٢١/١١/١٤٤٠ --- 7/24/2019 --- ۱۳۹۸ چهارشنبه ۲ مرداد امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | درباره ما
لینک های اصلی
جستجو  
آخرین مطالب
فوت و فن باغبانی امروز
نگهداری از کراسولا یا درخت شادی
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  116  نفر
بازدید امروز :  6427  بازدید
بازدید دیروز :  15349  بازدید
تبلیغات متفرقه
تلگرام نارگیل
بلوط برانتی / بلوط ایرانی  -  BRANT'S OAK
QUERCUS BRANTII : نام علمی
  FAGACEAE  - فاگاسه : خانواده
غرب آسیا (ایران، عراق، سوریه، ترکیه) : بومی منطقه
Persian oak ، بَرودار، شکین، هلوین، بلی، بلو و داربرو : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
انوع مختلفی از خاک ها
نواحی معتدل
کمی مرطوب
متوسط

بلوط برانتی / بلوط ایرانی

دانستنی های علمی:

درخت "بلوط برانتی" یا "بلوط ایرانی" یکی از گونه های جنس بلوط و بومی غرب آسیا (شامل ایران، عراق، سوریه و ترکیه) است. این درختان حدود بیش از 50 درصد پوشش جنگلی رشته کوه های زاگرس را در ایران تشکیل می دهند و یکی از مهمترین گونه های درختی در این نواحی می باشند. ایرانی ها از بذر این گیاه در طب سنتی استفاده می کنند. علاوه بر این، از چوب این درختان به عنوان سوخت، زغال چوب و الوار استفاده می شود.
جمعی از مردم و رسانه های منطقه زاگرس، روز هفتم فروردین ماه را به نام «روز پاسداشت جنگل های بلوط» نامگذاری کرده اند. این اقدام به دنبال وخیم شدن وضعیت بلوط های زاگرس به دنبال پدیده «زوال بلوط» و تأثیرات مخرب ریزگردها و سایر عوامل انسانی و طبیعی تهدید کننده درختان بلوط، به منظور جلب حمایت ها و مشارکت های مردمی برای حفظ این منابع صورت گرفته است. در این روز مردم به هواداری از درختان بلوط به دل طبیعت می روند و با نمادها و لباس های محلی و پلاکاردها و امثال آن می کوشند توجه عموم را به این منبع ارزشمند طبیعی کشور جلب کنند. 

خصوصیات گیاه:

گونه بلوط ایرانی یا بَرودار، درختی با ارتفاع تا ۱۰ متر، که از شمال غربی تا جنوب شرقی رشته کوه زاگرس وجود دارد و به علت انعطاف پذیری خاص خود نسبت به دیگر گونه ها، توانایی رویش در گونه های مختلف خاک، ارتفاع (از ۴۵۰ متر در گدارلندر مسجد سلیمان گرفته تا ۲۶۰۰ متر از سطح دریا در ارتفاعات لته کال یاسوج) و جهات جغرافیایی را دارد. در مناطق مختلف با نام های گوناگونی چون بلوط ایرانی، برو، شکین، هلوین، بلی، بلو و داربرو نامیده می شود. یکی از ویژگی های بسیار مهم این گونه، که نقش بسیار اساسی در بقای آن داشته قدرت خارق العاده جست زنی آن (به دو صورت پاجوش و ریشه جوش) است.

ترکیب شیمیایی:

میوه ی بلوط حاوی نشاسته، پروتئین، قندهای مختلف مخصوصاً کوئرسیت، مادهٔ روغنی و بالاخره تانن است.
برگ و پوست بلوط نیز دارای تانن ویژه ای به نام اسید کوئرسی تانیک محلول در آب، نوعی قند بنام کوئرسیت، یک مادهٔ تلخ بنام کوئرسیتین، لعاب و یک مادهٔ قرمز بنام قرمز بلوط است.
میوه بلوط شمال و جنوب ایران و نیز گونه های مختلف آن از نظر مواد غذایی متفاوتند. اما نتایج آنالیز میوه بلوط شمال ایران به همراه پوسته اش نشان داده که شامل ۱۱ درصد چربی، ۱۱٫۵ درصد فیبر، ۲۶۳۰ کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی و دارای ۱۸٫۵ درصد پروتئین است. 

خواص درمانی و کاربردهای صنعتی:

تانن موجود در میوه بلوط که در برخی زبان محلی کشور به آن «شوکه» می گویند، با تقویت مخاط معده در درمان ورم و زخم معده مورد استفاده قرار می گیرد و می تواند در بهبود زودتر زخم ها و خونریزی ها و درمان اسهال مفید باشد. بخش هایی از درخت بلوط که کاربرد درمانی دارند عبارتند از میوه، پوست، گال و برگ.
ميوه بلوط از قديم الايام مورد مصرف بوده و از آن به عنوان غذا استفاده می كرده اند. حتی اگر آنرا خشك و پودر كرده و با آرد گندم مخلوط می كنند و از آن نان تهيه می نمايند. می توان بلوط را بو داده و سپس آنرا پودر كرده و از آن چای تهيه كرد. مقدار مصرف آن يك قاشق چايخوری در يك ليوان آب جوش می باشد .بواسیر را برطرف می کند .اسهال ساده و اسهال خونی را رفع می کند .درد معده و گاز معده را برطرف می کند .برای رفع کم خونی مؤثر است .نرمی استخوان را درمان می کند .برای تقویت عمومی بدن مؤثر است .برای معالجه اسهال اطفال، پودر بلوط را با کاکائو مخلوط کرده و دم کرده آنرا به اطفال می دهند .
برای استفاده از پوست درخت بلوط می توان آنرا دم کرده و با عسل مخلوط کنید و یا اینکه یک قاشق پودر آن را در یک لیوان آبجوش ریخته و به مدت 10 دقیقه دم کنید. خونریزیها را متوقف می سازد .درمان کننده بواسیر خونی است .خاصیت ضد عفونی دارد .ادرار را زیاد می کند .ترشحات زنانه را از بین می برد.
برای استفاده خارجی از جوشانده پوست درخت استفاده می شود. بدین منظور باید 15 گرم پوست درخت را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید به آرامی بجوشد تا حجم آن به دو سوم تقلیل یابد .از این جوشانده می توان بعنوان کمپرس استفاده کرد و یا آنرا در وان حمام ریخته و در آن استراحت نمود. خون مردگی را درمان می کند .اگزما را از بین می برد. برای درمان بیماری های پوستی در وان حمام که در آن جوشانده پوست درخت بلوط را ریخته اید به مدت یک ربع ساعت استراحت کنید .اگر واریس دارید، این قسمت ها را با جوشانده پوست بلوط کمپرس کنید .
در بخش های مختلف کشور که جنگل های بلوط وجود دارند از آرد کردن میوه بلوط، نان بلوط تهیه می شود.
دامداران با توجه به گرانی خوراک دام، دانه های بلوط را در پاییز جمع آوری می کنند و به عنوان تغذیه جایگزین در زمستان به دام ها می دهند که علاوه بر خواص غذایی بسیار، برای سلامت دام ها نیز مفید است.
از دانه، برگ و نیز گال درخت بلوط در داروسازی، رنگرزی (به عنوان یکی از مواد رنگزای طبیعی)، مرکب سازی و صنعت چرم سازی استفاده می شود. چوب بلوط بسیار محکم است و از آن برای ساخت وسایل و یا سوزاندن استفاده می شود. برخی گونه های بلوط به عنوان درخت زینتی کاشته می شوند و از برگ های برخی گونه های آن همچون یوول به عنوان بازدار زیستی آفت ها در باغ و گلخانه استفاده می شود.
چوب بلوط با چگالی حدود 0/75 گرم بر سانتی متر مکعب از سختی و استحکام بالایی برخوردار است. همچنین بدلیل داشتن مقادیر تانن بالا، در برابر حشرات و حملات قارچ ها بسیار مقاوم است .چوب این درخت از مرغوبترین چوب هاستپ و زغال آن نیز مرغوب است. این موضوع یکی از دلایل قطع بی رویه این درختان می باشد که این جنگل ها را تهدید می کند.

تکثیر:

تکثیر طبیعی این درخت از طریق کاشته شدن میوه آن صورت می گیرد. جوندگان خانواده سنجاب جهت ذخیره سازی میوه بلوط برای فصل زمستان، آن را در عمق مناسبی دفن می کنند. فراموش کردن جای برخی از این میوه ها توسط سنجاب ها باعث می شود که در بهار سال بعد جوانه بزنند. این جوندگان موجب زایش مداوم جنگل های بلوط هستند. سنجاب ها از روی غریزه مقاوم ترین دانه ها را برای دفن کردن انتخاب می کنند و بنابراین احتمال سالم ماندن میوه در زیر خاک و جوانه زدن آن در سال بعد بالا می رود.
جست زنی (به دو صورت پاجوش و ریشه جوش) نیز از راه های تکثیر در برخی از گونه های بلوط است.


: منابع  

تصاویر گیاه بلوط برانتی / بلوط ایرانی:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی، خواص دارویی، کاربرد های صنعتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت دسترسی برای خرید و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

لطفاٌ با عضویت در سایت نارگیل و قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
 
مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
نظرات و پرسش های کاربران
محمدرضا سعیدی
سلام. در محوطۀ دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه تهران (واقع در کرج)تعدادی درخت بلوط ایرانی وجود دارد و بنده در طی یک ماه گذشته، تعدادی زیادی از بلوط‌های رسیده و به زمین افتادۀ این درختان را جمع‌آوری کرده‌ام. قصد دارم تعدادی از این بلوط‌ها را کاشته و تبدیل به نهال کنم. سؤال‌هایی داشتم از شما: ۱. برای کاشت این میوه‌ها چه باید بکنم؟ آیا نگهداری این بذرها در گلدان‌ها، در خانه و در پشت پنجره، سرعت تبدیل میوه به نهال را بیشتر می‌کند (مثلاً به جای اوایل بهار در انتهای پاییز بدل به نهال شود)؟ اگر آری به نور مستقیم آفتاب نیاز دارد یا نوری که از پشت پنجره دریافت می‌کند کفایت است؟ چه خاکی استفاده کنم؟ ۲. آیا میوه‌ای که از درختی واقع در کرج یا تهران گرفته شده، با میوه‌ای که از پای همین درخت در جنگل‌های غربی کشور گرفته شده، در سازگاری با این آب‌و‌هوا، متفوت است؟ ۳. آیا این درخت را می‌توان در مناطق کوهستانی استان‌های تهران و البرز (مثلاً طالقان یا فیروزکوه) کاشت؛ با‌توجه‌به اینکه میزان بارندگی در این مناطق شبیه به موطن اصلی آن‌هاست. ... در سایت شما اطلاعاتی از درخت بلندمازو و بذر آن به‌دست نیاوردم. نظیر همین پرسش‌ها را در باب این نوع نیز دارم. اگر ممکن است بدان‌ها نیز پاسخ گویید. سپاس.  پاسخ مشاهده
مشاهده همه کامنت ها و نظرات این صفحه
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 

گیاهان دیگر از همین جنس :
بلند مازو
بلوط همیشه سبز
بلوط سرخ

گیاهان دیگر از همین خانواده :
راش
راش شرقی
شاه بلوط آمریکایی
شاه بلوط
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت