٣/١/١٤٣٩ --- 9/23/2017 --- ۱۳۹۶ شنبه ۱ مهر امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | حمایت از نارگیل
لینک های اصلی
السلام علیک یا اباعبدلله الحسین       
جستجو  
آخرین مطالب
فوت و فن باغبانی امروز
شرایط نگهداری از درخت افرا مجنون
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  99  نفر
بازدید امروز :  9459  بازدید
بازدید دیروز :  14275  بازدید
تبلیغات متفرقه
تلگرام نارگیل
سنبل  -  COMMON HYACINTH
HYACINTHUS ORIENTALIS : نام علمی
  ASPARAGACEAE  - مارچوبه : خانواده
جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان و شمال فلسطین اشغالی : بومی منطقه
Dutch hyacinth, Roman hyacinth, Garden Hyacinth or Dutch Hyacinth : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
خاک سبک حاوی خاک شن‌دار و خاکبرگ وکمپوست و کود پوسیده دامی
10 درجه سانتیگراد
کمی مرطوب
خیلی زیاد

سنبل

سنبل یک گیاه گلدار چند ساله پیازی در خانواده Asparagaceae، بومی جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان است. این گیاه در قرن 16 به اروپا وارد شده است.
حدود 95% از نیاز جهانی سنبل ، در کشور هلند تولید می شود. از اینرو به این گل ، سنبل هلند نیز گفته می شود. این گیاه ، علفی و پیاز دار می باشد که با تولید گلچه های زنگوله ای شکل ، گل آذین خوشه ای ایجاد می کند. رنگ گل ها ، سفید ، زرد ، صورتی، قرمز ، بنفش و.. می باشد که معمولا رنگ غالب ، بنفش است. لازم به ذکر است سنبل وحشی یا سنبل ایرانی که بصورت خودرو دیده می شود . کلاغک یا موسکاری می باشد که از انواع سنبل نبوده و فقط با سنبل هم خانواده است.
این گیاه میتواند به بلندی 15 تا 20 سانتیمتر برسد و گل های زودرس آن بشکل خوشه انتهای ساقه گوشتی معمولا از نیمه اسفند تا فروردین باز میشود و به رنگهای سفید ، قرمز ، آبی ، بنفش ، صورتی و زرد و غیره است.
سنبل انواع کم پر و پر پر دارد که در ارقام پرپر حالت استوانه ای شکل گل آذین مشخص تر می باشد. ( سنبل های موجود در ایران اغلب کم پر هستند). تعداد گلبرگ ها در انواع کم پر و پر پر فرق نمی کند بلکه تعداد گلچه ها متفاوت می باشد. با توجه به اینکه منشا سنبل نواحی مدیترانه ای می باشد ، مناطقی که زمستان و بهار سرد و مرطوب و تابستان گرم و خشک دارند ، برای سنبل کاری مناسب ترین می باشند. ( سنبل گرما را برای انگیزش گل و سرما را برای تکمیل اندام های خود نیاز دارد).
برای نگهداری سنبل در منزل پیازهای پرورش یافته مخصوص مورد نیاز است که معمولا پس از یکبار گل دادن غیر قابل استفاده میشوند مگر اینکه در خاک مناسبی رشد کرده باشند که در این صورت هم ممکن است پیازچه ها دوسال طول بکشد تا گل بدهند .
در واقع سنبل یک گیاه آپارتمانی نیست ولی هنگام شکفتن گل‌هایش در آنجا ارج می‌یابد. معمولا برای این منظور بیش‌تر به سراغ سنبل‌های هلندی می‌روند، یعنی نژادی که خوشه‌ی متراکمی از گل‌های معطر و به رنگ‌های مختلف (سفید، زرد روشن، سرخ، قرمز، بنفش و یا آبی) می‌دهد.
کشت مصنوعی سنبل‌ها برای استفاده از آن‌ها در آپارتمان با انتخاب پیازی درشت که پیرامون آن دست کم 16 سانتیمتر باشد آغاز می‌شود. آنگاه چنین پیازی را در گلدانی کوچک و در خاکی سبک و سالم که حاوی خاک شن‌دار و خاک‌برگ باشد می‌کارند به صورتی که بیش از دو سوم پیاز داخل خاک نشود. آنگاه آن را در محلی خنک و یا داخل یک شاسی شیشه‌ای قرار می‌دهند و روی پیاز را با خاک سبکی می‌پوشانند و مدت شش هفته در این شرایط نگهداری می‌کنند و بالاخره گلدان را به محلی که حرارتی معتدل دارد می‌آورند و در اینجاست که به زودی شروع به گل دادن می‌کند.
این گیاه را در آپارتمان می توان درون پیت ، ماسه و یا آب پرورش داد . برای نگهداری آن در آب به گلدانهای مخصوصی نیاز دارد که دارای دهانه ای گشاد و گلوگاهی باریک باشند ، بقسمی که آب ریشه ها را فرا گرفته و مماس با انتهای پیاز گل باشد.
سنبل ، در تاریکی مطلق ریشه تولید میکند . بنابراین بهتر است بدین منظور پیاز را در قفسه آشپزخانه گذارده و حرارتی معادل 9 – 11 درجه سانتیگراد برای آن فراهم نمود .
پیازهائیکه در شن خوابانده شده اند را لازم است با گلدان در نقطه ای از باغچه که از خطر یخبندان محفوظ باشد دفن نمود .
برای اینکه بیرون آوردن گلدان از خاک در زمستان آسان شود می توان قبلا پوششی اطراف گلدان قرار داد .
هیچگاه گیاه را در مکانی که خیلی گرم باشد قرار ندهید
هرچه می توانید بر روی برگها آب بپاشید تا شادابی خود را حفظ کنند
برای کاشتن آن‌ها در تُنگ‌های بلورین نیز همین شیوه به کار می‌رود. بدین معنی که ابتدا آن‌ها را در محلی تاریک و در حرارتی بین 8 تا 10 درجه‌ی سانتیگراد نگهداری می‌کنند تا ریشه‌ها به حد کافی رشد نمایند و سپس آن‌ها را به آپارتمان‌های نسبتا گرم با حرارت ملایم می‌برند تا به گل بنشینند. گل سنبل در گلدان، جام یا تُنگ بلورین بین ماه‌های دی و فروردین به دست می‌آید.
· ارقامی که پیش از دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 29 درجه سانتیگراد انبار می شود. در طول 5-4 هفته اول انبار داری ، دما به تدریج به 27 ، 23 ، 20 درجه سانتیگراد رسانیده می شود زمانی که گل داخل سوخ تشکیل شد، دما را به 17 درجه سانتیگراد می رسانند. · ارقامی که دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 26 درجه سانتیگراد انبار می شود. برخی ارقام برای تشکیل گل به بیش از یک تا دو فته در انبار 26 درجه می مانند. پس از آن ، سوخ ها تا زمان کاشت در دمای 17 درجه سانتیگراد نگاه داشته می شوند. در مورد سایر ارقام ، باید سوخ ها را پس از برداشت تا اواسط مهر در دمای 26 درجه سانتیگراد نگهداری کرد . سپس تا زمان کاشت دمای انبار، 17 درجه سانتیگراد باشد. زمان کاشت سنبل اوایل تا اواسط پاییز ( حدودا آبان ، آذر) می باشد. در کشت سوخ ها باید دقت شود که نوک پیاز ها چند سانتیمتر بالاتر از سطح خاک قرار گیرند. بعد از کاشت پیاز ها باید آنها را آبیاری کرد و گلدان ها را به محلی سرد انتقال داد تا ریشه ها تکامل یابند. بعد به تدریج آنها را به محل گرمتری منتقل می کنیم تا برگ ها ظاهر شوند و در گلخانه های سرد به گل روند. در زمان حمل گلدان های سنبل ، با قرار دادن دو قیم در دو طرف پیاز گل و بستن خوشه گل به این قیم ها از شکستن آن ها جلوگیری می کنیم. برداشت سنبل ها زمانی که رنگ گلچه های پایینی مشخص شدند ، سنبل های گلدانی را می توان برای فروش بسته بندی کرد پس از 4 -2 روز گل ها کاملا باز می شوند. می توان آ نها را به مدت 4 هفته در دمای ) 0-2–( نگهداری کرد. گل بریدنی سنبل به همراه صفحه پایگاهی به فروش می رسد و نیاز به ریکات کردن ( زدن پایین ساقه) نیست. زمان برداشت گل بریدنی سنبل نیز مانند گل گلدانی آن است.
روش های تکثیر سنبل: - بذر ( برای به نژادی) - کشت بافت - ته برداری (Scooping) - ته شکافی(Scoring)
بذر سنبل حالت کاغذی دارد و افزایش به روش بذری 6-4 سال زمان نیاز دارد ( تا گیاه گل دهد.) سوخ سنبل یکساله است و کیفیت گلها در سال دوم مطلوب نمی باشد. (از برخی سوخ ها نظیر سوخ نرگس ، می توان چند سال گل با کیفیت خوب بدست آورد). سنبل به طور طبیعی سوخک کمی تولید می کند ؛ به منظور تولید سوخک بیشتر ، بکار گیری دو روش ته شکافی و ته برداری مرسوم است.
ته برداری (Scooping): در این روش با چاقوی انحنا دار، صفحه پایگاهی سوخ بصورت افقی ، برداشته می شود. در قسمت های برش داده شده تعداد زیادی سوخک تولید می شود که می توانیم آنها را کشت کنیم. اجرای این روش مهارت خاصی می طلبد.
ته شکافی(Scoring): در این روش نیز به منظور تولید سوخک بیشتر، با استفاده از چاقو برش هایی در صفحه پایگاهی سوخ ایجاد می شود. بعد از برداشت گل ها، باید برگ ها را به منظور تغذیه سوخ ، روی گیاه نگه داشت. سنبل گلی نوروزی می باشد. در تیر و مرداد که گلدهی تمام شده است ، سوخ های سنبل را در می آوریم .(در بهار، وقتی سنبل گل دارد ، مواد ذخیرهای از سوخ خارج شده و سوخ چروکیده است. اما در تابستان که سوخ های بدون گل را از خاک خارج می کنیم می بینیم که ، سوخ ها شاداب هستند.). پس از خارج نمودن سوخ از خاک (در تابستان) می توان از تیمار هایی نظیر تیمار دمایی برای زود گلدهی استفاده کرد .
Hyacinthus Orientalis حاوی آلکالوئید سمی است و اگر در مقادیر زیاد مصرف شود خطرناک است

: منابع  

تصاویر گیاه سنبل:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی، خواص دارویی، کاربرد های صنعتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت دسترسی برای خرید و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

لطفاٌ با عضویت در سایت نارگیل و قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
 
مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
نظرات و پرسش های کاربران
نیلوفر
سلام کلدان سنبل خریده ام ک دو گل دارد و یکی را برای درسم بریدم آیا اونیکه در گلدان است خراب میشود؟   پاسخ مشاهده
م.شهاب
خیردر حال حاضر خرابنمیشود.البته با گرم شدن هوا فصل گلدهی این گیاه نیز تمام شده وازبین خواهد رفت
نازنین احمدی
سلام‌.من امروز پیاز سنبلم رو دراوردم ودر مکانی به دور از نور مستقیم خورشید قرار دادم ..حالا میخواستم ببینم که بعد از ۳الی ۵روز پیاز رو داخل خاک معمولیم میتونم بکارم ؟  پاسخ مشاهده
مهندس رامندی
بهتره داخل روزنامه بپیچید ودر مکانی خنک وخشک وتاریک نگهداری نموده ودر پاییز بکاریدش
نازنین احمدی
با تشکر از پاسخگوییتون ...بعد ابیاریش چی میشه؟مطمئن باشم حتما گل میده؟
نازنین احمدی
چرا پاسخ ندادین؟!؟؟؟
مهندس رامندی
وقتی از خاک خارج کردید نیازی به ابیاری نیست تا زمان کاشتش. تا برگهاش به طور طبیعی زرد نده پیاز ها رو از خاک در نیاورید
رنجبری
ممنون خیلی خوب بود   پاسخ مشاهده
ازاليا
بياز سنبل سال قبل را امسال نيمه اسفند كاشتم ولي الان فقط دو سانت رشد كرده بشت بنجره كذاشتم و هر روز ابياري ميكنم اين كار درست است و امسال كل ميدهد وسؤال ديكر اين كه هر بياز جند بار قابل كشت است   پاسخ مشاهده
م.شهاب
بسیار دیر اقدام به کاشت نمودید.زمان کشت این گیاه در پاییز است.به طور کلی پس از گلدهی گلهای پژمرده را می بریم ( نه ساقه ی گل دهنده را ) . به تغذیه و آبیاری گلدان ادامه می دهیم تا برگها پژمرده شوند. پیازها را از گلدان خارج کرده و پس از خشک شدن ، برگ های مرده را حذف می کنیم و در محل خشک وخنک پیاز را نگهداری می کنیم.
Abbas Basiri
بعضی از گل هایی که در حال پژمرده شدن هستند به شکل میوه ای در اومدن یعنی سه چهار تا از گل های که پلاسیده شدن در انتهاشون به شکل پیاز سبز شده و داره بزرگ میشه...میخواستم بدونم آیا اینها در واقع داخلشون بذر سنبل درست خواهد شد یا اینکه اونها هم خشک میشن...در صورتی که بذر باشه روش برداشت و کاشت اونها چجوریه!!؟ و اینکه گفتید بعد از خشک شدن گل ها و جدا کردن اونها و بعد خشک شدن برگها آیا ساقه گل دهنده هم خشک میشه و اونو هم باید جدا کنیم از پیاز یا نه؟

