٥/١٠/١٤٣٥ --- 8/2/2014 --- ۱۳۹۳ شنبه ۱۱ مرداد امروز
 
   
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
    صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
لینک های اصلی
 
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  20  نفر
بازدید امروز :  2210  بازدید
بازدید دیروز :  18039  بازدید
لاله  -  TULIP PULCHELLA
TULIP PULCHELLA : نام علمی
  LILIACEAE  - سوسنیان : خانواده
ایران و ترکیه : بومی منطقه
Tulip pulchella Violacea : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
مخلوطی از ماسه و خاک معمولی که به خوبی زهکشی شده باشد
17 درجه سانتیگراد
کمی مرطوب
زیاد

لاله:

گل لاله گیاهی چندساله است. پیاز دار و با نام علمی Tulipa، متشکل از حدود ۱۵۰ گونه پیاز دار با گل های زرق و برق دار، متعلق به خانواده سوسنیان. انواع گونه‌های لاله در جنوب اروپا ، شمال آفریقا و غرب آسیا (آناتولی و ایران) و شرق آسیا در چین بومی هستند. مرکز و نژاد اصلی تنوع وراثتی امروزه گونه‌های مختلف لاله به آسیای مرکزی برمیگردد (کوهای هندوکش و استپ‌های قزاقستان).
تعدادی از گونه ها و بسیاری از ارقام هیبرید جدید به طور مصنوعی و در در باغهای گیاهان رشد کرده‌اند، از لاله به عنوان گیاهان گلدانی و یا به عنوان گل بریده تازه استفاده میشود.
زادگاه لاله‌های مدرن امروزی مشخص نیست اگرچه در زمانهای و قبل از معرفی لاله به اروپا در قرن ۱۶ میلادی، پرورش و انتخاب لاله‌ها در ایران ترکیه مشاهده شده‌است.
پیاز لاله در زیر سطح خاک قرار دارد و تنها قسمتی از گیاه است که در شرایط نامساعد مانند تابستانهای گرم و زمستانهای خیلی سرد نیز به زندگی ادامه میدهد. قسمت کلی پیاز تقریبا از برگهای رشد نیافته ضخیم و کم رنگ بصورت لایه‌های مطبق به نام فلس تشکیل یافته که آب و غذا در این فلسها ذخیره میشود. سطح خارجی پیاز از چندین لایه به نام «پوشینه» برنگ قهوه‌ای تیره پوشیده شده است که در قسمت داخلی اغلب نمدی شکل است.
جوانه‌ای که در فصل پاییز درون پیاز این گیاه دیده میشود نمایانگر تمام اجزای گلی است که در فصل ظاهر میگردد. ساقه گیاه کامل لاله به یک و گاهی به چندین گل ختم میشود که در طول آن برگهایی نیز به صورت پراکنده قرار دارند.
گل این گیاه دارای گل پوش رنگینی است که اندامهای نر و ماده گل را احاطه نموده و از شش قطعه آزاد کامل شامل سه قطعه خارجی و سه قطعه داخلی کم و بیش شبیه به هم تشکیل یافته‌است. در در داخل گل پوش شش پرچم را مشاهده میکنیم که هر کدام دارای یک میله بلند و نازک منتهی به یک بساک بوده و بساک تولید کننده دانه‌های گرده به صورت پودر میباشد.
در مرکز گل یک تخمدان بطری شکل سه حجره‌ای وجود دارد که هر حجره شامل تعداد زیادی تخمک است. در بالای تخمدان نیز یک کلاله سه قسمتی قرار گرفته که دانه‌های گرده به آن می‌چسبند.
بسته به گونه گیاه، گل لاله می تواند از 4 اینچ (10 سانتیمتر) و تا ارتفاع 28 اینچ (71 سانتیمتر) رشد کند و بلند شود.
لاله ها از زمان کاشت پیاز اغلب نیاز به پنج تا هشت سال برای رشد کافی و گل دادن دارند. تولید کنندگان تجاری معمولا برداشت گل لاله را در اواخر تابستان و زمانی که به اندازه کافی بزرگ شده باشند آغاز مینمایند، و گل های کوچکتر را دوباره کاشته و برای فروش در سال آینده میگذارند.
هلند تولید کننده اصلی گل لاله دنیا میباشد به طوریکه در سال 3 میلیارد شاخه از این گل تولید مینماید که اغلب صادر میشوند.
امروز ، جشنواره های متعدد لاله در سراسر جهان برگزار میشود و توریست های فراوانی را به خود جذب مینمایند. از جمله هر بهار در انگلستان، هلند ، ایالت میشیگان و جشنواره Skagit در واشنگتن همچنین جشنواره Orange City and Pella وجود دارد ، و در کانادا جشنواره لاله در اتاوا برگزار میشود. در استرالیا نیز چند جشنواره در ماه های سپتامبر و اکتبر برگزار می شود.
همانند نرگسها، لاله‌ها هم نیازمند توالی دمایی فصول گرم-خنک-گرم در طول یک سال زراعی هستند. در مزرعه، این سال زراعی با گرمای تابستان آغاز میشود، با زمستان و بهار این توالی تکمیل میشود. دمای گرم اولیه در تفکیک برگها و آغازش گلها موثر است. تیمار سرمایی (۱۳ تا ۲۰ هفته) تقویت کننده گلها است، و یکدستی گلها در بین جمعیت لاله‌ها و طول مناسب ساقه گل‌دهنده را بهبود میبخشد.
به طور کلی دمای مناسب تیمار نهایی در گلخانه بین ۱۷ تا ۲۰ درجه سانتیگراد است
برای کاهش تاثیرات بیماریهای خاکزی بسترها را استرلیزه کنید. مانند تاثیرات ناشی از قارچهای ریزوکتونیا و فیتیوم. قارچ خاکستری (بوتریتیس) گلبرگها و ساقه‌ها را تحت تاثیر قرار میدهد. تناوب زراعی و استفاده از قارچ‌کشها برای مبارزه با مشکل کمک کننده هستند. از غرق آب شدن پیازها بپرهیزید. پوسیدگی انتهایی (در اثر قارچ فوزاریوم اوکسیپوروم) موجب شاخ و برگهای قرمز، ریشه کم و پیازهای پوسیده میشود. این مشکل باید توسط پرورش دهنده کنترل شوند و هرگز چنین پیازهایی وارد مزرعه نشوند. پیازهای تازه خریداری شده را حتما از نظر پوسیدگی سفید و بوی ناجور چک کنید. پیازهای آلوده قسمت تحتانی نرم شده زیر پوششهای بیرونی دارند و ممکن است بسیار سبک شده‌باشند. اگر ۱۰٪ از پیازها آلوده شده باشند همه بسته پیازها را نابود کنید.
پوسیدگی آبی (در اثر پنسیلیوم) به صورت عام جدی نیست. ولی اگرکه قرار باشد که در انبار خشک نگهداری شوند یا به سرعت کاشته و آبیاری شوند، پیازها باید با پودر قارچ کشی آغشته شوند.
در رقم‌های پرپر در صورتیکه غرق آب انجام شود و زهکشی صورت نگیرد پوسیدگی گلها رخ میدهد. برای پیازها تهویه مناسب تهیه کنید بخصوص برای پیازها پرپر
بسته به نوع رقم پیاز، پیازهای کوچکتر از یک اندازه معین، تنها یک برگ تولید خواهند کرد و تا سال بعد گل نخواهند داد. بسته به رقم، برای برداشت گل از پیازهایی استفاده کنید که دور کمرشان بیشتر از ۱۰ تا ۱۲ سانتی‌متر باشد.
در بیشتر مناطق پیازهایی که سرمادهی نشده‌اند، باید در پاییز کاشته شوند. در جنوب آمریکا (مناطق دمایی ۶ و ۷ مانند شمال جورجیا)، در ماههای اکتبر تا نوامبر باید کاشت انجام شود. در مناطق شمالی‌تر (مناطق دمایی ۶ و پایین‌تر) باید در سپتامبر و اوایل اکتبر کاشت انجام شود. در مناطق خیلی گرم (مانند فلوریدا و تگزاس و جنوب کالیفرنیا) پیازها باید به مدت ۸ تا ۱۰ هفته در دمای بین ۴ تا ۷ درجه سانتیگراد سرمادهی شوند و در اواخر نوامبر تا دسامبر کاشته شوند.

