به گزارش سلامت نیوز به نقل از ابتکار ؛ حمید رضا عبدوس افزود: کاسنی یکی
از گیاهان دارویی موثر است که در انواع مختلف در طبیعت وجود داشته و همه
اجزای آن خواصی بسیار مفید برای بدن دارد، البته اگر به اعتدال مصرف
شود.وی ادامه داد: کاسنی و عرق کاسنی، از دیرباز در میان ایرانیان جایگاه و
منزلتی خاص داشته و همه مادربزرگها، در میان تمام شیشههای عطر و ادویه
در مطبخ خانههایشان، یک قرابه کوچک، عرق کاسنی را در کنار شاتره، گل
گاوزبان، نعناع و ... نگهداری میکردند.
این کارشناس گیاهان دارویی افزود: عطاران و صاحبنظران در حوزه گیاهان
دارویی و طب سنتی،عرق کاسنی را سرد میدانند که تاثیراتش در از بین بردن
حرارت و التهاب بدن احساس رخوت و سستی، رنگ پریدگی و زردی چهره و خصوصاً
تنبلی کبد است و اگر با دقت و مستمر استفاده شود، تاثیراتش قابل مشاهده
است.
عبدوس با بیان اینکه در ایران، از گذشته دور تاکنون قسمتهای مختلف گیاه
کاسنی و عرق آن را به عنوان تصفیه کننده خون و شستشو دهنده کبد، استفاده
میکردند، خاطرنشان کرد: کاسنی در دو نوع صحرایی یا وحشی و کاسنی کشت شده
توسط کشاورزان، وجود دارد که نوع وحشی آن در اوایل بهار در کنار جویبار یا
در میان سبزه زار میروید.
وی اظهار کرد: اضافه کردن کاسنی به سرکه انگبین یا همان شربت سکنجبین در
ایران امری متداول بوده و مردم از این خوراکی برای کاهو خوران بعدازظهرها،
بهره میبردند. این کارشناس گیاهان دارویی با اشاره به خاصیت تب بری کاسنی
گفت: کاسنی با تاثیراتش روی کبد، زمینه دفع صفرا از بدن را فراهم کرده و
زردی را میزداید و بار کبد را سبک میکند، به همین دلیل مسکنی تاثیرگذار
برای تب محسوب میشود.
عبدوس با اشاره به کارکردهای کبد در بدن گفت: کبد عضو سم زدای بدن بوده و
بیش از 500 کارکرد حیاتی دارد که تفکیک مواد مغذی از مواد زاید، سم زدایی،
تجزیه مواد شیمیایی، انهدام میکروب ها، تنظیم هورمونها، سوخت و ساز
چربیها، پروتئینها و قندها، دفع اوره و ... از جمله وظایف کبد است.
وی ادامه داد: هر چیزی که می خوریم، میآشامیم، تنفس میکنیم یا با
پوستمان تماس دارد سرانجام به کبدمان میرسد، بنابراین اگر این عضو دچار
اختلال شود، همه بدن را درگیر کرده و عوارض آن به سرعت انتشار پیدا میکند و
علائمی چون زردی پوست، خستگی مفرط، التهاب بدن، عطش، چربی خون بالا و...
از جمله علائم بروز مشکل در کبد محسوب میشود.
این کارشناس گیاهان دارویی خاطرنشان کرد: عرق کاسنی ملین و ادرارآور خوبی
بوده و با خروج سموم از بدن التهاب بدن تبهای صفراوی، یرقان و زردی ناشی
از گرمی را رفع، کیسه صفرا، کلیه و مثانه را از سنگ پاک، التهاب معده را
برطرف، اسید کلریدریک معده را تحریک و اشتها را زیاد میکند.
رییس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مهدیشهر تصریح کرد: هرچه این عرق
تلخ تر باشد خواص بیشتری داشته و در التیام امراض کبدی موثرتر است.
عبدوس همچنین با اشاره به مفید بودن این عرق برای مبتلایان به نقرس و
هپاتیت گفت: ایمنی در برابر بیماریهای عفونی از دیگر خواص عرق کاسنی است.
وی اضافه کرد: این عرق سرشار از ویتامین C بوده و نوع وحشی آن فسفر و آهن
گیاهی دارد. عرق کاسنی با تقویت کبد، رنگ پوست را روشن، بیماریهای مزمن
پوستی به خصوص اگزما را التیام، رسوبات ادراری و جوشهای ناشی از گرمی
غذاها را رفع کرده و بهترین دارو برای افزایش نیروی جنسی است. به دلیل آن
که این عرق روی کبد اثری نیکو دارد این عضو میتواند به تنظیم هورمونها
پرداخته و در افزایش قدرت باروری نطفه و تنظیم و تقسیم کروموزومهای نر و
ماده تاثیرگذار باشد.
این کارشناس گیاهان دارویی خاطرنشان کرد: زمان برداشت این گیاه دارویی
اواسط خرداد ماه است و کار برداشت کاسنی به مدت یک ماه به طول میانجامد.
وی با اشاره به خواص دارویی گیاه کاسنی، تصریح کرد: مصرف کاسنی در درمان
فشار خون، تقویت معده، کبد، کلیه، درمان ضعف اعصاب و همچنین رفع عطش بسیار
مناسب است.
|