فاطمه
پیاز سنبل را چگونه برای سال بعد نگهداری کنیم؟  پاسخ مشاهده
م.شهاب
پس از گلدهی گلهای پژمرده را می بریم ( نه ساقه ی گل دهنده را ) . به تغذیه و آبیاری گلدان ادامه می دهیم تا برگها پژمرده شوند. پیازها را از گلدان خارج کرده و پس از خشک شدن ، برگ های مرده را حذف می کنیم و در محل خشک وخنک پیاز را نگهداری می کنیم. آنها را در پاییز می کاریم.
ابراهیم صابر
سلام
من پیاز سمبل کاشته ام . خاک آن شن میباشد
میخواستم بدونم طریقه آبیاری اون باید چطوری باشه . چون وقتی آب میدم فرداش خاکش خشک شده. من الان دارم هر روز آب میدم ولی میترسم زیادش باشه. لطفا راهنماییم کنید
ممنون
  پاسخ مشاهده
م.شهاب
کاشت پیاز تا گلدهی ممکن است چند سال به طول انجامد.پیازهای بزرگ را می توان برای زودتر به گل نشاندن فورسه کرد . پیازهایی باید انتخاب شوند که اندازه خوبی داشته ، عاری از بیماری و سفت باشند . لایه ای از کمپوست مرطوب در گلدان می ریزیم و پیازها را روی آن قرار می دهیم . پیاز ها باید نزدیک یکدیگر ولی نه چسبیده به هم باشند. بر روی آنها کمپوست افزوده و کمی فشرده می کنیم. راس پیازها باید بالای سطح کمپوست باشد.پیازها نیاز به یک دوره آماده سازی تاریکی در دمای حدود °C 4 به مدت10 -6 هفته دارند. می توان گلدان را در یک کیسه پلاستیک سیاه قرار داد و در یک انبار نگهداری کرد. هر گرمایی در این مرحله زیانبار است . در این مدت کمپوست باید پیوسته مرطوب باشد.وقتی که جوانه ها به طول cm 5-5/2 رسیدند گلدان را به یک مکان خنک با دمای حدود C °10 منتقل میکنیم و در محلی سایه می گذاریم . پس از چند روز گلدان را به نزدیک پنجره منتقل می کنیم . در این مرحله برگها رشد می کنند و پس از چند هفته غنچه های گل ظاهر می شوند. اکنون گلدان را به محلی روشن ولی بدور از تابش مستقیم آفتاب ، بدور از جریان باد و دور از بخاری منتقل می کنیم . دمای°C 21-15 مطلوب است . کمپوست را پیوسته مرطوب نگه می داریم . بهتر است گاهی گلدانها را بچرخانیم تا رشد یکنواخت داشته باشند. با کود مایع گیاه را تغذیه می کنیم.
مریم صالح
با سلام و سپاس از شما برای مطالبتون
اینطور که در مورد پرورش سنبل نوشتید 6-10 هفته اول پیاز باید در جایی تاریک باشد
و خاک آن همیشه مرطوب،پیشنهاد کرده بودید که گلدان رو داخل کیسه سیاه قرار دهیم،
اگر گلدان رو در خاک دفن کنیم چطور میتوان آبیاری رو جهت مرطوب نگه داشتن خاک گلدان انجام داد؟
  پاسخ مشاهده
افسانه فرود
سلام وقتی پیاز سنبل را می خواهند در خاک بکارند باید نوک پیاز ها چند سانتیمتر بالاتر از سطح خاک قرار گیرند نه اینکه همه پیاز را در خاک فرو کرد.سپس خاک را آبیاری کرده و به مکان سردتری منتقل میکنند تا ریشه ها تکامل پیدا کنند بعد آنها را به مکان گرم تری برده تا برگ ها ظاهر شوند
کاظمی
سلام وقت بخیر باتشکر ازمطالب بسیار زیبا من درحال حاضر(28/11/90)دو پیاز گل سنبل دارم که درخاک سبک،وگلدان 10سانتی جوانه زده اند ولی رشد می کنند.ایا میتوانم زمان تحویل سال از انها در سر سفره هفت سین لذت ببرم لطفا راهنمایی کنید   پاسخ مشاهده
م.شهاب
وقتی که جوانه ها به طول  cm 5 رسیدند گلدان را به یک مکان خنک با دمای حدود C °10 منتقل میکنیم و در محلی سایه می گذاریم . پس از چند روز گلدان را به نزدیک پنجره منتقل می کنیم . در این مرحله برگها رشد می کنند و پس از چند هفته غنچه های گل ظاهر می شوند. اکنون گلدان را به محلی روشن ولی بدور از تابش مستقیم آفتاب ، بدور از جریان باد و دور از بخاری منتقل می کنیم . دمای°C 21-15  مطلوب است . کمپوست را پیوسته مرطوب نگه می داریم . بهتر است گاهی گلدانها را بچرخانیم تا رشد یکنواخت داشته باشند. با کود مایع گیاه را تغذیه می کنیم.
پوریا تهرانی
با عرض سلام و تشکر فراوان برای یک چنین سایتی با سطح علمی بالا من به کمک اطلاعات مندرج دراین سایت تونستم پیاز سنبل هامو به گل بنشونم اما متاسفانه دوروزه گلهای سنبل رو به زردی و خشکی دارن می رن الان حدودا یک هفتست ک داره شروع به گل دادن می کنه اما متاسفانه با این مشکل مواجه شدم!!! لطفا راهنماییم کنین:-)  پاسخ مشاهده
پوریا تهرانی
حمزه حق پرست
سلام : در مورد شرایط نگهداری توضیح دهید . نور ، ابیاری ، دما . سنبل باید در جای خنک نگهداری شود . در این شرایط دوام گل بیشتر میشود .
نسترن ن
سلام. سنبل بنفشم از عید پارسال که گل داشت و بعد خشک شد توی تراس بود. دو هفته است که آوردمش توی خونه و آبیاریش می کنم چند روز 4 تا جوونه زده و بزرگترین جوونش 4 سانتیمتره. گذاشتمش توی یه جای خنک و تاریک. برای اینکه تا عید گل بده چیکار کنم؟ چه جوری و چه زمانی می تونم جوونه ها رو تو گلدون های دیگه بکارم؟ چون گلدون خودش کوچیکه و ظزفیت 4 تا گل رو نداره. ممنون  پاسخ مشاهده
مهندس رامندی
پیازهای جوانه دار شده را درگلدانها مجزا بکارید ودر مکانی با دمای متعادلترونور بیشتر قرار دهید.البته باید زودتر اقدام میکردید.
مشاهده همه کامنت ها و نظرات این صفحه
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 


گیاهان دیگر از همین خانواده :
دراسنا کامپکتا
سرخس مارچوبه
یوکا فیلامنتوسا
کوردیلین بنکسی / کوردیلین جنگلی
آگاوِ ویکتوریا - رجیون
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
کانال تلگرام فروشگاه اینترنتی گل و گیاه منتخب
به مطالب اين صفحه امتياز دهيد

--------------------
به سايت نارگیل امتياز دهيد
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت