه ميرسه هواي داخل خونه هم با فنكويل گرم ميشه و معمولا دماي داخل ٢٧-٢٨درجه است.ميخواستم بدونم تا چه مدت اين گلهاي صورتي رنگ باقي ميمونن و بعد دوباره گل ميكنه يا نه،و اين گل سنبل تا كي زنده ميمونه.در ضمن من ٢-٣روزي يه بار بهش اب ميدم لطفا بگين كافيه يا نه . ممنون ميشم راهنماييم كنيد  پاسخ مشاهده
مهندس رامندی
گلدهی ودوام ان تابع طول روز(فصل).مقدار نور دریافتی(کمیت وکیفیت) سن گیاه،شرایط دمایی (سرما وگرما) وابدهی وفصل و.... است. این گل در اب وهوای ایران معمولا در اواخر زمستان گل میدهد ونیاز به اب وهوای خنک دارد.یعنی هرچه هوا خنکتر باشد دوام گل ان نیز بیشتر خواهد بود.این گیاه در سال بعد هم گل خواهد داد.ابدهی را با دمای هوا نتظیم نموده وپس از ریزش گلها از دفعات ان بکاهید..سطح خاک را به اندازه 2-3 سانت کنار بزنید وخشکی را بررسی نمایید.. با انگشت خاک را چک کنید در صورتی که خاک به دست شما نچسبد شروع به آب دادن کنید.
افسانه
من پیاز سنبل را اول اسفند کاشتم که در اول فروردین گل داد میخوام بدونم چرا قدش کوتاه مونده وبلند نمیشه ولی گل داده  پاسخ مشاهده
م.شهاب
: در دوره آماده سازی گلدان خیلی گرم نگه داشته شده است . در این مرحله اولیه دما بایستی حدود °C 4 نگه داشته شود. گلدان را در قفسه در بسته یا در معرض تابش مستقیم آفتاب نباید قرار داد.
نگار
با سلام در مورد قیمت گل آلوکازیا و نحوه ارسال لطفا راهنمایی بفرمایید  پاسخ مشاهده
ابراهیم صابر
سلام
من پیاز سمبل کاشته ام . خاک آن شن میباشد
میخواستم بدونم طریقه آبیاری اون باید چطوری باشه . چون وقتی آب میدم فرداش خاکش خشک شده. من الان دارم هر روز آب میدم ولی میترسم زیادش باشه. لطفا راهنماییم کنید
ممنون
  پاسخ مشاهده
م.شهاب
کاشت پیاز تا گلدهی ممکن است چند سال به طول انجامد.پیازهای بزرگ را می توان برای زودتر به گل نشاندن فورسه کرد . پیازهایی باید انتخاب شوند که اندازه خوبی داشته ، عاری از بیماری و سفت باشند . لایه ای از کمپوست مرطوب در گلدان می ریزیم و پیازها را روی آن قرار می دهیم . پیاز ها باید نزدیک یکدیگر ولی نه چسبیده به هم باشند. بر روی آنها کمپوست افزوده و کمی فشرده می کنیم. راس پیازها باید بالای سطح کمپوست باشد.پیازها نیاز به یک دوره آماده سازی تاریکی در دمای حدود °C 4 به مدت10 -6 هفته دارند. می توان گلدان را در یک کیسه پلاستیک سیاه قرار داد و در یک انبار نگهداری کرد. هر گرمایی در این مرحله زیانبار است . در این مدت کمپوست باید پیوسته مرطوب باشد.وقتی که جوانه ها به طول cm 5-5/2 رسیدند گلدان را به یک مکان خنک با دمای حدود C °10 منتقل میکنیم و در محلی سایه می گذاریم . پس از چند روز گلدان را به نزدیک پنجره منتقل می کنیم . در این مرحله برگها رشد می کنند و پس از چند هفته غنچه های گل ظاهر می شوند. اکنون گلدان را به محلی روشن ولی بدور از تابش مستقیم آفتاب ، بدور از جریان باد و دور از بخاری منتقل می کنیم . دمای°C 21-15 مطلوب است . کمپوست را پیوسته مرطوب نگه می داریم . بهتر است گاهی گلدانها را بچرخانیم تا رشد یکنواخت داشته باشند. با کود مایع گیاه را تغذیه می کنیم.
هنگامه
سلام گلدان سنبل خریدم.داخل اپارتمان نگهداری کردم. الان گلش خشک شده برگاش پژمرده.الان باید چی کار کنم؟   پاسخ مشاهده
م.شهاب
به پاسخهای قبلی مراجعه نمایید.
سویل بهنام
سلام و خسته نباشید. من گیاه سنبلم رو بخوام برای سال بعد نگه دارم میتونم داخل گلدان خودش توی خاک نگه دارم در جای خنک؟ برای سال بعد؟ فقط به نظرم خاک گلدان خیلی سفته
میشه بهترن وش نگه داریشو بفرمایید؟
با تشکر
  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
سلام پيازهايي که در خاک يا گلدان کاشته شده اند را بعد از اتمام گلدهي و پس از زرد و خشک شدن کامل اندام هاي هوايي؛ مي توان از خاک خارج کرده و در لابه لاي ماسه در مکاني تاريک و خنک نگهداري کرد و در پائيز سال بعد در خاک جدید مجدداً کشت نمود. البته کيفيت گلدهي در سال هاي بعدي کاهش دارد.
هدی دیری زاده
در مورد گل همیشه بهار در سایت مطلبی نگذاشتید لطفا اطلاعاتی در مورد این گل هم بذارید ممنون  پاسخ مشاهده
مشاهده همه کامنت ها و نظرات این صفحه
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 


گیاهان دیگر از همین خانواده :
دراسنا کامپکتا
سانسوریا دونِری
مارچوبه نرمه / گل گردی بالارونده
شیر مرغ عربی
سانسوریا
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
به مطالب اين صفحه امتياز دهيد

--------------------
به سايت نارگیل امتياز دهيد
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت