٤/٩/١٤٣٨ --- 5/30/2017 --- ۱۳۹۶ سه شنبه ۹ خرداد امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | حمایت از نارگیل
لینک های اصلی
جستجو  
آخرین مطالب
ظروف ویترای
فوت و فن باغبانی امروز
کاشت و پرورش لوبیا سبز
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  206  نفر
بازدید امروز :  18497  بازدید
بازدید دیروز :  29204  بازدید
تبلیغات متفرقه
فروشگاه تخصصی گل وگیاه و بذر بذرکو
فروشگاه اینترنتی گل و گیاه منتخب
گل محمدی  -  DAMASK ROSE
ROSA DAMASCENA : نام علمی
  ROSACEAE  - گل سرخیان : خانواده
آکثراً در آسیا، با گونه هایی در اروپا ، شمال آمریکا و شمال غرب آفریقا : بومی منطقه
Rosier,ورد,قيزيل گل,گل سرخ : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
خاک سبك لومي شني يا لومي رسي با حاصلخيزي مناسب
20 درجه سانتیگراد
کمی مرطوب
زیاد

گل محمدی

گل محمدی گیاهی چندساله از جنس رزا (Rosa) و خانواده Rosaceae که دارای گل های زیبایی در رنگ های بسیار متنوع بیشتر قرمز و صورتی هستند و از آن گلاب میگیرند. اکثر گونه های آن بومی آسیا ، و بعضی گونه ها بومی اروپا ، شمال آمریکا و شمال غرب آفریقا میباشند.
گل محمدی یا گل گلاب با نام علمی Rosa damascena درختچه ای است خزندار ( Decideous ). گل محمدی از دیرباز در ایران کشت می‌شده‌ است و قسمت قابل مصرف آن گلبرگ است . ماده ٔ مؤثره ٔ آن تانن و موارد استعمال آن غرغره قابض، غرغره بورات دو سدیم است . گل سرخ . گل سوری . یک قسم از گل سرخ است .در اصفهان و کاشان از آن گلاب می‌گیرند و بعضی آنرا هم تقطیر می‌نمایند.
این نوع گل سرخ، برگها ی مرکب از ۷ و به ندرت ۹ برگچه دندانه دار دارد و به نظر می‌رسد که نوعی دو رگه ثابت از Rosa gallica و Rosa canina می‌باشد. عده‌ای آن را یک دورگه ثابت از Rosa gallica و Rosa moschata ذکر نموده‌اند. گلبرگهای آن رنگ صورتی روشن یا سفید دارد.
گل محمدی درختچه‌ای دارای شاخه‌های گل دهنده تیغ دار، استوانه‌ای شکل، بدون شیار و دارای برگهای مرکب شانه‌ای که دارای ۵-۳ برگچه متقابل دندانه‌دار می‌باشد. رگبرگهای پشت برگ مشخص و بهم رفته، برگچه چرمی و بیضی شکل، نوک تیز به طول ۵-۳ سانتی متر، و روی برگها صاف و سبز و پشت آنها سبز کمرنگ و دمگبرگهایش خزی و نمدی است و با کرکهای غده‌ای پوشیده شده و تا انتهای جام گل کشیده شده‌است.
گلها به شکل صورتی خوشرنگ با ۳۲ گلبرگ صورتی مشابه و یکدست که در اوائل صبح شروع به ظاهر شدن می‌نمایند. کاسبرگها به تعداد ۵ عدد که حداقل سه تای آنها دارای زوائد بزرگی در لبه‌ها هستند. پرچم‌ها زرد رنگ به تعداد ۱۰۰ عدد در ترکیب گل وجود دارند. میوه آن پس از ریزش گلبرگها گوشتی گرد و یا تخم مرغی به طول ۵/۱ سانتی متر که در داخل برجستگی کوزه‌ای شکل زیر گلبرگها قرار دارند.
زمان باز شدن گلها در اوائل اردیبهشت تا اوائل تیرماه می‌باشد. و در هر منطقه مدت زمان باز شدن گلها ۳۰-۲۰ روز طول می‌کشد. دوام گل حداکثر یک روز بوده و بعد از آن رنگ صورتی خوشرنگ گلبرگها به سفید می‌گراید و با اندک نسیمی گلبرگها پرپر شده و می‌ریزند.
مناطق مورد کشت گل محمدی اغلب مناطق کوهپایه‌ای و اقالیم خشک و نیمه خشک با تابستانهای معتدل و خشک و زمستانهای سرد می‌باشد.
در حال حاضر کشت گل محمدی در ۱۴ استان کشور صورت می‌پذیرد که مهمترین آنها استانهای کرمان، فارس(میمند)، اصفهان(کاشان) و آذربایجان شرقی است و در مابقی استانها کشت بیشتر به صورت پراکنده می‌باشد.
همزمان با بهار و ماههای اردیبهشت و خرداد ، گلهای محمدی با عطری دل انگیز محیط پیرامون را عطر آگین می کنند. در این زمان کارگاههای سنتی و صنعتی مختلف گلابگیری در اقصی نقاط ، با وسایل تقطیر ، گلها را هر روز صبح زود ، قبل از باز شدن کامل غنچه ، چیده و به همراه بخار آب در دیگهای مخبلف ، تقطیر می نماید.اسانس حاصله که در قسمت فوقانی پارچه جمع آوری شده ، تجمع می یابد را جدا و پس از آبگیری در درون شیشه های در بسته ، دور از نور نگهداری می کنند ، اسانس را در ظروفی که اطراف آن توسط نمد پوشیده شده است ، عرضه می نمایند، آب باقیمانده حاصل از عمل تقطیر را به عنوان <<گلاب >> به مصارف مختلف می رساند .از هر ۳۰۰۰ کیلوگرم ، حدود یک کیلو اسانس به دست می آید .
اسانس رز یکی از عطرهای بسیار معروف می باشد که به طوروسیع در عطر سازی و سایر فراورده ها ی آرایشی ( پودر دندان و انواع پمادها ) به عنوان خوشبو کننده به کار می رود . قسمت اعظم اسانس گل محمدی در گلاب ، به عنوان تقویت کننده قلب و تهیه شربت مصرف می شود . کشورهای بالکان ، فرانسه ، ترکیه ، مراکش ، اسپانیا و ایران تولید می شود.براورد قابل قبول مصرف میکرو گرم به ازاء هر کیلو وزن بدن برای ستیرال ژرانیل استات ، سیترونلول ، لینالیل ، استات بر حسب سیترال می باشد.
صنعت کلابگیری : ایران باستان ، از دوران های بسیار گذشته ، به صنعت گلابگیری اشتهار داشته و این کشور مرکز اصلی گل سرخ و گیاهان معطر به شمار می رفته است.بیشترین کارگاههای تولید گلاب در میمند و فیروز آباد فارس بوده است . حمله مغولان همراه با نابودی همه چیز، این صنعت را نیز دچار رکورد نمود ، به طوریکه از آن تاریخ تا کنون این صنعت رواج قبلی خود را باز نیافته است. هنر گلابگیری در قرن دهم میلادی توسط اعراب به اروپا بده شد و اولین کشور اروپائی که این هنر را در خدمت گرفت ، اسپانیا بود.عطر و گلاب گل سرخ ایران به علت شرایط مناسب آب و هوائی ، از مرغوبیت خاصی برخوردار است. به جهت اینکه به مقدار کم تولید و بیشتر در داخل کشور مصرف می شود. از شهرت جهانی برخوردار است. اکثر کشورهای عربی حوضه خلیج فارس ، انواع مختلف عرقیات وگلاب را از ایران تهیه می کنند . متأسفانه اکثر مراکز و کارگاههای گلابگیری کشور به صورت سنتی انجام می گیرد . کمتر تولید کننده ای با شیمی ترکیبات مواد تولید شده آن آشنائی دارد .
