عامل بیماری : ریزپوس نیگریکس Rhizopus nigricans
این پاتوژن پلی فاژ است و به خصوص به خانواده کدوئیان ، سیب زمینی و توت فرنگی حمله می کند.
این بیماری روی میوه های رسیده ایجاد لکه های قهوه ای وسیاه آبکی می کند و پس از مدت کوتاهی لکه هاازکپک های سفید و بعد سیاه رنگ پوشیده می شوند .
آنزیم Pohigalactturonasi از جانب پاتوژن سبب تخریب میوه می شود.
کنترل:
ممانعت از ایجاد زخم در میزبان ،تهویه هوای انبار میوه و پائین نگهداشتن دمای انبار میوه.
لازم به ذکر است که این پاتوژن در دمای 28-22 درجه سانتی گراد و با رطوبت نسبی بالا ، درعرض 3-2 روز یک میوه را بطور کامل اشغال می کند. دمای حداقل و حداکثر برای رشد پاتوژن به ترتیب 6 و 30 درجه سانتی گراد است.