|
خصوصیات گیاهشناسی:
"دوویالیس" یا "زردآلوی گرمسیری" گیاهانی درختچه ای یا درختانی کوچک از خانواده بید (Salicaceae) هستند.
15 گونه از این جنس (Dovyalis) بومی آفریقا (اتیوپی) و جنوب آسیا (هند، سریلانکا) می باشند.
این گیاهان دارای شاخه هایی انبوه بوده و ارتفاع درخت به 3 تا 6 متر می رسد. همچنین دارای خارهایی به طول 3 تا 6 سانتیمتر در کنار برگ ها می باشند.
|
|
|
برگ ها تخم مرغی شکل، به طول 3 تا 10 سانتیمتر هستند.
گل ها نامشخص، به صورت منفرد یا خوشه ای و فاقد گلبرگ می باشند. این گل ها دو پایه بوده و گل های نر و ماده به صورت جداگانه روی گیاهان مجزایی تشکیل می شوند.
میوه ها خوراکی، گرد، مخملی، سته، به رنگ زرد تا ارغوانی، به قطر 2 تا 4 سانتیمتر و حاوی چندین بذر می باشند. این میوه ها دارای مزه ای مطلوب و ترش و بسیار آبدار هستند.
|
|
|
شرایط محیط رشد:
این گیاهان می توانند سرما را برای مدت کوتاه تحمل کنند.
از نظر نیاز نوری به آفتاب کامل نیاز دارند.
آبیاری منظم در طول فصل رشد ضروری است.
نسبت به انواع مختلفی از خاک ها سازگار شده اند. ولی بهترین رشد را در خاک های عمیق و با مواد غذایی کافی دارند.
در ارتفاعات 300 تا 2500 فوتی بالاتر از سطح دریا می رویند.
|
|
|
کاربردها:
گونه های مختلف این جنس معمولاً به دلیل میوه های خوراکی شان کشت می گردند.
در برخی نواحی به عنوان درخت یا درختچه ای زینتی و یا به عنوان پرچین نیز کشت می شوند.
در سال 1953 در فلوریدا یک هیبرید بین گونه های D. hebecarpa و D.abyssinica تولید شده و کشت می شود.
|
|
|
ارزش غذایی:
هر صد گرم از بخش خوراکی این گیاه حاوی حدود 81-86 گرم آب، 0.13-1.02 گرم روغن، 11.42 گرم کربوهیدرات ها، 1.3-1.9 گرم فیبر خام، 0.56-0.63 گرم خاکستر، 8-13 میلیگرم کلسیم، 12-26.8 میلیگرم فسفر، 0.45-1.41 میلیگرم آهن، 0.125-0.356 میلیگرم کاروتن، 0.012-0.017 میلیگرم تیامین، 0.033-0.051 میلیگرم ریبوفلاوین، 0.261-0.316 میلیگرم نیاسین و 64.5-117 میلیگرم اسکوربیک اسید می باشد.
|
|
|
تکثیر:
گونه های مختلف این گیاهان از طریق قلمه زدن یا پیوند زدن تکثیر می شوند. تکثیر این گیاه از طریق بذر نیز می تواند صورت گیرد اما در این روش تکثیر، گیاهان نر و ماده ی جدا حاصل می شوند.
|
|