٢١/١٢/١٤٤٠ --- 8/23/2019 --- ۱۳۹۸ جمعه ۱ شهريور امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | درباره ما
لینک های اصلی
جستجو  
آخرین مطالب
فوت و فن باغبانی امروز
تکثیر به روش خوابانیدن هوایی
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  41  نفر
بازدید امروز :  1969  بازدید
بازدید دیروز :  11227  بازدید
تبلیغات متفرقه
تلگرام نارگیل
زغال اخته  -  CORNELIAN CHERRY
CORNUS MAS : نام علمی
  CORNACEAE  - زغال اخته اییان : خانواده
جنوب اروپا (از فرانسه تا اوکراین) و جنوب غرب آسیا : بومی منطقه
European cornel , Cornelian cherry dogwood : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
خاک های سبک با بافت شنی رسی
نواحی گرم و مرطوب
مرطوب
زیاد

زغال اخته

خصوصیات گیاهشناسی:

زغال اخته گیاهی است با نام علمی Cornus mas که به خانواده Cornaceae تعلق دارد. این گیاه شکل درختچه ای داشته و به فرم های خزاندار و همیشه سبز موجود است. برگ های این گیاه بیضی شکل بوده و حاوی دمبرگ های کوتاه (5 تا 10 میلیمتر) می باشد که به صورت متناوب روی شاخه ها قرار گرفته اند. گل های زغال اخته در اوایل بهار قبل از ظهور برگ ها بر روی گل آذین چتری پدیدار می شوند. همچنین در قاعده گل آذین گوشوارک وجود دارد. در هر گل معمولاً 4 گلبرگ زرد رنگ، 4 کاسبرگ، 4 پرچم و یک مادگی دو برچه ای وجود دارد. مدت گلدهی در این گیاه 10 تا 14 روز بوده و در هر گل آذین به طور متوسط 12 تا 25 گل بوجود می آید. گرده افشانی گل ها توسط حشرات انجام می شود زیرا گل ها قادر به تولید شهد هستند. جوانه های بارور زغال اخته به صورت جانبی روی شاخه یکساله تشکیل می شود. شاخه های یکساله به رنگ زرد مایل به سبز بوده و پوست تنه گیاه به رنگ قهوه ای می باشد. در اواخر فصل رشد رنگ قرمز مایل به ارغوانی در برگ ها پدیدار می شود. گل انگیزی در زغال اخته در اواخر پاییز صورت می گیرد. میوه این گیاه بسته به نوع رقم می تواند زودرس یا دیررس باشد. میوه ها معمولاً به رنگ قرمز تیره بوده و بیضی شکل هستند. میوه در این گیاه از نوع شفت محسوب می شود و منحنی رشد آن از نوع سیگموئید مضاعف می باشد. ریشه در زغال اخته سطحی است. 

شرایط محیط رشد:

زغال اخته در اصل بومی مناطق گرم و مرطوب بوده و در طی فصل رشد خود به رطوبت زیاد نیازمند می باشد. این گیاه می تواند در دوره رکود و استراحت تا دمای منفی 15 درجه را تحمل نماید ولی به سرمای دیررس بهاره حساسیت زیادی دارد. علت این امر نیز ظهور گل های این گیاه در اوایل بهار است. از آنجا که گرده افشانی این گیاه توسط زنبور عسل انجام می شود، عواملی مانند بارندگی و وجود هوای ابری محدودکننده بوده و با کاهش فعالیت زنبورها میزان گرده افشانی را نیز کاهش می دهند. ریزش میوه ها در زغال اخته می تواند تحت تأثیر عواملی مانند کمبود آب و خشکی، کمبود عناصر و مواد غذایی و وجود بادهای گرم و خشک انجام شود. خاک های سبک با بافت شنی رسی برای کشت زغال اخته مناسب است. این گیاه به زهکش ضعیف خاک و وجود شرایط غرقابی حساسیت زیادی دارد. شوری و خشکی نیز از عوامل محدودکننده کشت این گیاه هستند زیرا زغال اخته به وجود چنین شرایطی نیز حساس می باشد. 

تکثیر:

اگرچه زغال اخته را می توان با روش های خوابانیدن شاخه و یا پیوند نیز تکثیر نمود ولی این روش ها چندان متداول نیستند. بذر آن نیز به دلیل تفرق صفات و ایجاد گیاهانی که شبیه پایه مادری نیستند، استفاده نمی شود. برای ازدیاد از طریق قلمه باید در اواخر بهار قلمه های چوب نرم دارای برگ تهیه شده و با تیمار با مواد ریشه زا و استفاده از سیستم مه پاش ریشه دار شوند. اما متداول ترین روش تکثیر این گیاه جداسازی و کشت پاجوش ها می باشد. برای این هدف در دوره استراحت گیاه، پاجوش ها از پایه مادری جدا می شوند. 

برداشت:

میوه زغال اخته نافرازگرا یا غیرکلیماتریک بوده و در اردیبهشت ماه تشکیل می شوند. بعد از گذشت 3 تا 4 سال از کشت، تولید محصول در زغال اخته آغاز می گردد. زمان برداشت محصول در ارقام زودرس و دیررس متفاوت می باشد. برداشت در ارقام دیررس در نیمه دوم مرداد و در ارقام زودرس در خرداد ماه صورت می گیرد. برای ارسال به بازارهای دور دست، میوه زغال اخته کمی سفت برداشت می شود. تغییر رنگ دم میوه به آبی تیره و سهولت جدا شدن میوه از شاخه جزء مهمترین شاخص های برداشت در میوه زغال اخته محسوب می شوند. میانگین عملکرد این گیاه 22 تن در هکتار گزارش شده است. 


: منابع  

تصاویر گیاه زغال اخته:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی، خواص دارویی، کاربرد های صنعتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت دسترسی برای خرید و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

لطفاٌ با عضویت در سایت نارگیل و قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
 
مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 

گیاهان دیگر از همین جنس :
زغال اخته ی ساقه قرمز یا بید قرمز
کورنوس فلوریدا
زغال اخته تاتاری

گیاهان دیگر از همین خانواده :
داویدیا
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت