١٦/٣/١٤٤١ --- 11/14/2019 --- ۱۳۹۸ پنج شنبه ۲۳ آبان امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | درباره ما
لینک های اصلی
خجسته میلاد پیامبر رحمت حضرت محمد مصطفی (ص) و ششمین وصیش امام صادق (ع) مبارک باد       
جستجو  
آخرین مطالب
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  82  نفر
بازدید امروز :  9482  بازدید
بازدید دیروز :  12681  بازدید
تبلیغات متفرقه
تلگرام نارگیل
دستنبو  -  DUDAIM MELON
CUCUMIS MELO VAR. DUDAIM : نام علمی
  CUCURBITACEAE  - کدوئیان : خانواده
ایران و هندوستان : بومی منطقه
Apple Melon, Queen Anne's Pocket Melon, Vine Pomegranate, Plum Granny, Wild Muskmelon : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
خاک عمیق و منفذدار
18 تا 24 درجه سانتیگراد
کمی مرطوب
زیاد

دستنبو

خصوصیات گیاهشناسی:

با آغاز فصل تابستان، گیاه خوش عطر و بویی به نام دستنبو بازار میوه و تره بار ایران را اشباع می کند که هر چند در تاریخ ادبیات ما جایگاه ویژه ای برای خود دارد، اما هنوز خیلی ها و به خصوص نسل جوان با این گیاه معطر بیگانه اند.
دستنبو میوه ای از خانواده خربزه اما اندازه آن کوچکتر از خربزه است و تقریباً به اندازه یک کف دست می باشد. هر چند این میوه خوراکی و طبع آن گرم می باشد، اما شهرت آن بیشتر به واسطه بوی خوشی است که دارد. میوه این واریته کوچک و به اندازه یک پرتقال است. پوست میوه صاف با زمینه قهوه ای است. طعم میوه شیرین و بسیار معطر است. این واریته همان دستنبوی ایرانی است که بیشتر جنبه زینتی دارد. 
این میوه خوراکی بوده ولی گوشت میوه به تلخی می گراید به طوری زیاد خوش خوراک نیست، اما بیشتر شهرت آن به خاطر بوی خوشی است که دارد.
این میوه در ایران بیشتر در غرب کشور یافت می شود و در ادبیات کردی به آن «شمامه» گفته می شود، اما در خطه شرق و به خصوص خراسان جنوبی نیز به صورت خودرو و یا کشت بهاره البته به صورت محدود در مزارع این استان تولید می شود.
وجه تسمیه این نامگذاری برای این میوه به آن خاطر است که وقتی آن را که به اندازه یک تخم مرغ می باشد، به دست می گیری، بلافاصله دستت خوشبو می شود و در خراسان جنوبی مردم از این میوه به عنوان خوشبوکننده محیط خانه استفاده می کنند.

شرایط محیط رشد:

این گیاهان بیشترین نتیجه را در آب و هوای گرم و خشک می دهند. و بر اساس منشأ خود طالب گرما و به ویژه نور است. هوای ابری و بارانی در موقع رسیدن میوه باعث می شود که میوه ها طعم مطبوع و کیفیت لازم را پیدا نکنند. حد نصاب درجه حرارت از 18 تا 24 درجه سانتیگراد است. وقتی نور زیاد باشد، رشد بهبود قابل ملاحظه ای خواهد داشت.
خاک عمیق و منفذدار برای رشد این گیاهان مناسب است. هرچند که این گیاهان در طیف وسیعی از انواع خاک ها کشت می شوند، ولی تنها در خاک های حاصلخیز که دارای مواد غذایی آلی و معدنی کافی باشند، بهترین نتیجه را می دهند. بنابراین استفاه از کودهای آلی و شیمیایی برای زراعت این گیاهان بسیار ضروری است.

خواص درمانی و کاربردهای صنعتی:

این میوه ها به دلیل مدر بودن برای کسانی که دچار احتباس ادرار و یا سنگ مجاری ادراری هستند بسیار مؤثر است و همچنین افراد مبتلا به کم خونی، نقرس و روماتیسم بهتر است حتماً طالبی را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
همچنین دانشمندان با تحقیق بر پوست میوه هایی مثل خربزه و طالبی دریافته اند که پوست این میوه ها می تواند منبعی برای مسمومیت غذایی باشد، از این رو شستن کامل میوه ها بسیار توصیه می شود.

تکثیر:

معمولاً کشت این گیاهان در زمین اصلی صورت می گیرد. برای این کار باید زمین به خوبی آماده گردد. گاهی اوقات زمین را به صورت جوی و پشته درمی آورند. در زراعت های سطح کوچک در محل کاشت، گودالی حفر کرده و مقداری کود دامی پوسیده را با مقداری خاک مخلوط می کنند و در داخل آن قرار می دهند و پس از مخلوط کردن، محل را به شکل یک کپه درمی آورند. سپس تعداد 2 تا 3 بذر را که قبلاً خیس شده است و تا اندازه ای ریشه چه آن ظاهر گشته با دقت فراوان در شیارهای کم عمقی که روی کپه ها زده می شوند قرار می دهند و با مقداری خاک نرم روی آن را می پوشانند. پس از آنکه بوته ها مختصری رشد کردند، یک بوته قوی را نگهداشته اند و بقیه را حذف می کنند.

هشدار:

مصرف زیاد دستنبو، طالبی و گرمک برای بیماران دیابتی، ورم روده و سوء هاضمه ضرر دارد و موجب نفخ روده، معده و درد معده می گردد. همچنین بهتر است گرمک و طالبی را قبل از هر غذای اصلی بخورید چرا که همراه با غذا باعث سوء هضم شدید می شود.


: منابع  

تصاویر گیاه دستنبو:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی، خواص دارویی، کاربرد های صنعتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت دسترسی برای خرید و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

لطفاٌ با عضویت در سایت نارگیل و قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
 
مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 

گیاهان دیگر از همین جنس :
خیار چنبر
خیار
خربزه عسلی
خربزه شاخدار
کانتالوپ یا گرمک

گیاهان دیگر از همین خانواده :
چایوت
کدو تنبل
خیار مَشک
کدو حلوایی
هندوانه ابوجهل
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت