انجیر درختی خزان کننده است ،.درخت انجیر دارای برگهای پهن و پنجهای با ظاهر ناصاف و خشن و منقسم به 3 تا 5 تقسیم عمیق میباشد. در بخشهای مختلف درخت انجیر، شیرابه فراوان شیری رنگ با طعم تند و سوزاننده جریان دارد. گلهای این درخت نر و ماده و واقع در جدار داخلی گلآذین گلابی شکل است. قسمت فوقانی محفظه گلابی شکل، دارای سوراخ کوچکی است که گلهای نر در ورودی آن و در زیر فلسهای ریز جای دارد. گلهای ماده گلآذین، در قسمت داخلی محفظه گلابی شکل جای گرفته و از آمیزش آنها میوههای فراوان ریزی در درون بخش گوشتی نهنج تشکیل میشود. عمل آمیزش توسط حشره بسیار کوچکی به طول 2 تا 3 میلیمتر به نام «بلاستوفاگا» صورت میگیرد. این حشره که تخمکگذاری آن در گلهای ماده انجام میگیرد، دانههای گرده را از گلهای نر به گلهای ماده منتقل میکند و با این عمل گلهای ماده تبدیل به میوههای کوچکی میشوند.در مورد انجیر معمولی همه گل ها ماده هستند و نیازی به گرده افشانی ندارند.
انجیر درختی خزان کننده است ،در مناطق گرمسیر به خوبی رشد می کند به شکل درخت یا درختچه دیده می شود. به تابستان گرم نیاز دارد. در درجه حرارت بالای تابستانه (۳۵ تا ۴۲ درجه سانتیگراد یا بیشتر در ماههای تیر و مرداد) و زمستانهای ملایم به خوبی رشد می کند.به سرما مخصوصا در دوره جوانی حساس است و سرما یک عامل محدود کننده در کاشت این درخت میباشد.درختان جوان در سرمای ۳- درجه سانتیگراد طی ماههای آبان و آذر آسیب دیده و با درجه حرارتهای ۹- درجه سانتیگراد در اواسط زمستان از بین می روند. درختان انجیر در اوایل شروع فصل سرما مقاومت کمتری دارند که با پیشرفت رکود، درجه حرارت های پایین تر مقاومت بیشتری پیدا می کنند بطوری که درجه حرارت های ۳- تا ۶- درجه سانتیگراد در اوایل فصل زمستان ممکن است درختان را بخشکاند. در هوای مرطوب محصول مرغوب تری میدهد تا در هوای گرم و خشک و برعکس میوه درختان انجیری که در هوای خشک و نسبتا گرم کاشته شدهاند برای تهیه انجیر خشک مرغوب تر است تا آنهای در هوای مرطوب عمل آمدهاند.
سعی کنید گیاه را در یک مکانی که از آفتاب کامل برخوردار است بکارید .انواع مختلف خاک، از شنی سبک تا رسی سخت با PH حدود 6 تا 7.5 برای رشد انجیر مناسب است. بهترین خاک برای کاشت این درخت اراضی لیمونی میباشد. در این اراضی به دلیل رشد زیاد شاخ و برگ، میوه دادن درخت، دو یا سه سال به تعویق میافتد. این گیاه به دلیل ویژگیهای خاص و مقاومت در مقابل برخی عوامل نامساعد محیطی بهویژه شوری و خشکی خاک، با طیف وسیعی از شرایط آب و هوایی و خاکی سازگاری دارد. حساسیت درخت انجیر نسبت به کمبود آهن و روی زیاد نیست اما به سدیم و بور حساس است.آبیاری باید متوسط باشد ،درختان جوان را باید به طور منظم آبیار ی کنیم .در مناطقی با آب و هوای گرم و خشک آبیاری یک بار در هفته و به صورت عمیق انجام شود .می توان یک لایه مالچ در اطراف درخت ریخت تا هم رطوبت ریشه حفظ شود و هم از رشد علف های هرز جلوگیری شود .در فصل گلدهی انجیر نباید آبیاری انجام داد و یا بسیار کم انجام می شود و بهتر است در محیط رشد هم بارندگی وجود نداشته باشد تا حداکثر محصول دهی را داشته باشیم .
در صورتي که مي خواهيد درختان شما شاداب و پر محصول باشند و کيفيت محصول هم بالا باشد هر 2 تا 3 سال يکبار به خاک باغچه کود دامي پوسيده اضافه کنيد.در اسفند ماه نیز با کود حاوی پتاس بالا تقويت شود و از کودهايي که به انها ريزمغذی گفته مي شود نيز در طول دوره رشداستفاده نماييد .مانند سایر گیاهان هرس این درختان برای سلامتی آنها لازم است. این سبب بزرگتر شدن میوه میشود. درخت انجیر را در فصل پاییز بعد از اولین سرمازدگی هرس کنید. گیاهان را به منظور رشد بیشتر و کنترل اندازه هرس کنید.