فروشگاه اینترنتی گل و گیاه نارگیل            
امروز پنجشنبه ۱۴۰۳/۱/۳۰         
  

Lentinus edodesshiitake که به فارسی قارچ شی تاکه نامیده میشود، گیاهی از خانواده ماراسمیاسه بومی شرق آسیا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: متوسط رطوبت: مرطوب درجه حرارت: 19 درجه سانتیگراد درجه سانتیگراد خاک: غنی از مواد غذایی
قارچ شی تاکه
قارچ شی تاکه

دانستنیهای علمی



نام علمي
Lentinus edodes
نام لاتين
shiitake
خانواده (تيره)

" شی تاکه" یک قارچ نسبتاً تیره رنگ و بسیار معطر و در رده قارچ تکمه ای می باشد.
شی تاکه زندگی خود را با شبکه ای نامرئی از تارهای عنکبوتی شکل کم رنگ که آنها را درون انواع مختلفی از چوب های سخت مرده مثل بلوط، آلش، شاه بلوط یا درخت شی که شی تاکه نامش را از آن گرفته است، آغاز می کند. تارها یا میسلیوم ها به داخل چوب نفوذ کرده و آن را به بافت قارچ تبدیل می کند. زمانی که چوب به اندازه کافی تخریب شد، میوه قارچ تولید می شود. در طبیعت اسپور قارچ هایی که روی چوب ظاهر می شوند، می توانند توسط باد به چوب های دیگر برده شوند و چرخه مجددی را آغاز کنند.



در چین شی تاکه از 110 سال قبل از میلاد مسیح در شکاف توده چوب ها در جنگل های همیشه سبز پرورش داده می شد. گفته می شود که پرورش دهندگان چینی تکنیک های پرورش شی تاکه را به کشاورزان ژاپنی که قارچ را نامگذاری کرده و بعدها گسترش آن را به شرق بردند معرفی کرده اند. شی تاکه می تواند بر روی خاک اره چوب های سخت به خوبی چوب های بریده شده جنگلی رشد یابد. ترکیبی از خاک اره و مواد افزودنی با ارزن سبوس گندم می تواند سه تا چهار برابر قارچ تولید شده توسط سرشاخه ها را طی مدت کمتر از یک دهم مدت تولید کند. همچنین محیط های تحت کنترل امکان کنترل دما، رطوبت نسبی هوا، نور و رطوبت موجود در چوب را برای تولید بیشترین محصول ممکن فراهم می آورد. این پیشرفت ها در تکنولوژی پرورش قارچ در ارتباط با تقاضاهای رو به افزایش مصرف کننده منجر به کاهش قیمت و افزایش دسترسی در کشورهای تولید کننده این قارچ شده است.
مهمترین محاسن تولید شی تاکه روی محیط خاک اره نسبت به سرشاخه ها می تواند عرضه محصول در تمامی دوره سال باشد. مضافاً اینکه افزایش محصول را به دنبال داشته و همچنین دوره پرورش آن را کوتاه می کند. این محاسن همچنین معایبی را نیز به همراه دارد. از جمله اینکه سرمایه گذاری زیادی برای تولید کارگاه های مجهز که باید با محیط های کاملاً استریل کار کنند لازم دارد.



قارچ شی تاکه قارچ شی تاکه

شرایط نگهداری قارچ شی تاکه



نور مورد نياز
نور مورد نیاز گیاه قارچ شی تاکه
متوسط
آبياري و رطوبت
رطوبت مورد نیاز  قارچ شی تاکه
مرطوب
دماي مورد نياز
دمای مورد نیاز  قارچ شی تاکه
19 درجه سانتیگراد
خاک مورد نياز
خاک مورد نیاز  قارچ شی تاکه
غنی از مواد غذایی

بستر کاشت و روش تهیه:
کنده های توسکا یا بلوط به قطر 10-15 سانتیمتر و به طول 90 سانتیمتر را در بهار یا پائیز بریده و فوراً عمل تلقیح اسپان را در آنها انجام می دهند البته بعضی ازپرورش دهندگان ترجیح می دهند تا کنده های بریده شده را به مدت 1 ماه قبل ازتلقیح در سایه و در هوای آزاد روی هم انبار کرده و بعداً عمل تلقیح را در مقع مناسب انجام دهند. در هر صورت قبل از تلقیح بایستی کنده ها را از وجود هرگونه گلسنگ ،خزه و یا عوامل قارچی هرز پاکسازی نمود.
نوعی دیگر از بستر کاشت مناسب برای این قارچ وجود دارد که به شرح زیر می توان آن را تهیه نمود مقداری خاک اره توسکا یا بلوط و سبوس گندم به نسبت چهار به یک را با هم مخلوط کرده و رطوبت مرطوب را به 60 درصد رسانده و آن را در فشار تقریباً 3 اتمسفر به مدت 5/1-1 ساعت استریل می نمایند. از کاه و کلش غنی شده چاودار نیز به عنوان محیط کشت استریل استفاده می شود.



Lentinus edodes Lentinus edodes

خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی


در سال های اخیر مطالعات زیادی روی خواص و فوائد مواد غذایی مختلف انجام شده و پژوهش ها برای پیدا کردن غذاهایی که سلامتی و ایمنی را برای انسان فراهم کنند، ادامه دارد. یکی از موادی که خواص تقویت کنندگی نیروی جسمانی و ایمنی آن به اثبات رسیده است، قارچ شی تا که می باشد. شی تا که رایج ترین قارچ خوراکی در کشورهای چین و ژاپن است. افرادیکه به این کشورها مسافرت کرده اند، حتماً غذاهای لذیذی که از این قارچ تهیه می شود را چشیده اند. این قارچ علاوه بر مصرف خوراکی گسترده در کشورهای مختلف، دارای مصارف درمانی در طب سنتی شرقی نیز می باشد. پروتئین این قارچ تمام اسیدهای آمینه ضروری برای انسان را دارد. بعلاوه، وجود قندهای ضروری برای سیستم ایمنی بدن مانند فوکوز، گزیلوز، گلوکوزآمین، گالاکتوزآمین، اسید سیالیک و مانوز که در رژیم غذایی ما بسیار کمیابند، پلی ساکاریدهای مهم مانند لنتینان، KS2 و AC2P، ویتامین ها و املاح مختلف سبب شده که این قارچ بعنوان یک تقویت کننده قوای عمومی و سیستم دفاعی بدن علیه انواع بیماری های ویروسی، میکروبی و حتی سرطان شناخته شود. در سال های اخیر تحقیقات بسیاری روی خواص ضد میکروبی، ضدویروسی و ضد قارچی و حتی ضد سرطانی شی تا که انجام شده است. نتایج این پژوهشها خواص مفید این قارچ را تائید می کند. شی تا که منبع بسیار خوبی برای دریافت ویتامین های گروه B است. این ویتامین ها نقش بسیار مهمی در متابلیسم و سوخت و ساز مواد غذایی در بدن دارند و در صورت کمبود آن ها انرژی موجود در مواد غذایی آزاد نشده و ساخته شدن پروتئین ها، رشد و نمو و سایر اعمال حیاتی بدن مختل می شود. شی تا که دارای املاح مختلفی مانند آهن، سلنیم، مس، روی، منیزیم، کلسیم، پتاسیم، فسفر و سیلیسیم نیز می باشد. آهن موجود در این قارچ دارای درجه جذب بالاتری نسبت به آهن سایر منابع گیاهی است و وجود عناصر سلنیم، مس و روی سبب خواص آنتی اکسیدانی این قارچ شده اند.



امروزه از عصاره خشک قارچ شی تا که در تهیه مکمل داروئی پاورفیت استفاده شده است. تمامی خواص مفید این قارچ که برای تقویت قوای عمومی بدن، مقاومت در برابر بیماری های مختلف ویروسی، باکتریایی و قارچی موثر است با مصرف این مکمل قابل دستیابی است. 
موارد مصرف:
افزایش و بهبود قوای جسمی
تقویت سیستم ایمنی و دفاعی بدن
کاهش ابتلا به تب خال مزمنو آفت دهان و همچنین بهبود سریع تر آنها
کاهش طول دوره بیماری و نقاهت
جلوگیری از احساس خستگی زودرس
کاهش کلسترول خون



معرفی و راهنمای پرورش قارچ ها - قارچ شی تاکه معرفی و راهنمای پرورش قارچ ها - قارچ شی تاکه



منابع :
http://en.wikipedia.org/wiki/Shiitake
http://garch.ir
http://www.hidoctor.ir
http://www.mushroomnutrition.com/lentinus-edodes
پیوست، غ. 1385. سبزیکاری. انتشارات دانش پذیر، چاپ


 
 
 


گياهان ديگر از همين خانواده :
 
  

نظرات و پرسشهای کاربران

پایگاه اینترنتی نارگیل به عنوان یکی از اولین سایت های تخصصی و جامع ترین دایره المعارف گل و گیاه و باغبانی فعالیت خود را از سال ۱۳۸۷ آغاز کرده و از سال ۱۳۹۱ امکان خرید اینترتی محصولات مرتبط با این حوزه مانند انواع گل و گیاه و بذر، خاک و کود های کشاورزی، سموم دفع آفات و ابزار باغبانی را برای علاقه مندان گل و گیاه فراهم نموده است.
© 2024 تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است.