: منابع  

تصاویر گیاه لاله:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی،مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت تهیه ، قیمت مناسب ،خواص و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :
 

با قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین با عضویت در سایت میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
نظرات و پرسش های کاربران:
 
mohamad oskouie
با سلام مدت ۲۰ سال است که در حیاط خانمان واقع در تبریز که سرد سیر می باشد ۱۰پیاز لاله کاشتم که خودشون تکثیر شدند و الان تعدادشون به ۴۰ عدد می رسند، پیازها هر ۴ فصل در حیاط و زیر خاک می مانند، الان مدت ۳ سال است که گل نمی دهند با اینکه برگهای سر سبز و خیلی شادابی دارند، لطفا راهنمایی بفرمایید چکار انجام دهم تا دوباره پیاز ها گل بدهند، متشکرم پاسخ
1 امتیاز
نارگیل سلام احتمالا خاک غنی از مواد غذایی نیست ،فسفر و پتاسیم کافی که نقش مهمی در گل دهی دارند را ندارد .از کود گل دهی طبق دستور استفاده کنید .
مهدی قصری
سلام می خواستم ببینم به لاله چقدر چه نوع و چگونه کود داد پاسخ
1 امتیاز
نارگیل لاله به کود زیادی احتیاج ندارد تنها زمانیکه برگ ها علائم کمبود را نشان دهند از کود های مایع نصف مقدار توصیه شده هر 20 روز می توان استفاده کرد.
طاهره هاشمیان
با عرض سلام و احترام سه سال پیش یک گلدان لاله خریداری کردم که به گل نشسته بود دو ساله که رشد میکرد و سبز میشد ولی گل نمیداد،امسال که رفتم گلدانشو و خاکشو عوض کنم دیدم پیازش کاملا پوک شده و پودر شده علتش رو میخواستم بدونم. با تشکر از راهنماییتون پاسخ
1 امتیاز
نارگیل گرما ورطوبت زیاد ،بیماری قارچی ،از علل احتمالی هستند بعد از اتمام گلدهی ابیاری را کم کنید ودر جای خشک وخنک نگهداری کنید
محجوبه عاقلی
2 روزه پیاز لاله کاشتم واسه گلدهی چقدر زمان لازم داره؟ تشکر پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : سلام: سوخ ها را معمولا در آبان میکارند. اگر دمای خاک در زمان کاشت 17 باشد بهتر است . به طور کلی با کاشت سوخ در این فصل میتوان در آغاز بهار از این گیاه گل گرفت. عمق کاشت بسته به میزان سرما متفاوت است و از 10 تا 20 سانت متغیر است ( سرمای بیشتر عمق بیشتر )البته نوع کاشت در زمان گلدهی تاثیر گذار است.
رامونا آوان
سلام من عید یه لاله خریدم الان فقط پیازش مونده آیا برای سال بعد قابل استفاده هست؟ بعد از از بین رفتن لاله پیاز آبیاری نشده در خاک هست پاسخ
1 امتیاز
نارگیل باید تا زرد شدن برگها به ابیاری ادامه ددهید پیازها را میتوانید در اورده ویا در باغچه بماند تا در سال بعد گل بدهد پیازهای درا ورده شده را در روزنامه بپیچیدودر جای خشک وخنک وتاریک نگه دارید ودرپاییز دوباره بکارید
فروزان فلاحتی
ا سلام و خسته نباشید حدود 3 هفته گذشته لاله شیرازی به همراه برگ های بزرگ و سبز رنگ خریداری کردم و انها را در گلدان کاشته اکنون هنوز بعد از گذشت این مدت برگها شل شده به طوریکه افتاده و تعدادی نیز سر انها شروع به زرد شدن کردن ، شرایط نگهداری ان در دما بیرون ا،حال برای جلوگیری از خراب شدن چه باید بکنم البته زیر سقف میباشد پاسخ
1 امتیاز
نارگیل ابیاری رو کمتر نمایید ودر جایی با سایه افتاب ونور ملایم قرار دهید نور تند شویدید افتاب براش مضره تا خاک خشک نشده اب ندهید واب زیر گلدانی رو خارج کنید دما هم حدود 18 باشه
سالاري
با سلام عذر ميخوام مزاحم شدم ، يك دوست خوب عيد 91 يك گلدان كه داراي گل لاله بود به من داد كه الان ديگه گلي ندارد اما نميدانم چگونه از پيازش نگهداري كنم تا براي سال اينده اماده اش كنم . ميشه منو راهنمايي كنيد ؟ چكار كنم كه گل لاله از 5 روز قبل از عيد گل داشته باشد و حداقل بتوانم گلش را تا يك ماه بعد از عيد حفظ كنم ؟ خواهشا اين سوالها را براي گل سنبل هم جواب بديد ؟ با تشكر پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : گل لاله نباز به محیطی خنک برای حفظ گل دارد وبا گرم شدن هوا عمر گلهایش روبه اتمام میرود.زمان گلدهی لاله ماه های فروردین و اردیبهشت است. بعد از پایان عمر گل ها، آبیاری را قطع نموده و ساقه گلدهنده را با قیچی جدا کنید و به گیاه فرصت بدهید تا برگ هایش خشک شوند. وقتی برگ ها خشک شدند، پیازها را به آرامی طوری که آسیب نبینند با بیلچه از زمین خارج کنید. از بالای غده ها، برگ ها و اندام های هوایی را بریده و خاک های اطراف غده ها را با دستمال خشک تمیز کنید. این پیازها باید برای کاشت مجدد (یعنی پاییز) در محل خشک و خنک که تهویه داشته باشد نگهداری شوند. از نگهداری پیاز در کیسه های پلاستیکی که فاقد جریان هوا هستند خودداری نمایید. مناسب ترین ظروف برای نگهداری پیاز، سبد های حصیری هستند، این سبد ها را در محلی با دمایی معادل 18 تا 20 درجه سانتی گراد قرار دهید.
فاطمه
سلام چند وقت پيش پياز گل لاله خريدم اما چون در خوابگاه بودم امكان كاشان آنها را نداشتم و حدود ده روز در آب بودند و بعد در گلدان كاشتم اما تمام برگه هاي آنه خشك شده و اثري از رشد كردن ندارند آيا خشك شدن يا اگر به باغچه منتقل كنم رشد ميكنن؟ پاسخ
1 امتیاز
اکبر امجدی

باسلام.

احتمالاپیازها گندیده شده باشند.شمابایدپیازهارا دراب قرار نمیدادیدبلکه درکوکوپیت میذاشتید. الان پیازهارا ازگلدان بیرون بیاریدوقسمت های اسیب دیده راجداکنیدوپیازباقی مانده را که سالم است(البته اگرسالم مانده باشد|)رادرمخلوطی ازخاک برگ وکوددامی پوسیده به نسبت 2به 1 بکاریدودرحیاط منزل قراردهیدواجازه دهید بین دوابیاری سطح خاک خشک شود.

amjadi.apr2011@gmail.com

1 امتیاز
نارگیل : پیاز لاله را باید در خاکی سبک کشت نمایید.احتمالا از بین رفته باشند ولی امتحان ان ضرری ندارد.البته در صورت کاشتنیز امسال گلی نخواهد داد(دیر شده)
لاله
بعد از گلدهی لاله و خراب شدن گل آن پیازش را چه کار کنیم؟بگذاریم در باغچه بماند یاازآن خارج کنیم استراحت کند؟ از تبریز پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : تا زمان زرد شدن برگها به ابیاری ادامه دهید.هم میتوانید در خاک نگه دارید وهم میتوانید پیازها را در اورده وتقسیم کنید در جایی خشک،خنک وتاریک نگه دارید ودر پاییز بکارید
ابراهيم
سلام ايا امكان تكثير گل لاله بوسيله دانه وجود دارد؟ پاسخ
1 امتیاز
شکوفه صادقی سلام خیر تکثیر گل لاله از طریق پیاز آن انجام می شود.
1 امتیاز
نارگیل : روش رایج تکثیر این گیاه کاشت پیاز است

  ورود به تالار گفتگوی گروهی در خصوص لاله
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود

موارد مشابه :
زنبق رشتی
گل نرگس آفریقایی
گیاه شویدی
گل سوسن چلچراغی
والک بلند


© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است و استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه