فروشگاه اینترنتی گل و گیاه نارگیل            
امروز سه شنبه ۱۴۰۳/۲/۴         
  

خبرگزاري آريا- بررسي کلي گياه دارويي بنفشه معطر و آشنايي با خواص دارويي و ترکيبات شيميايي و نحوه مصرف .

 بنفشه معطر
نام هاي فارسي: بنفشه معطر، بنفشه
نام علمي: viola odorata
نام عمومي: sweet violet
نام انگليسي: sweet violet
نام عربي: بَنَفْسَج (Banafsaj)
نام فرانسوي: violette odorante
نام آلماني: Marzviole
نام خانواده: violaceae  (بنفشه)

گياه شناسي:
بنفشه معطر گياهي است علفي و بوته اي كه پايا و چندساله مي باشد. برگ هاي قلبي شكل گياه دمبرگ درازي دارند كه از محل مشتركي در ناحيه يقه گياه (تقريباَ هم سطح با زميت) خارج مي شوند.

اين برگ ها اكثراَ روي زمين گسترده اند و ساقه وجود ندارد. گل ها به صورت منفرد روي دمگل و گياه قرار گرفته اند. دمگل ها در محل اتصال به گل حالت خميده و عصا مانند دارند.

گل ها معطر و اغلب بنفش رنگ و به ندرت سفيد يا گلي هستند( البته در بعضي نمونه ها ممكن است قسمت هاي كمي از گلبرگ سفيد يا گلي رنگ باشد.) ميوه گياه به صورت پوشينه و حاوي تعدادي دانه زرد رنگ است.

بنفشه معطر بيشتر در نواحي سايه دار و مرطوب مي رويد و براي استفاده دارويي به صورت وسيع كشت مي شود. همچنين، به عنوان زينتي به طور گسترده مورد استفاده قرار مي گيرد. گل هاي زيباي گياه در اوايل بهار ظاهر مي شوند و در تابستان عاري از گلبرگ است. بنفشه معطر بومي اروپا و آسياست، ولي در نواحي ديگر، از جمله آمريكاي شمالي و استراليا پرورش داده مي شود. اين گياه به نام هاي عمومي بنفشه انگليسي، بنفشه باغي نيز مشهور است.

اين گياه در نواحي مختلف ايران و به خصوص در قسمت هاي شمالي و مرطوب ايران رويش دارد.

تاريخچه:
بنفشه معطر از زمان هاي دور مورد استفاده دارويي داشته است. در قرون اوليه ميلادي، در مكاتب بقراط و ديوسكوريد و در قرون وسطي توسط اعراب در درمان بسياري از بيماري ها، از جمله رفع ورم چشم، درد گلو، دفع صفرا، رفع حالت تشنگي و به عنوان ملين و قي آور به كار مي رفته است.

بر اساس افسانه هاي قديمي، نام بنفشه معطر(viola) از نام دختري باكره به نام lo گرفته شده است.

زئوس به اين دختر عاشق شد و به خاطر محافظت از زن حسودش او را به شكل يك گوساله ماده در آورد كه در كشتزاري از بنفشه چرا مي كرد. به اين دليل بنفشه قرن ها به عنوان نماد عشق معروف شد و در نمايشنامه ها از آن نام برده مي شد. در نمايشنامه شكسپير، پاك از بنفشه در تهيه معجون عشق استفاده مي كند.

تركيبات مهم:
مهم ترين تركيبات گياه، اسانس و مواد رنگي آن است. مواد رنگي را مي توان به وسيله آب استخراج كرد. اين مواد با اسيدها و قليايي ها به رنگ هاي سبز، زرد و قرمز در مي آيند و از آنها به عنوان معرف PH  استفاده مي كنند. يك گلوكزيد به نام ويولاكورسيتين در گياه و به خصوص در ريزوم آن وجود دارد كه مي توان آن را با الكل گرم از گياه تازه استخراج نمود. اين گلوكزيد كه به صورت كريستال هاي زرد رنگ مي باشد، با اسيدهاي معدني به كورسيتين و قند قابل تخمير تبديل مي شود. طبق دارو نامه (فارماكوپه) انگلستان، به احتمال زياد خواص مهم  گياه مربوط به اين گلوكزيد است. همچنين اسيد سالي سيليك در جريان تجزيه و تخمير مواد گياه به دست مي آيد. از اين بنفشه عطري استخراج مي شود كه بسيار گران قيمت است؛به همين دليل بسياري از عطرهاي موجود در بازار با نام اين گياه، از مواد مصنوعي تهيه مي گردند.

تركيبات ديگر بنفشه شامل موسيلاژ، آنتوسيانين و يك ماده مهم به نام ويولين مي باشد. ويولين آلكالوئيدي است كه اثراتي شبيه امتين (يعني تهوع آور) دارد.

دارو شناختي و اثرات مهم:
استفاده دارويي هنوز در دارونامه ها وجود دارد. گل ها خاصيت مسهل دارند. در دارونامه انگلستان بهترين شكل استفاده از گل ها به صورت شربت است كه براي نوزادان نصف تا يك قاشق چايخوري و يا بيشتر، با مقدار مساوي روغن بادام مخلوط مي شود. در قديم شربت بنفشه را براي رفع تورم چشم ها، رفع بي خوابي، درمان يرقان، درمان تب و لرز، برطرف كردن چرك و تورم لوزه ها و صرع استفاده مي كردند. جرالد، يكي از متخصصان گياهان دارويي مي گويد،براي تسكين تورم داخلي گوش، آرامش قلب، بر طرف كردن خشكي و گرفتگي گلو، بهبود سر درد و به عنوان خواب آور مي توان از بنفشه معطر استفاده كرد.

از گل هاي بنفشه مي توان مرباي شيريني تهيه كرد كه در زمان چارلز دوم به عنوان كنسروي مطلوب، با نام قند بنفشه يا violet plate در تمام داروخانه ها به فروش مي رسيد و بسيار پرطرفدار بود. اين فرآورده خاصيت خلط آور دارد. گل هاي تازه براي افزودن به سالاد بسيار خوب است. همچنين جرالد مي افزايد كه از برگ ها مي توان در تهيه مرهم و ضماد جهت سوختگي ها استفاده نمود. او معتقد است كه اثرات آن بهتر از گل ختمي و تركيبات جيوه مي باشد.

تمام بنفشه ها داراي طبيعت سرد و مرطوب هستند. وقتي سبز و تازه اند، به عنوان سرد كننده و پايين آورنده حرارت بدن، به صورت داخلي و خارجي، به كار مي روند؛ مثلاَ در كاهش ورم چشم ها مي توان از جوشانده گل وبرگ و براي تسكين سر درد از مرهم آن بر روي پيشاني استفاده نمود. اين مرهم را مي توان با اسانس گل سرخ هم مخلوط كرد.

گل و برگ بنفشه، به صورت فرآورده خوراكي، صفرا آور بوده و به خصوص براي بچه ها مناسب است (البته اثر برگ در اين مورد قوي تر است). همچنين، گل هاي تازه يا خشك به شكل خوراكي، در رفع مشكلات ريوي مؤثرند.

ريزوم به صورت خوراكي داراي اثرات قوي تهوع آور و مسهل مي باشد و از اين نظر شبيه ايپكاكوانا است.

دانه ها خاصيت مسهلي و ادرار آور دارند و از آنها در مشكلات مجاري ادرار، به خصوص دفع سنگريزه در مجاري، استفاده مي شود.

در هوميوپاتي مدرن از تنتور گل تازه براي سرفه هاي اسپاسمي همراه با تنگي نفس و روماتيسم مچ ها استفاده مي كنند.

خواص گلوكزيد موجود در گياه هنوز به طور كامل مورد بررسي قرار نگرفته، ولي مطالعات اوليه حاكي از اثر آنتي سپتيكي آن است.

از زمان هاي دور از فرآورده هاي بنفشه تازه به صورت خوراكي و موضعي براي افراد سرطاني، به خصوص سرطان گلو، استفاده مي شد. از دم كرده برگ ها در آب جوش و به نسبت 1 به 5 به صورت موضعي(ماليدني) و يا به صورت كمپرس در دردهاي موضعي مي توان استفاده كرد.

براي چرب كردن گلو، برگ بنفشه را خشك و پودر كرده و در روغن زيتون بريزيد. سپس آن را به مدت 6 ساعت روي بخار بگذاريد و بعد مصرف كنيد. اين روغن براي رفع خشكي گلو مفيد است.

از اثرات ديگر بنفشه مي توان تسكين سر درد، ضد ميگرن، رفع بي خوابي،ضد سرفه، تسكين آسم و برونشيت را نام برد. بنفشه معطر چون خاصيت معرق دارد، در تسكين علائم سرما خوردگي مؤثر است.

از اسانس گل ها در رايحه درماني، درمان برونشيت، خستگي زياد و مشكلات پوستي استفاده مي شود. 

بنفشه معطر,خواص بنفشه معطر,خاصيت بنفشه معطر,خواص دارويي بنفشه معطربنفشه معطر,خواص بنفشه معطر,خاصيت بنفشه معطر,خواص دارويي بنفشه معطر

  طريقه و ميزان مصرف:
دم كرده: بنفشه را به صورت سرد مي نوشند.براي اين كار حدود 70 گرم برگ هاي تازه را با آب سرد بشوييد و آن را با نيم ليتر آب بجوشانيد. بعد از حدود 12 ساعت وقتي آب سبز رنگ شد، آن را صاف كرده و در شيشه درب داري در يخچال گذاشته و هر دو ساعت يكبار مقداري از آن را بخوريد. اين دم كرده بهتر است هر روز تازه تهيه شده و اضافي آن دور ريخته شود.

كمپرس: براي تهيه استعمال خارجي، پارچه يا باند نخي را در دم كرده گرم وارد كرده و بر روي موضع قرار دهيد و روي آن را با پارچه ضد آب(لاستيك پارچه نازك) بپوشانيد و پس از سرد شدن، اين كار را تكرار كنيد.

روزانه دو قاشق غذاخوري گل خشك به صورت چاي گرم يا دم كرده سرد(توضيح داده شده) و يا 5 گرم از ريشه در روز مي توان مصرف كرد.

از بنفشه داروهاي نويني در صنعت دارو سازي به صور مختلف تهيه شده كه طريقه و ميزان مصرف آنها در راهنماي همراه دارو قيد شده است( در خارج ايران).

موارد استفاده بنفشه:
گل و برگ بنفشه كاملاً خوراكي است و مي توان به صورت خام يا پخته از آن استفاده كرد. برگ ها در تمام طول زمستان قابل استفاده و داراي طعم ملايم هستند. از برگ ها مي توان در سالاد استفاده كرد(در صورتي كه از گل ها براي سالاد استفاده شود، مزه و بوي قوي تري دارد). گل و برگ بنفشه را همچنين مي توان در تهيه چاي، شيريني ها، سوپ و كيك مورد استفاده قرار دارد.

ابن سينا در كتاب قانون راجع به بنفشه چنين گفته است:
بنسفج گياهي است مشهور و ريشه اش چون ساير اجزايش نيروي دارويي دارد. داراي طبيعت سرد و تر است. گروهي گفته اند گرم است و در سردي برگش شكي نيست. گويند خون معتدل به وجود آورد. بو كردن و بر سر ماليدن آن سر درد را تسكين دهد. ماليدن و خوردن آن براي تورم چشم مفيد است. بنفشه و به ويژه مرباي بنفشه، درمان سرفه گرم است و سينه را نرم مي كند. شربت بنفشه درمان ذات الجنب و شش است و در اين زمينه از جلاب( شربتي كه با گلاب و عسل يا شكر درست كنند) بهتر است. التهاب معده را از بين مي برد. شربت بنفشه علاج درد كليه و ملين ملايم است. تناول بنفشه خشك صفرا را بيرون راند.

در كتاب مخزن الادويه در مورد بنفشه چنين آمده است:
بنفسج داراي طبعي سرد و تر و بعضي گفته اند گرم و تر است. مسهل صفرا، مسكن عطش و حدت خون و جهت سرفه و خشونت سينه و حلق و خناق و ذات الجنب و ذات الريه و جهت معده و كبد و طحال و احتباس بول مفيد است و بوييدن تازه آن منوم( خواب آور) و گويند گل تازه آن فادزهر(پادزهر) سموم و منوم است.

مصرف مقدار زياد آن باعث ضعف دل و سنگيني معده و استفراغ مي شود كه بعضي اين مضار را مربوط به خشك آن دانسته اند.

مهم ترين اثرات گزارش شده:
ضد باكتري، ضد التهاب، ضد تب، CNS دپرسانت، ملين، مسهل، معرق، ادرار آور، تهوع آور، خلط آور، قارچ كش، خواب آور، كاهش دهنده پر فشاري خون، شل كننده عضلات، مقوي اعصاب و مسكن.

نكات قابل توجه:
1-    1 - بو و رنگ گل ها ضمن خشك كردن، در صورتي كه حرارت زياد باشد، از بين مي رود و يا كاهش مي يابد؛ به همين دليل براي تهيه داروها از گونه هاي ديگر كه رنگ تيره تري دارند نيز استفاده مي شود.

2-      2 - يك تن برگ بنفشه مي تواند 300 تا 400 گرم اسانس خالص توليد كند. اين اسانس در تهيه عطر به كار مي رود.

3-    3 - از اسانس گل ها در تهيه فرآورده هاي تازه و خوشبو كننده دهان استفاده مي كنند.

4-    4 - گياه بنفشه دماي تا 20 درجه زير صفر را تحمل مي كند.

5-   5 -  بوي گل هاي تازه بنفشه جزء بوهاي شيرين است.

6-   6 -  نظريات ابن سينا در قانون و مطالب مندرج در مخزن الادويه در مورد بنفشه، با منابع جديد و اثرات تاَييد شده در بيشتر موارد منطبق مي باشد.

7-    7 - در تحقيقي كه توسط مؤلف و همكاران در سال 1379 بر روي بنفشه معطر انجام شد، مشخص گرديد كه اسانس آن حاوي تركيبات آلفاآيونن، سپس هگزان، نونئال، بنزوفنون، ايكوزان، دوكوزان، پنتاكوزان، تتراكوزان و تري كوزان و بنزيل بنزوات مي باشد. 
  

نظرات و پرسشهای کاربران

پایگاه اینترنتی نارگیل به عنوان یکی از اولین سایت های تخصصی و جامع ترین دایره المعارف گل و گیاه و باغبانی فعالیت خود را از سال ۱۳۸۷ آغاز کرده و از سال ۱۳۹۱ امکان خرید اینترتی محصولات مرتبط با این حوزه مانند انواع گل و گیاه و بذر، خاک و کود های کشاورزی، سموم دفع آفات و ابزار باغبانی را برای علاقه مندان گل و گیاه فراهم نموده است.
© 2024 تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است.