Byrsonima crassifolianance که به فارسی نانس نامیده میشود، گیاهی از خانواده مالپیقیاسه بومی نواحی گرمسیر آمریکا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری خاک: خاک های شنی و قلیایی
نام علمي
Byrsonima crassifolia
خصوصیات - معرفی
"نانس" درخت یا درختچه ای بزرگ و کند رشد است که تا حدود 10 متر ارتفاع می تواند رشد کند یا در شرایط رشدی مطلوب و مناسب، ارتفاع آن به حدود 20 متر نیز می رسد. فرم درخت متنوع می باشد و از گرد و پراکنده تا متراکم و کم پهنا و باریک می تواند متفاوت باشد. تنه ی درخت می تواند کوتاه یا بلند و خمیده یا راست باشد. شاخه های جوان پوشیده از کرک های متراکم و انبوه می باشند.
برگ ها متقابل، تخم مرغی یا بیضی شکل یا دوکی – بیضوی بوده و دارای 3.2 تا 17 سانتیمتر طول و 4 تا 7 سانتیمتر عرض می باشند. این برگ ها نوک گرد یا نوک تیز و چرمی شکل هستند. سطح بالایی برگ ها براق و سطح پایینی آنها کم و بیش دارای کرک های خاکستری یا قهوه ای است.
گل ها دارای کرک های قرمز رنگ کم یا زیاد بوده و به صورت خوشه هایی به طول 10 تا 20 سانتیمتر و عرض 1.25 تا 2 سانتیمتر دیده می شوند. این گل ها دارای 5 گلبرگ هستند که در ابتدا به رنگ زرد و در نهایت به رنگ نارنجی – قرمز کمرنگ دیده می شوند.
میوه ها گرد، به رنگ نارنجی – زرد، دارای عطری خاص، با پهنای 8 تا 12 سانتیمتر، با پوستی نازک و سفید رنگ، آبدار، دارای پالپی روغنی و دارای طعم هایی متنوع (از بی مزه تا شیرین، ترش یا پنیری) می باشند.
هر میوه دارای یک هسته ی تقریباً بزرگ بوده که هر هسته حاوی حدود 1 تا 3 بذر سفیدرنگ می باشد.
شرایط نگهداری نانس
نور مورد نياز
زیاد
آبياري و رطوبت
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری
خاک مورد نياز
خاک های شنی و قلیایی
|
پرورش نانس محدود به آب و هوای گرمسیری و نیمه گرمسیری است. در مرکز و جنوب آمریکا، این درختان از سطح دریا تا ارتفاعات 1800 متر بالاتر از سطح دریا دیده می شوند. این گیاهان نسبت به خشکی بسیار متحمل هستند.
در مکزیک؛ این درختان اغلب روی زمین های سنگلاخی یافت می شوند. این گیاه به خوبی در خاک های شنی و شنی – قلیایی رشد می کنند. نانس برای ترمیم خاک های غیرحاصلخیز و زمین های سوخته بسیار مناسب است.
در مکزیک، گل ها از آپریل تا جولای تشکیل شده و میوه ها نیز از سپتامبر تا اکتبر به بازار عرضه می شوند. در پورتوریکو، این درختان به صورت پیوسته و متوالی طی فصول بهار تا پاییز، گل و میوه تولید می کنند. در برزیل، فصل گلدهی و میوه دهی این گیاه از دسامبر تا آپریل می باشد.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
میوه های نانس به صورت خام یا پخته شده در دسرها یا سوپ ها یا به عنوان چاشنی برای گوشت ها مورد استفاده قرار می گیرند.
از این میوه ها همچنین برای تهیه ی کربنات نوشابه ها یا یک اسید، روغنی، مخمر مشروبات و غیره نیز استفاده می گردد.
در برخی نواحی از میوه های جوشیده شده در آب، برای تهیه ی یک نوع روغن خوراکی استفاده می شود.
میوه های سبز گاهی برای رنگرزی مورد استفاده قرار می گیرند. پوست این میوه ها بخش مهمی برای تولید رنگ قهوه ای روشن در لباس های کتانی است.
چوب این گیاه نیز در برخی نواحی برای تهیه ی زغال چوب کاربرد دارد.
ارزش غذایی:
هر صد گرم از بخش خوراکی (میوه های) این گیاه گیاه حاوی حدود 79.3 تا 83.2 گرم رطوبت، 0.109 تا 0.124 گرم پروتئین، 0.21 تا 1.83 گرم چربی، 2.5 تا 5.8 گرم فیبر، 0.58 تا 0.69 گرم خاکستر، 23 تا 36.8 میلیگرم کلسیم، 12.6 تا 15.7 میلیگرم فسفر، 0.62 تا 1.01 میلیگرم آهن، 0.002 تا 0.060 میلیگرم کاروتن، 0.009 تا 0.014 میلیگرم تیامین، 0.015 تا 0.039 میلیگرم ریبوفلاوین، 0.266 تا 0.327 میلیگرم نیاسین و 90 تا 192 میلیگرم اسکوربیک اسید می باشد.
منابع :
http://davesgarden.com/guides/pf/go/125410/#bhttp://www.maya-ethnobotany.orghttps://en.wikipedia.org/wiki/Byrsonima_crassifolihttps://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/nance.h گياهان ديگر از همين جنس :
گياهان ديگر از همين خانواده :