٢٣/٧/١٤٣٧ --- 5/1/2016 --- ۱۳۹۵ يکشنبه ۱۲ ارديبهشت امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS  | تبلیغات در نارگیل
لینک های اصلی
جستجو  
آخرین مطالب
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  174  نفر
بازدید امروز :  8858  بازدید
بازدید دیروز :  35234  بازدید
فروشگاه ایرویان
سنبل  -  COMMON HYACINTH
HYACINTHUS ORIENTALIS : نام علمی
  ASPARAGACEAE  - مارچوبه : خانواده
جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان و شمال فلسطین اشغالی : بومی منطقه
Dutch hyacinth, Roman hyacinth, Garden Hyacinth or Dutch Hyacinth : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
خاک سبک حاوی خاک شن‌دار و خاکبرگ وکمپوست و کود پوسیده دامی
10 درجه سانتیگراد
کمی مرطوب
خیلی زیاد

سنبل:

سنبل یک گیاه گلدار چند ساله پیازی در خانواده Asparagaceae، بومی جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان است. این گیاه در قرن 16 به اروپا وارد شده است.
حدود 95% از نیاز جهانی سنبل ، در کشور هلند تولید می شود. از اینرو به این گل ، سنبل هلند نیز گفته می شود. این گیاه ، علفی و پیاز دار می باشد که با تولید گلچه های زنگوله ای شکل ، گل آذین خوشه ای ایجاد می کند. رنگ گل ها ، سفید ، زرد ، صورتی، قرمز ، بنفش و.. می باشد که معمولا رنگ غالب ، بنفش است. لازم به ذکر است سنبل وحشی یا سنبل ایرانی که بصورت خودرو دیده می شود . کلاغک یا موسکاری می باشد که از انواع سنبل نبوده و فقط با سنبل هم خانواده است.
این گیاه میتواند به بلندی 15 تا 20 سانتیمتر برسد و گل های زودرس آن بشکل خوشه انتهای ساقه گوشتی معمولا از نیمه اسفند تا فروردین باز میشود و به رنگهای سفید ، قرمز ، آبی ، بنفش ، صورتی و زرد و غیره است.
سنبل انواع کم پر و پر پر دارد که در ارقام پرپر حالت استوانه ای شکل گل آذین مشخص تر می باشد. ( سنبل های موجود در ایران اغلب کم پر هستند). تعداد گلبرگ ها در انواع کم پر و پر پر فرق نمی کند بلکه تعداد گلچه ها متفاوت می باشد. با توجه به اینکه منشا سنبل نواحی مدیترانه ای می باشد ، مناطقی که زمستان و بهار سرد و مرطوب و تابستان گرم و خشک دارند ، برای سنبل کاری مناسب ترین می باشند. ( سنبل گرما را برای انگیزش گل و سرما را برای تکمیل اندام های خود نیاز دارد).
برای نگهداری سنبل در منزل پیازهای پرورش یافته مخصوص مورد نیاز است که معمولا پس از یکبار گل دادن غیر قابل استفاده میشوند مگر اینکه در خاک مناسبی رشد کرده باشند که در این صورت هم ممکن است پیازچه ها دوسال طول بکشد تا گل بدهند .