آب مقطر ( گلاب ) گل سرخ: آب مقطر حاصل از تقطیر گل سرخ را گلاب می نامند. تفاوت گلاب ایران با سایر کشورها در این است که گلاب ایران در واقع از تقطیر گلهای تازه محمدی با آب مقطر تهیه می شود ، در صورتیکه گلاب سایر کشورها ، از طریق حل کردن اسانس گل محمدی در آب مقطر به دست می آورند.هنگامی که آب مقطر گل سرخ به طریقه مصنوعی تهیه شود . ژرانیول با درصد زیادی در آب حل شده ، ولی استرها روی صافی باقی می مانند. به عبارت دیگر ، یکی از مشخصات گل سرخ حضور هیدروکربنهای دارای ۱۵ تا ۲۲ اتم کربن است که نسبت ۹/۲۲ درصد در آن موجود هستند. این هیدروکربنها ( استرها ) به مقدار زیاد در هنگام تهیه آب مقطر به روش مصنوعی توسط صافی گرفته شده و به هدر می رود.
مزاج: مرکب القوی، در بعضی انواع آن سرد و خشک ذکر شده ولی در کل این گیاه داراری مزاجی معتدل می باشد.
طرز تهیه روغن: 1) گلبرگهای تازه + روغن کنجد یا روغن زیتون=> در آفتاب => به محض سفید شدن گلبرگها=> فشرده => تفاله را خارج=> + گلبرگ تازه => خروج تفاله ==--------==> تا هفت بار 2) برگ گل تازه + روغن کنجد یا زیتون=> جوشیدن روی آتش ملایم ( = دهن ورد مطبوخ، روغن گل پخته)
خواص ( بر اساس طرق استفاده): - گلبرگها و غنچه تازه: مفرح،مقوی، مسهل،مسکن صفرا، رقیق کننده بلغم - ضماد : نافع برای ورم مقعد، رفع جوش، التیام زخمها( آبله)،خشک کردن زخمها ، رفع خونریزی و رطوبات رحم، رفع زگیل، ناراحتی های پوستی، رویانییدن گوشت تازه بر زخمهای عمیق، تحلیل ورمهای گرم، شکستگی اعضاء -مالیدن: رفع سردرد گرم، چشم درد، گوش درد، تقویت دندان و لثه، ترمیم زخمهای دهان،رفع بد بویی عرق، قطع عرق ( جزء داروهای گیرنده در درمان چشم درد و التهاب چشم) -غرغره:مقوی دل و دماغ - بخور: درمان نزله گرم،عفونت بینی، بواسیر(پولیپ) بینی - عصاره گل خشک شده :قابض ، رفع خونریزی سینه، قطع اخلاط خونی، رفع رطوبات معده ، درمان یبوست، رفع خفقان گرم، رفع ضعف قلب ، بند آوردن اسهال های گرم (جزء داروهای سرد مزاج برای علاج سوءمزاج قلب و خفقان گرم قلب) - ضماد: خشک کردن رطوبتها - خوردن گل بن: قطع اخلاط خونی از سینه، قابض، بند آوردن اسهال - خوردن زرود: بند آوردن خونریزی ازهرعضوی، قطع اسهال های سخت o خواص روغن: قابض ، محلل، بازکننده مجاری ، مسهل موضعی: رفع سردرد، تقویت دماغ، رفع بی خوابی، تسکین درد گوش، درد سر، درد دندان، رویانییدن گوشت بر زخمهای عمیق،خشک کردن رطوبات و چرکها، سوختگی آتش، رفع عرق خوردن: مسهل مواد لزج، بند آوردن اسهالهای صفراوی، مسکن التهاب معده، زخم روده، دل درد، دل پیچه تنقیه: درمان زخم روده ها، دل درد و دل پیچه خوردن: رفع عوارض حادث از زکام، قطع خونریزی از سینه، خشونت صدا، ضد سرفه، خفقان گرم، درد معده و روده، دل پیچه سرد و گرم، درد کبد و طحال، علاج نزله سرد بوییدن: سردرد های گرم، دردچشم، + قرنفل=> سردردهای سرد، تقویت دماغ، حواس، ایجاد نشاط، تقویت دل، رفع خماری، بی هوشی، خفقان - گل قند (غنچه گل ساییده شده+ گلاب+ قند سفید ساییده شده+ گلیسیرین): قابض -عسل وردی (غنچه گل ساییده شده + عسل سفید+ الکل ): تنطور -غرغره گل سرخ (عسل وردی +آب): قابض ضعیف - سرکه گل سرخ: گل سرخ خشک نیم کوب + اسیداستیک + سرکه ==> 8 روز بخیسانند==> با فشار از پارچه بگذرانند ==> صاف - شربت گل سرخ (غنچه گل + آب جوش + شکر سفید): مسهل
عوارض: - مضر برای نیروی جنسی - در افراد ضعیف ایجاد عطسه، زکام، ورم، آماس - تشنگی - سفید کردن مو
ازدياد رزهاي گلخانه اي بيشتر از طريق قلمه شاخه است. براي تهيه قلمه گياهان مادري در شرايط مناسب پرورش داده مي شود. تهيه قلمه بعد از بالغ شدن شاخه ها و رسيدن برگها به اندازه نهايي انجام مي گيرد. بخاطر اينكه گياهان مادري در داخل گلخانه در تمام طول سال در حال رشد دائم ستند، بنابراين مي توان در تمام طول سال از آن قلمه هاي برگدار تهيه كرد. قلمه ها با يك تا سه گره برداشت شده و تنها برگ انتهايي نگه داشته مي شود و برگ هاي تحتاني حذف مي شود. ته قلمه ها را مي توان براي ريشه زائي بهتر با پودرهاي حاوي هورمون تيمار كرد. قلمه ها را سپس در داخل بستر ريشه زائي قرار مي دهند كه معمولاً از ماسه، پرليت با يپت ماس و يا تركيبي از آنها مي باشد. پرليت با اندازه دانه هاي متوسط بستر ريشه زائي قابل دسترس و مناسبي است. دماي بين 25 ـ 21 درجه سانتيگرد در محيط بستر (اطراف ريشه ها) باعث ريشه زايي بهتر قلمه ها خواهد شد.
اكنون بيشتر توليدكنندگان رزهاي گلخانه اي در جهان از ارقام پيوند شده بر روي پايه هاي مناسب استفاده مي كنند، پايه Rosa manetti در كشور آمريكا و پايه هاي R. canina و R. indica در كشورهاي اروپايي مرسوم است. در کانینا در شرایط نور کم وسرما پایه به حالت رکود می رود، پایه های مولتی فلورا نیز قوی بوده و خواب زمستانه ندارند. پایه های مانتی نیز رکود زمستانه نداشته و در آمریکا زیاد استفاده می شود.
از دلایل پیوند متوان به موارد زیر اشاره کرد: رشد و نمو بهتر پیوندک و افزایش قدرت رشد، تحمل اسیدیته و شوری خاک، تحمل رطوبت نسبی خاک و محیط، مقاومت به آفات و بیماریها، افزایش عمر و دوره زندگی گیاه، سازگاری با شرایط محیطی، مقاومت به سرمای زمستانه

: منابع  

تصاویر گیاه گل محمدی:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی، خواص دارویی، کاربرد های صنعتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت دسترسی برای خرید و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

لطفاٌ با عضویت در سایت نارگیل و قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
 
مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
نظرات و پرسش های کاربران
فهیمه
سلام خسته نباشید من دانشجوی ارشد هستم و موضوع پایان نامه ام گل محمدی وپایه های آن است اما برای پیدا کردن پایه های آن به مشکل برخوردم لطفا مرا برای پیدا کردن واریته ثبت شده گل محمدی و پایه های آن(نسترن و گالیکا)کمک نمایید باتشکر  پاسخ مشاهده
سعید خسروی
سلام

گل محمدی دارم داخل گلدون که یه هفته ای که برگهایش زرد می شود و می ریزد مشکلش چیه؟
  پاسخ مشاهده
م.شهاب
زردی برگها علل متعددی میتواند داشته باشد. ابیاری بیش از حد.خاک نامناسب وعدم تغذیه گیاه.نور کم یا زیاد.سرمای هوا ونوسان دما.استفاده از اب نامناسب حاوی کلر وفلوراید ووجود افت یا بیماری
سعید خسروی
سعید بابایی
سلام می خواستم بدونم تو فصل بهار از بوته های گلدار هم می توان قلمه گرفت یا نه اگر می شود روش صحیح ان را برایم بگویید باتشکر.  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
سلام پس از هرس زمستانه قلمه های خشبی و هنگام تابستان، قلمه‌ها را از شاخه‌هاي نيمه خشبي به طول 10 تا 15 سانتي‌متر که حداقل سه گره دارد انتخاب کنید. همه برگ‌ها را براي جلوگيري از تبخيربيش از اندازه بريده(به جز 2 برگ انتهایی) و انتهای قلمه را در یک پودر هورمونی ریشه زایی فرو برده و سپس قلمه را در عمق 10- 5/7 سانتی متری گلدان یا زمین کاشت. بستر کاشت بکارید، بهتر است 50 درصد خاک باغچه و 50 درصد ماسه باشد یا ماسه
محمد امین شریفی
سلام من یه بوته گل محمدی دارم پارسال پر گل بود ولی امسال هنوز گلی نداده علتش چی میتونه باشه؟؟  پاسخ مشاهده
مهندس رامندی
کمبود در نور و عادی نبودن طول روز و ساعات نورگیری، افراط در اضافه کردن مواد غذایی به خصوص ازت (نیتروژن، اوره)، هوای خشک، حمله تریپس‌ها و یا فرا رسیدن هنگام تعویض گلدان میتواند از عوامل این عارضه باشد. افراط در اضافه کردن مواد غذایی به خصوص ازت (نیتروژن، اوره)،باعث میشود گیاه وارد فاز زایشی وتشکیل گل نشود.بهتر است در این زمان از کودهایی با در صد نیتروژن کم استفاده شود
محمد امین شریفی
با سلام و تشکر دوباره تمام نکاتی گفتید در مورد بوته گل من صدق نمیکنه گل محممدی من توی حیاط  هستش و مشکل کود دهی. هرس نکردن تو گلدهیش نقشی نداره ؟ در ضمن تیریپس چی هستش؟

لیلی
سلام من تازه سایت شما رو کشف کردم واقعا خوبه من یه مشکلی بابت گل محمدی خونمون دارم اول این که گل ها ی که اول بهار میده خیلی خوبه از یک ماه اول بهار که میگذره گل هاش کوچیک وکوچیک تر میشه و از همه بدتر یه عافت داره که کرمه روش انقدر زیاد میشه که دیگه تمام برگهاش میخوره لطفا من راهنمای کنید تا مثل گل های عکسشون گذاشتین گل خونه ما هم شاداب بشه راستی از بابت سایت بی نذیرتون ممنون   پاسخ مشاهده
م.شهاب
با سلام : دما برای این گل در روز های ابری 20 تا 21 درجه و در روزهای افتابی 24 تا 28 درجه مناسب میباشد اگر دما از این مقدار بیشتر شود اندازه گلها کوچک ، تعداد گلبرگها و کیفیت گل کاهش میابد ( از آفات مهم این گل در ایران کرم ساقه خوار رز است . بهترین روش مبارزه با آن هرس شاخه های آلوده و سوزاندن آنهاست ) کود دهی : به کود فسفر و پتاسیم بیش از همه کود ها نیاز دارد . برای تولید شاخه بریدنی باید به خاک N.P.K و کمی آهن و منیزیوم اضافه شود.
ساحل
با سلام وخسته نباشید توباغچه خونمون گل محمدی هست موقعی که غنچه میده دور غنچه هاش شته های سبز رنگ هستن وقتی باز میشن غنچه ها تمام گلبرگ های گل باز نمی شن در ضمن (گل محمدی خارجی هست)زیاد گلبرگ داره ولی باز نمی شه میخواستم راهنماییم کنید چیکار باید بکنم ممنون از سایت عالیتون  پاسخ مشاهده
م.شهاب
یک قاشق چای خوری سم مالاتیون یا دیازینون را در یک لیتر اب حل نموده وروی قسمت های الوده اسپره نمایید .مقداری را هم بعد از ابیاری به خاک بدهید.بعد از 10 روز این عمل را تکرار نمایید .در مورد باز نشدن غنچه ها باید چیدن ته گلها پس از ریختن گلبرگها را انجام دهید که باید از نیم سانتیمتر بالای آخرین برگ شاخه که منتهی به گل شده قطع نمود .
مجمد رضا
درخت به در افتاب مستقیم دو تا سه روز اب دادن خاک شنی کود حیوانی در پاییز خاک 5سال تعویض نشده سم نمی زنم کنار گل رز دارای 4 پاجست نیمه قطور گل زیاد میده ولی بعد از ریختن گل برگ ها خود گل خشک می شه ومی افته وبه میوه تبدیل نمی شه  پاسخ مشاهده
جاوید زحمتکش
سلم خسته نباشید یه تشکر ویژه دارم از این سایت بسیار آموزنده ومفید.
من یه گلی دارم فکر کنم محمدیه آخه رنگش صورتی کمرنگ بسیار خوشبو و تمام خصوصیاتی رو که گفتید داره بجز اینکه گل من رونده هستش 2ساله کاشتم تو باغچه خیلی دوستش دارم تا بالا کنار پنجره اتاق من اومده.تنها چیزی که آزارم میده کرمهای سبز رنگ کوچیک همه برگهاشو میخورند رفتم یه سمی گرفتم روش میپاشم همه از بین میرند ولی 1هفته نشده دوباره میاند خسته شدم بعدش گیاه من تا بالای پنجره رفته دیگه نمیتونم همه جاشو اسپری کنم دستم نمیرسه چیکار کنم؟کرمهای سبز همه جای باغچه ی من هستند.
خیلی تشکر میکنم از شما.
  پاسخ مشاهده
م.شهاب
احتمالا گیاه شما رز رونده باشد.علت این است که مبارزه را تکمیل نمیکنید.با سمی که موثر بوده 3 بار با فاصله 7روز سمپاشی کنید ونیز سمپاشی رادر مورد تمام گیاهان سالم وبیمار موجود در منزلتان انجام دهید.مقداری سم را هم در اب حل نموده وبه صورت ابیاری به خاک گلدانتان بدهید. . سعی کنید این کار را از زوایای مختلف انجام دهید تا به همه جای گیاه رطوبت برسد،به ازائ هر لیتر اب یک قاشق چایخوری سم استفاده گردد.
افسانه فرود
با سلام از دیازینون  پودری استفاده کنید همراه با آب آبیاری در قسمت سایه انداز درخت
محمدامین اکبیا
باسلام واحترام بینهایت سباسگزارم.زبان ازتعریفوتمجید قاصره.بازم ممنونم.امیدکه سربلند باشید  پاسخ مشاهده
حمیدرضا
با سلام و تشکر از زحکاتتون باغچه ی حیاط خونه ی ما تعداد زیادی بوته گل رز داره که در عرض یک هفته برگها شروع به تغییر رنگ به قهوه ای و خشک شدن کردند. ضمناً غنچه هم دیگه نمیده. لطفاً راهنمایی بفرمایید.  پاسخ مشاهده
م.شهاب
تا سطح خاک خشک شد اب بدهید.ابیاری را در صبح زود انجام دهیددفعات ابیاری را بیشتر نمایید..روی سطح خاک برای جلوگیری از تبخیر اب مقداری کود دامی پوسیده به عنوان مالچ بپاشید.
مشاهده همه کامنت ها و نظرات این صفحه
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 

گیاهان دیگر از همین جنس :
رز کارولینا
نسترن کوهی
گل رز سنتیفولیا
گل رز
گل آبشار طلایی

گیاهان دیگر از همین خانواده :
اسپیره
سیب
جل
غافث
هلو
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
تلگرام نارگیل
به مطالب اين صفحه امتياز دهيد

--------------------
به سايت نارگیل امتياز دهيد
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت