|
پیاز تابستانه که نام علمی آن هم اکنون Allium tripedale میباشد گیاهیست چند ساله از جنس Allium در خانواده نرگس و بومی آسیای مرکزی میباشد
|
|
|
در گذشته این گونه را از Allium جدا می دانستند ولی مطالعات اخیر و با استفاده ازDNA مولکولی به این نتیجه رسیده اند که این گیاه زیر گونه Allium است (Friesen و همکاران، 2006).
|
|
|
این گیاه دارای ساقه ای بلند و قوی به طول 50 تا 90 سانتی متر که در انتها به گل آذین چتری ختم می شود. گل آذین این گیاه شامل بیش از 30 گل زنگوله ای شکل بوده که در قسمت پایین سبز، در وسط صورتی و در حاشیه کرم یا صورتی رنگ هستند. 5-3 برگ نیزه مانند و بلند دارد.
|
|
|
در فضای سبز بسیار زیبا بوده و آن را می توان در گلدان کاشته و یا در قسمتهای صخره ای و در طراحی فضای سبز استفاده کرد. این گیاه در مناطق مختلفی از جمله دامنه کوه های آلپ، جنگلها، علفزارها، بوته زارها و همچنین در مناطق صخره ای رشد می کند. پیاز تابستانه به صورت طبیعی در مناطق کوهستانی ایران رشد می کند.
|
|
|
تخمدان این گیاه نیمه پیشرفته بوده به طوریکه در جام گل به صورت نیمه فرورفته قرار دارد.
|
|
|
پیاز تابستانه به خاکهایی با زهکش مناسب و مکانی نیمه سایه نیاز دارد.
|
|
|
ترکیبات شیمیایی: برگهای این گیاه طعم قوی و کمی نامطبوع دارد. مهمترین ترکیبات شیمیایی این گیاه سیستئینهای موجود در ترکیبات مختلف است. این ترکیبات شامل مشتقات o-phthaldialdehyde (OPA)، (+)-S-(1-butenyl)-l-cysteine sulfoxide و مشتقات γ-glutamyl آن و همچنین مشتقات γ-glutamyl مربوط به S-(1-butenyl)-l-cysteine (desoxyhomoisoalliin) می شود. این سیستئینهای سولفوکسیدی در گونه های دیگر مانند Allium siculum Ucria نیز وجود دارند.
|
|
|
از زمان هاي گذشته تا کنون به طور سنتی از گیاه پیاز تابستانه به صورت وسیع در مناطقی از استان ایلام براي درمان انواع مختلف عفونت ها استفاده شده است. در یک مطالعه بیان شد که با توجه به این که ساپونین در ساختار گیاه پیازه تابستانه وجود دارد انتظار می رود که داراي اثر مهاري قابل توجهی بر روي قارچهای بیماری زا باشد. البته در این مطالعه نشان داده شد که در عصاره آبی این گیاه میزان کمتري از این ماده ضد قارچی وجود دارد و باید از عصاره الکی و فنولی جهت عصاره گیري این گیاه استفاده شود.
|
|
|
این گیاه آفت و یا بیماری خاصی ندارد.
|
|
|
این گیاه تعداد بسیار کمی پاگیاه تولید می کند. در بعضی مواقع این پا گیاه ها تولید نمی کند. تکثیر پیاز تابستانه و تولید بذر این گیاه 6 سال و یا بیشتر طول می کشد. از اینرو گیاهی نادر و گران است. برای تکثیر این گیاه، پاگیاه ها را در عمق 10 سانتی متری و در آفتاب کامل و یا نیمه سایه می کارند.
|
|
|
اثرات جانبی این گیاه نیاز به مطالعات بیشتری دارد.
|
|