٨/٣/١٤٤٠ --- 11/16/2018 --- ۱۳۹۷ جمعه ۲۵ آبان امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | حمایت از نارگیل
لینک های اصلی
جستجو  
آخرین مطالب
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  173  نفر
بازدید امروز :  17107  بازدید
بازدید دیروز :  15125  بازدید
تبلیغات متفرقه
تلگرام نارگیل
کبر  -  CAPER BUSH
CAPPARIS SPINOSA : نام علمی
  CAPPARACEAE  - Capparaceae : خانواده
اروپا، مدیترانه، شرق آسیا : بومی منطقه
Flinders rose : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
خاک هایی با رطوبت کافی
نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری
کمی مرطوب
زیاد

کبر

دانستنی های علمی:

"کبر" گیاهی بومی مدیترانه، در آب و هوای مرطوب و گرم کشورهای قبرس، ایتالیا، یونان، آفریقای شمالی و برخی مناطق آسیا به عمل می آید.
کبر در ایران همچنین در بلندی‌های بالای ۲۵۰۰ متر در استان ایلام، پارس، بوشهر، کرمانشاه، خوزستان ، کهگیلویه و بویراحمد، یزد، کرمان و جنوب استان کرمان (ارتفاعات روستای اسلام آباد شیبکوه شهرستان منوجان) می روید (به اسم محلی یاردون در ایلام و در دهلران به اسم "باکِه" شناخته می شود). در منطقه نوجین از بخش های شهرستان فراشبند در جنوب غرب استان فارس یکی از مرغوبترین میوه های گیاه کَبَر که به زبان بومی به آن لیجین یا لگجی گفته می شود به دست می آید و وارد بازارهای شهرستان های همسایه به ویژه کازرون می گردد. این گیاه در شهر بدخشان افغانستان و هم در کشورهای تاجکستان و ازبکستان می روید. این گیاه در استان کرمان شهرستان ارزوئیه فراوان یافت می شود و با نام دک و دهک شناخته می شود و همچنین در روستای سیمکوئیه در استان یزد از توابع شهرستان بهاباد نیز یافت می شود، همچنين در شهرستان پلدشت در استان آذربايجان غربی به وفور يافت می شود. در ضمن در شهرستان رامهرمز استان خوزستان به وفور یافت می شود اکثریت مردم رامهرمز به آن لگجی می گویند و بیشتر میوه رسیده آن را بصورت خام می خورند و یه عده ای کم از مردم رامهرمز از آن ترشی درست می کنند. در ضمن به عقیده مردم محلی غذای محبوب روباه در فصل بهار می باشد. در آبادان به زبان عربی به این گیاه که به صورت خودرو در بیشتر مناطق شهر و زمین های بایر اطراف و بیابان ها می روید شِفِلّح گفته می شود که اهالی از آن جهت مصرف خام خواری و همچنین تهیه ترشی استفاده می نمایند.

خصوصیات گیاهشناسی:

کبر گیاهی بوته مانند است و دارای شاخه های چوبی باریک و دراز است که شاخه های کهنسال آن بی برگ ولی شاخه های جوان آن دارای برگ های کوچک، باریک و به درازای ۱۲–۴ میلیمتر و منتهی به نوک خار مانند است. ساقه هاى این گیاه پوشیده از کرک، متعدد، به طول ۱۰۰ سانتیمتر که داراى انشعابات سخت و گسترده است و بر روى زمین پهن شده اند. برگ ها تقریباً متناوب، کرک دار، مدوّر، تخم مرغى شکل، که در قاعده داراى گوشوارکى خارمانند و قلابى شکل است.
گل ها بزرگ، معطر، و به رنگ سفید تا متمایل به قرمز و داراى چهار کاسبرگ هستند که کاسبرگ هاى بیرونى بسیار بزرگتر از کاسبرگ هاى داخلى هستند. گلبرگ هاى این گیاه بزرگتر از کاسبرگ ها و داراى تعداد زیادى پرچم که میلهٔ پرچم هاى آن بلند و به رنگ بنفش متمایل به سفید است. میوهٔ این علف هرز بیضى شکل، ابتدا به رنگ سبز روشن که تدریجاً متمایل به قرمز مى شود و گوشتدار است. موسم گلدهى این گیاه اردیبهشت تا خردادماه است.
این گیاه ریشه بسیار سخت و بلند با پوست کلفت دارد که پس از خشک شدن از مغز چوبی آن جدا می شود. این گیاه ممکن است تا سی سال عمر کند.
میوه این گیاه کروی شکل (به درشتی یک گیلاس کوچک)، بدون تار و به رنگ سبز با خطوط موازی سبز و یا زرد کمرنگ است و درون میوه آن قرمز و پر از دانه های کوچک و لزج است.

شرایط محیط رشد:

این گونه بیشتر در نواحى کم ارتفاع و گرم و مرطوب مى روید و در بیشتر نواحى ایران مشاهده مى شود. کبر فوق العاده به خشکى مقاوم است و ریشهٔ آن مى تواند تا اعماق زیادى درون خاک نفوذ کند تا بتواند از رطوبت لازم برخوردار شود. این گیاه می تواند در محدوده پی اچ 6.3 تا 8.3 به خوبی رشد کند.  این گونه گیاهی مقاومت زیادی به سرما ندارد ولی در برخی نواحی می تواند دمای بین 5 تا منفی 10 درجه سانتیگراد را تحمل کند. 

خواص درمانی و کاربردهای صنعتی:

در استان فارس از میوه های کَبر بعد از تلخی زدایی ترشی تهیه می شود.
کبر یک جزء جدانشدنی از غذاهای ایتالیایی مخصوصاً غذاهای سیسیلی و جنوب ایتالیا است. از کبر به وفور در انواع سالادها، سالادهای پاستا، پیتزا، خوراک های گوشتی و انواع سس های پاستا استفاده می شود.
این گیاه در پزشکی کهن یونانی و عرب مورد استفاده قرار می گرفته است. پوست این گیاه مزه ی تند و گس و اثر آرام کننده، معرق و نرم کننده دارد و در رفع سرفه و آرام کردن حملات آسم و دفع کرم کارساز بوده و در درمان دانه های پوستی سودمند است. شیخ الرئیس بوعلی سینا می فرماید: سپرز (طحال) را از ماده سودایی پاک کند و بعد از آن بهبود کامل حاصل شود. پرورده آن با سرکه و عسل دافع و خارج کننده سموم بدن و مدر سودا است.
ریشه کبر جهت بهبود فالج و برخی از امراض سیستم عصبی که ناشی از افزایش سردی و یا رطوبات است بسیار نافع است.
همچنین ترکیب آن با ادویه های معطر مانند سنبل الطیب، اسطوخودوس، اذخر و عسل تحلیل برنده و خارج کننده ترشحات لزج سینه است و چون قاطع بلغم است از این رو برای دردهای مفصلی و سیاتیک و نقرس چه بصورت خوراکی و چه ضماد آن نافع است.
ترشح ادرار و حیض را زیاد می کند و برای بازشدن خون قاعدگی در موارد قطع آن در زنان جوان مؤثر است و نیروی جنسی را افزایش می دهد.

ارزش غذایی:

هر صد گرم از این گیاه حاوی 96 کیلوژول (23 کیلوکالری) انرژی، 5 گرم کربوهیدرات، 0.4 گرم قند، 3 گرم فیبر، 0.9 گرم روغن، 2 گرم پروتئین، 0.018 میلیگرم ویتامین ب1 (تیامین)، 0.139 میلیگرم ویتامین ب2 (ریبوفلاوین)، 0.652 میلیگرم ویتامین ب3 (نیاسین)، 0.027 میلیگرم ویتامین ب5 (پانتوتنیک اسید)، 0.023 میلیگرم ویتامین ب6، 23 میکروگرم ویتامین ب9 (فولات)، 4 میلیگرم ویتامین ث، 0.88 میلیگرم ویتامین ای، 24.6 میکروگرم ویتامین کا، 40 میلیگرم کلسیم، 1.7 میلیگرم آهن، 2960 میلیگرم سدیم، 83.8 گرم آب و 1.2 میکروگرم سلنیوم می باشد. 

تکثیر:

یکی از روش های تکثیر این گیاه، کشت بذرهای آن است. بهتر است بذور را بلافاصله پس از رسیدن در گلخانه کشت نمود. خاک بستر کشت بذر باید همواره مرطوب باشد. ریشه دار کردن قلمه های چوبی و نیمه رسیده نیز یکی دیگر از روش های ازدیاد این گیاهان می باشد. 


: منابع  

تصاویر گیاه کبر:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی، خواص دارویی، کاربرد های صنعتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت دسترسی برای خرید و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

لطفاٌ با عضویت در سایت نارگیل و قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
 
مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 


گیاهان دیگر از همین خانواده :
گل عنکبوتی
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
به مطالب اين صفحه امتياز دهيد

--------------------
به سايت نارگیل امتياز دهيد
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت