نام : Barley
scald
کچلی
یا اسکالد ، در درجه اول یک بیماری برگی در جو و چاودار است که توسط قارچی موسوم
به
Rhynchosporium scalis
ایجاد
می شود . گرچه ممکن است سایر غلات وحشی (گراسها ) نیز آلوده شوند که در این صورت
گیاه آلوده به صورت منبع آلودگی ، به توسعه بیماری کمک می کند
.
کچلی
یکی از بیماریهای مهم جو در نواحی معتدل سرد مرطوب و مرتفع مناطق گرمسیری است .
عامل بیماری بیشتر برگهای جو را مورد حمله قرار می دهد ؛ اما در مواقعی که بیماری
شدید است ممکن است پوششهای گل و ریشکها نیزآلوده شوند
بیماری را از روی علائم برگی می توان براحتی تشخیص داد . علائم اولیه به
صورت لکه های کوچک بیضوی یا دوکی شکل است . مرکز لکه ها به رنگ خاکستری مایل به
سفید است و اطراف آنها توسط یک نوار قهوه ای یا مایل به قرمز احاطه شده است .
باگذشت زمان لکه های کوچک توسعه یافته و به یکدیگر می پیوندند و لکه های بزرگتر با
ابعاد و اشکال مختلف بوجود می آید . مرکز لکه ها نیز ممکن است از خاکستری مایل به
آبی تا قهوه ای تیره تغییر رنگ دهد .
اسپورزایی قارچ در شرایط آب و هوایی خنک و مرطوب به خوبی صورت می گیرد . شرایط گرم
و خشک موجود در مرحله رسیدن خوشه های گیاه ، سبب کاهش تعریق یا توقف تولید اسپور
می شود . لکه های ایجاد شده در روی گیاه میزبان ، محیط بسیار مناسبی برای نفوذ و
رشد سایر عوامل بیماری زا ست . کنیدیهای قارچ توسط میسلیومهای کنیدی زا و به وصورت
یک لایه ژلانتینی نازک ، در سطح لکه ها ایجاد می شود . توده کنیدی به صورت یک لایه
متراکم و مرطوب از سلولهای مخمری شکل بی رنگ تشکیل می شود . کنیدیهای بی رنگ با یک
دیواره عرضی به شکلهای مختلف و معمولاً دارای نوک هستند . اندازه اسپورها به
۳-۵-۱۶-۲۰ میکرون می رسد . بعضی کنیدی ها در محل نوک دارای خمیدگی هستند .
زمستانگذرانی قارچ به صورت میسلیوم روی بقایای گیاهی آلوده صورت می گیرد . تولید
اصپور معمولاً در اوایل فصل که هوا خنک و مرطوب است ، صورت می گیرد . کنیدیها
مسئول ایجاد آلودگی اولیه و ثانویه هستند .
▪ کنترل:
بهترین روش مبارزه استفاده از ارقام مقاوم و تناوب زراعی با استفاده از سایر
نباتات زراعی است