در واقع سنبل یک گیاه آپارتمانی نیست ولی هنگام شکفتن گل‌هایش در آنجا ارج می‌یابد. معمولا برای این منظور بیش‌تر به سراغ سنبل‌های هلندی می‌روند، یعنی نژادی که خوشه‌ی متراکمی از گل‌های معطر و به رنگ‌های مختلف (سفید، زرد روشن، سرخ، قرمز، بنفش و یا آبی) می‌دهد.
کشت مصنوعی سنبل‌ها برای استفاده از آن‌ها در آپارتمان با انتخاب پیازی درشت که پیرامون آن دست کم 16 سانتیمتر باشد آغاز می‌شود. آنگاه چنین پیازی را در گلدانی کوچک و در خاکی سبک و سالم که حاوی خاک شن‌دار و خاک‌برگ باشد می‌کارند به صورتی که بیش از دو سوم پیاز داخل خاک نشود. آنگاه آن را در محلی خنک و یا داخل یک شاسی شیشه‌ای قرار می‌دهند و روی پیاز را با خاک سبکی می‌پوشانند و مدت شش هفته در این شرایط نگهداری می‌کنند و بالاخره گلدان را به محلی که حرارتی معتدل دارد می‌آورند و در اینجاست که به زودی شروع به گل دادن می‌کند.
این گیاه را در آپارتمان می توان درون پیت ، ماسه و یا آب پرورش داد . برای نگهداری آن در آب به گلدانهای مخصوصی نیاز دارد که دارای دهانه ای گشاد و گلوگاهی باریک باشند ، بقسمی که آب ریشه ها را فرا گرفته و مماس با انتهای پیاز گل باشد.
سنبل ، در تاریکی مطلق ریشه تولید میکند . بنابراین بهتر است بدین منظور پیاز را در قفسه آشپزخانه گذارده و حرارتی معادل 9 – 11 درجه سانتیگراد برای آن فراهم نمود .
پیازهائیکه در شن خوابانده شده اند را لازم است با گلدان در نقطه ای از باغچه که از خطر یخبندان محفوظ باشد دفن نمود .
برای اینکه بیرون آوردن گلدان از خاک در زمستان آسان شود می توان قبلا پوششی اطراف گلدان قرار داد .
هیچگاه گیاه را در مکانی که خیلی گرم باشد قرار ندهید
هرچه می توانید بر روی برگها آب بپاشید تا شادابی خود را حفظ کنند
برای کاشتن آن‌ها در تُنگ‌های بلورین نیز همین شیوه به کار می‌رود. بدین معنی که ابتدا آن‌ها را در محلی تاریک و در حرارتی بین 8 تا 10 درجه‌ی سانتیگراد نگهداری می‌کنند تا ریشه‌ها به حد کافی رشد نمایند و سپس آن‌ها را به آپارتمان‌های نسبتا گرم با حرارت ملایم می‌برند تا به گل بنشینند. گل سنبل در گلدان، جام یا تُنگ بلورین بین ماه‌های دی و فروردین به دست می‌آید.
· ارقامی که پیش از دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 29 درجه سانتیگراد انبار می شود. در طول 5-4 هفته اول انبار داری ، دما به تدریج به 27 ، 23 ، 20 درجه سانتیگراد رسانیده می شود زمانی که گل داخل سوخ تشکیل شد، دما را به 17 درجه سانتیگراد می رسانند. · ارقامی که دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 26 درجه سانتیگراد انبار می شود. برخی ارقام برای تشکیل گل به بیش از یک تا دو فته در انبار 26 درجه می مانند. پس از آن ، سوخ ها تا زمان کاشت در دمای 17 درجه سانتیگراد نگاه داشته می شوند. در مورد سایر ارقام ، باید سوخ ها را پس از برداشت تا اواسط مهر در دمای 26 درجه سانتیگراد نگهداری کرد . سپس تا زمان کاشت دمای انبار، 17 درجه سانتیگراد باشد. زمان کاشت سنبل اوایل تا اواسط پاییز ( حدودا آبان ، آذر) می باشد. در کشت سوخ ها باید دقت شود که نوک پیاز ها چند سانتیمتر بالاتر از سطح خاک قرار گیرند. بعد از کاشت پیاز ها باید آنها را آبیاری کرد و گلدان ها را به محلی سرد انتقال داد تا ریشه ها تکامل یابند. بعد به تدریج آنها را به محل گرمتری منتقل می کنیم تا برگ ها ظاهر شوند و در گلخانه های سرد به گل روند. در زمان حمل گلدان های سنبل ، با قرار دادن دو قیم در دو طرف پیاز گل و بستن خوشه گل به این قیم ها از شکستن آن ها جلوگیری می کنیم. برداشت سنبل ها زمانی که رنگ گلچه های پایینی مشخص شدند ، سنبل های گلدانی را می توان برای فروش بسته بندی کرد پس از 4 -2 روز گل ها کاملا باز می شوند. می توان آ نها را به مدت 4 هفته در دمای ) 0-2–( نگهداری کرد. گل بریدنی سنبل به همراه صفحه پایگاهی به فروش می رسد و نیاز به ریکات کردن ( زدن پایین ساقه) نیست. زمان برداشت گل بریدنی سنبل نیز مانند گل گلدانی آن است.
روش های تکثیر سنبل: - بذر ( برای به نژادی) - کشت بافت - ته برداری (Scooping) - ته شکافی(Scoring)
بذر سنبل حالت کاغذی دارد و افزایش به روش بذری 6-4 سال زمان نیاز دارد ( تا گیاه گل دهد.) سوخ سنبل یکساله است و کیفیت گلها در سال دوم مطلوب نمی باشد. (از برخی سوخ ها نظیر سوخ نرگس ، می توان چند سال گل با کیفیت خوب بدست آورد). سنبل به طور طبیعی سوخک کمی تولید می کند ؛ به منظور تولید سوخک بیشتر ، بکار گیری دو روش ته شکافی و ته برداری مرسوم است.
ته برداری (Scooping): در این روش با چاقوی انحنا دار، صفحه پایگاهی سوخ بصورت افقی ، برداشته می شود. در قسمت های برش داده شده تعداد زیادی سوخک تولید می شود که می توانیم آنها را کشت کنیم. اجرای این روش مهارت خاصی می طلبد.
ته شکافی(Scoring): در این روش نیز به منظور تولید سوخک بیشتر، با استفاده از چاقو برش هایی در صفحه پایگاهی سوخ ایجاد می شود. بعد از برداشت گل ها، باید برگ ها را به منظور تغذیه سوخ ، روی گیاه نگه داشت. سنبل گلی نوروزی می باشد. در تیر و مرداد که گلدهی تمام شده است ، سوخ های سنبل را در می آوریم .(در بهار، وقتی سنبل گل دارد ، مواد ذخیرهای از سوخ خارج شده و سوخ چروکیده است. اما در تابستان که سوخ های بدون گل را از خاک خارج می کنیم می بینیم که ، سوخ ها شاداب هستند.). پس از خارج نمودن سوخ از خاک (در تابستان) می توان از تیمار هایی نظیر تیمار دمایی برای زود گلدهی استفاده کرد .
Hyacinthus Orientalis حاوی آلکالوئید سمی است و اگر در مقادیر زیاد مصرف شود خطرناک است

: منابع  

تصاویر گیاه سنبل:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی، خواص دارویی، کاربرد های صنعتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت دسترسی برای خرید و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

لطفاٌ با عضویت در سایت نارگیل و قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
 
مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
نظرات و پرسش های کاربران
jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj.ssssssssssssssssssssssss
پیازگل سنبلم که خشک شده بود را سال دیگر کاشتم در نیامد  پاسخ مشاهده
حسین امامی
با سلام پیاز گل سنبل اگر در شرایط مناسب نگه داری شود، یعنی در محیط خشک و تاریک نگه داری شود، همچنین اگر مطمئن باشید که پیاز سال اول است، برای سال دوم نیز گلدهی خواهد داشت. موفق باشید
ابوالفضل افسري
با سلام و خسته نباشید من تعداد خیلی زیادی پیاز گلهای سنبل، نرگس، کوکب، اختر و لیلیوم خریدم و اینارو تقریبا 1 ماه پیش تو گلدان کاشتم و تو بالکن خونه که نایلون کشیدم و دماش 10-15 درجه است گذاشتم غیر از چندتا از نرگسها هیچ کدوم جوانه نزدند نمیدونم مشکل کجاست موقع خرید فروشنده گفت یکبار موقع کاشتن آب بده دیگه آب نده ولی جای دیگه پرسیدم گفتند هفته ای دوبار آب بده واقعا گیر کردم خواهش میکنم راهنماییم کنید در مورد آبیاری دما ونور   پاسخ مشاهده
مهندس رامندی
تا زمان جوانه زدن بستر باید مرطوب باشه وبعد از جوانه زدن باید تا خاک خشک نشده اب ندهید ابیاری کم وعمق نامناسب کاشت از علل احتمالی هستند
مریم
سنبل من امسال گل داد اما ساقش کوتاه بود اگه بخوام پیازشو واس سال بعد داشته باشم چیکار کنم؟در ضمن سال بعد چه موقع بکارمش یا آب بدمش و تو چه محیطی باشه؟مرسی  پاسخ مشاهده
م.شهاب
پس از گلدهی گلهای پژمرده را می بریم ( نه ساقه ی گل دهنده را ) . به تغذیه و آبیاری گلدان ادامه می دهیم تا برگها پژمرده شوند. پیازها را از گلدان خارج کرده و پس از خشک شدن ، برگ های مرده را حذف می کنیم و در محل خشک وخنک پیاز را نگهداری می کنیم. آنها را در پاییز در باغچه می کاریم.
نیلوفر اف
بهترین زمان برای کاشت سنبل در اهواز چه وقتیه؟؟ من یه پیاز سنبل خریدم که ریشه داره و ساقه هم داره ولی ساقه و ریشه اش قدیمیه و ایجور که پیداست قبلا گل داده.اینجور که شما گفتین سنبل فقط یه بار گل میده. خواستم بپرسم راه حلی نداره؟؟یا اینکه راه حلش ته برداریه؟؟؟ و اینکه خواستم خواهش کنم راجع به ته برداری بیشتر توضیح بدین و آموزش هم بدین  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
سلام معمولا پیاز را در پاییز می کارند تا دوره سرمایی و گرمایی را طی کند و برای عید آماده شود با توجه به شرایط اهواز پیاز سنبل را از خاک جدا کرده و با ماسه مرطوب بپوشانید و در یخجال نگهداری کنید تا ریشه و ساقه ظهور پیدا کنند سپس در دمای بالاتری نگهداری کنید.15 درجه تا برگ ها ظاهر شوند نور غیر مستقیم باشد در صورتیکه ریشه دهی به خوبی انجام شده باشد برگ ها ظاهر می شنود مدت زمان این برنامه آماده سازی 13 هفته است.روش ته برداری نیازمند مهارت خاصی است :در این روش با چاقوی انحنا دار، صفحه پایگاهی سوخ بصورت افقی ، برداشته می شود(حذف طبق ). در قسمت های برش داده شده تعداد زیادی سوخک تولید می شود که می توانیم آنها را کشت کنیم. در این روش پیاز مادری از بین می رود.
نیلوفر اف
منظورتون اینه که باید ساقهی قدیمی رو ببریم؟؟؟ریشه های قدیمی چطور؟؟؟
بعد من که گل رو واسه سال نو می خوام  دیر نیست؟؟؟(با توجه به شرایط اهواز)

یه خواهش هم داشتم
اگر میشه و امکانش هست روش برش زدن پیاز در روش ته برداری رو با تصویر نشون بدین ممنون میشم.
نیلوفر اف
منظورتون رو از صفحه ی پایگاهی متوجه نشدم!!!

دلیل اینکه باید چاقو انحنا دار باشه چیه؟؟؟
ا.س.فرود
سلام از روش آماده سازی پیاز برای سال بعد می توان استفاده کرد. در روش ته برداری :صفحه پایه ای پیاز به صورت افقی توسط چاقو برداشته می شود سپس ان را در محل تاریک و دمای 21 درجه به مدت 2 هفته قرار می دهند در طول هفته سوم که سوخک ها شروع به تشکیل شدند کردند درجه حرارت را به 23 با رطوبت 85 افزایش داده هنگامی که ریشه ها ظاهر شدند می توانید به خاک منتقل کنید.
تعداد گلبرگ ها نوشته نشد که سه یا مضربی از سه هستند و یا 4و5ویا مضربی از انها
خوب بود اما تعداد گلبرگها که سه یا مضربی از انو یه 4و5ویا مضربی از ان  پاسخ مشاهده
---- اخلمدی
با سلام از توجه و تذکر شما تشکر میکنیم
فرزانه حسین پور
سلام من پیاز گل سنبل را اول دیماه کاشتم و الان که 22 بهمن است طول برگها 10-12 سانت شده و جوانه های گل که خیلی ریز و کوچک درانتهای برگها دیده میشود من گلدان را در راه پله که هوا در آنجا سرد است گذاشتم لطفا راهنمایی کنید که چکار باید انجام دهم که سنبل برای عید گلدار شود  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
سلام گلدان را از 10 یا 15 اسفند در محیطی گرم و پر نور تر قرار داده هر چه قدر دما بیشتر باشد غنچه ها زود تر باز می شوند مثلا دمای 24 .استفاده از کود های کامل نیز باعث سریع تر رسیدن غنچه ها می شود.
مریم
راهی هست که بتونیم تشخیص بدیم سنبل یک ساله ست یا دو ساله؟  پاسخ مشاهده
fatemeh f
سلام خسته نباشی من یک پیاز سنبل از سال قبل داشتم و در اسفند ماه این این پیاز و کاشتم و تا حالا به اندازه 5 سانتی متر بیشتر نیست و سر این جوانه ها در حال زرد شدن هست باید چه کار کنم؟این گل و در گلدانی کاشتم و پشت پنجره قرار دادم لطفا راهنماییم کنید  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
پیاز سنبل برای گل دهی نیازمند هست که یک دوره سرما را سپری کند مثلا پیاز را اوایل دی می کارند و یا اینکه پیاز را در یخچال در دمای 3 درجه نگهداری کرده و به محض ظاهر شدن ریشه ها و جوانه ها در گلدان کاشته و در دمای گرم تری 15 تا 20 نگهداری کرده تا برگ ها رشد کنند در غیر این صورت گل نخواهد داد.
م-ب
سلام من گل سنبل را به تازگی خریدم. می خواستم بدانم می شود تا سالهای دیگر نگهش داشت(منظورم پیازش است)و بازم گل بدهد؟  پاسخ مشاهده
م.شهاب
بله .پس از گلدهی گلهای پژمرده را می بریم ( نه ساقه ی گل دهنده را ) . به تغذیه و آبیاری گلدان ادامه می دهیم تا برگها پژمرده شوند. پیازها را از گلدان خارج کرده و پس از خشک شدن ، برگ های مرده را حذف می کنیم و در محل خشک وخنک پیاز را نگهداری می کنیم. آنها را در پاییز در باغچه می کاریم.
arshia kia
لطفاً در باره ي پرورش سنبل در آب بصورت كاملاً دقيق توضيح دهيد باتشكر. ممنون از سايتتون   پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
سلام این گیاه خاکزی است ولی میتوان پیاز سنبل را در آب قرار داد تا جوانه و گل دهد . فقط توجه داشته باشید گلدانی انتخاب کنید که دارای دهانه گشاد و گلوگاهی باریک باشد. در ضمن با توجه به اینکه پیاز گل پیش از ریشه دادن نباید در معرض نور قرار گیرد یا گلدان شیشه‌ای را رنگی انتخاب کنید یا دور گلدان را با پارچه یا کاغذی به رنگ تیره بپوشانید. پیاز گل را در آب داخل گلدان قرار دهید به صورتی که آب، تمام سطح پیاز را در برگیرد.در طول مدت پیش از بیرون آمدن برگ‌های گیاه از پیاز، مدام آب گلدان را بازرسی کنید تا پیاز کاملا ریشه‌های خود را در آب منتشر کرده و آب از پیاز پایین‌تر نرود. برای جلوگیری از فساد سریع آب، از زغال استفاده کنید. برای اینکه زغال در آب شناور نباشد، قبل از استفاده، چند روز زغال را در آب خیس کنید؛ با این کار علاوه بر سنگینی آن، زغال تمیز شده و دیگر آب را نیز کثیف نمی‌کند.
مشاهده همه کامنت ها و نظرات این صفحه
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 


گیاهان دیگر از همین خانواده :
یوکا فیلامنتوسا
گل برف
اسپاراگوس ستاسیوس
سانسوریا دونِری
سانسوریا
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
تلگرام نارگیل
به مطالب اين صفحه امتياز دهيد

--------------------
به سايت نارگیل امتياز دهيد
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت