١٥/١١/١٤٤٠ --- 7/18/2019 --- ۱۳۹۸ پنج شنبه ۲۷ تير امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | درباره ما
لینک های اصلی
جستجو  
آخرین مطالب
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  112  نفر
بازدید امروز :  5084  بازدید
بازدید دیروز :  15560  بازدید
تبلیغات متفرقه
تلگرام نارگیل
باغبانی >> غني سازی كاه و کلش 2
 

غني سازی كاه و کلش 2

 
غني سازی كاه و کلش 2
Straw & stover enrichment 2
غنی سازی کلش کلزا با قارچ ها و مخمرها :
منابع اصلی انرژی نظیر ذغال سنگ ، میعانات گازی ، الکتریسیته ، گاز طبیعی و انرژی های نوظهور با ارتقاء استانداردهای زندگی کشاورزان از محبوبیت خاصی در مناطق روستایی برخوردار شده اند درحالیکه همزمان گسترش فزاینده کشاورزی صنعتی منجر به تولید حجم عظیمی از بقایای "لیگنوسلولزی" (lignocellulosic) در سراسر دنیا از جمله مقادیر بسیار زیادی از کلش کلزا (rape straw) در کشورهايی نظیر چین شده است. بطور سنتی از بقایای زراعت کلزا برای پخت و پز غذا استفاده می شود و یا اینکه آنها را در مزرعه می سوزانند زیرا پوسیدن تدریجی آنها نیازمند زمان نسبتاً طولانی است و وجودشان موجب مشکلاتی در راستای آماده سازی زمین های کشاورزی برای زراعت بعدی می گردد. همچنين سوزاندن بقایای گیاهی موجب آلودگی های جوّی می گردد و بر میزان گازهای گلخانه ای می افزاید و خاکستر حاصله باعث آلودگی آب ها می شود.
ایجاد تغییرات میکربی بویژه با استفاده از قارچ ها بمنظور غنی سازی (enrichment) بقایای گیاهی و کاربرد آنها برای تعلیف دام ها از گذشته ها تا امروز جزو اهداف و خواسته های بشر بوده اند. از نقطه نظر تغذیه دام ها نمی توان به کلش کلزا بعنوان یک علوفه مناسب توجه داشت زیرا فاقد پروتئین های قابل هضم می باشد.
رشد مخمرها (yeast) بر روی بقایای کشاورزی می تواند بر مقدار پروتئین و ویتامین های موجود در آنها بیفزاید. سطوح بسیار کم قندهای قابل تخمیر موجب محدودیت پروتئین در کلش کلزا در نتيجه فعالیت مخمرها می گردد زيرا بخش اصلی کلش کلزا را "لیگنوسلولزها" تشکیل می دهند.
در یک آزمایش از مخلوط قارچ "Ganodrma lucidum" و مخمرهای "Saccharomyces cerevisiae" ، "Candida tropicalis" و "Candida utilis" در راستای تیمار بیولوژیک بمنظور غنی سازی کاه کلزا استفاده شد تا بر قابلیت هضمی و میزان پروتئین خام علوفه افزوده گردد.
آزمایشات متعامد (orthogonal) نشاندادند که بهترین شرایط برای غنی سازی بيولوژيك كاه عبارت از افزودن مقدار 10 درصد حجم به وزن از مخمر C . utilis به کاه کلزا 7 روز پس از افزودن قارچ G . lucidum می باشد زيرا بدینطریق مقدار پروتئین خام از 23/16 درصد به 70/75 درصد یعنی 9/225 درصد افزایش مي يابند.
تیمار افزودن همزمان قارچ  G . lucidum و مخمر C . utilis موجب بیشترین تجزیه لیگنین و سلولز در قیاس با افزودن منفرد قارچ G . lucidum و یا افزودن آنزیم های "لیکنولیتیک" نظیر "Laccase (Lac)" ، "Lignin peroxidase (Lip)" و "Manganese peroxidase (Mnp)" در جهت تجزیه سلولز و لیگنین کاه کلزا گردید و بیشترین مقدار پروتئین خام را بوجود آورد زیرا ترشحات آنزیمی مخرب لیگنین حاصله دارای اثرات افزایشی بر یکدیگر بودند.
نتایج همچنین نشاندادند که تخمیر حالت جامد یا "SSF" (solid state fermentation) موجب افزایش پروتئین و تجزیه لیگنین و سلولز کلش کلزا در اثر فعالیت های قارچ پوسیدگی سفید موسوم به G . lucidum و مخمر C . utilis می گردد بگونه ای که کلش غنی شده را بتوان بعنوان مکمل در جیره غذایی نشخوارکنندگان بکار گرفت.
بهبود محیطی کاه و علوفه خشک برای پرواربندی :
پرواربندی (fattening) دام ها در بسیاری از سیستم های روستایی بر روی بسترهای لخت و بی حفاظ انجام می گیرد بطوریکه کمترین آسایش را برای دام ها مهیّا می گرداند. برای بهبود چنین شرایطی می توان از طریق غنی سازی محیطی یا "EE" (environment enrichment) کاه و علوفه خشک اقدام نمود.
در یک آزمایش از 96 رأس گوساله با متوسط وزن زنده 60 کیلوگرم از هر دو جنس استفاده شد و آنها را در آخورهای محصور (pens) با بستر سنگی نگهداری كردند سپس گوساله های مذکور در محدوده وزن 95 کیلوگرم ذبح شدند.
با توجه به اینکه بخش عمده ای از فعالیت دام ها صرف تعلیف می گردد لذا افزودن کاه و علوفه خشک به رژيم غذايي دام ها بنحو معنی داری بر رفتار آنها مؤثر است. حیوانات مدت بیشتری از وقت تعلیف خود را به جویدن کاه در مقایسه با علوفه خشک صرف می کنند. همچنین گوساله های ماده مدت بیشتری را صرف جویدن علوفه ها در قیاس با حیوانات نر می نمايند. گوساله های ماده تمامی علوفه متعلقه را مصرف کردند درحالیکه حیوانات نر بخشی از علوفه را در آخور (rack) باقی گذاردند. در عین حال حیوانات نر بنحو معنی داری از سرعت رشد بیشتری برخوردار شدند. برای تعلیف دام ها روزانه بمیزان 100 گرم کاه یا علوفه خشک به ازای هر كيلوگرم وزن زنده حیوان بکار گرفته شد. نهايتاً غنی سازی محیطی بنحو معنی داری موجب افزایش فعالیت های زیستی دام ها در فاصله 6 صبح لغایت 2 عصر گردید. غنی سازی محیطی از رفتارهای پرخاشگرانه دام ها کاست. همچنین بر سرعت رشد و درصد گوشت لاشه (lean) آنها افزود.  
تهّيه بلوك هاي علوفه اي از كاه غني شده :
بقاياي محصولاتي نظير كاه سورگوم (sorghum) و "راگي" (ragi) در زمره مواد علوفه اي خشكي مي باشند كه بميزان فراواني در ضمن تابستان ها در دسترس قرار مي گيرند. "راگي" از جمله غلات جنس "ايليوسين" با نام علمي "Eleusine corocana" با دانه هاي خوراكي است كه بومي مناطقي از هندوستان و آفريقاي جنوبي مي باشد.     انواع كاه از نظر ارزش غذايي بسيار نازل هستند زيرا از درصد پروتئين، انرژي و عناصر غذايي پائيني بهره مي برند. آنها از نظر عناصر آلي مورد نياز براي تخمير بسيار ضعيف مي باشند و قابليت هضم اندكي دارند. از اينرو تغذيه دام ها منحصراً با كاه حتي در مورد نشخواركنندگان توصيه نمي گردد. بعلاوه حضور فيبر و مقادير زياد ليگنين موجب كاهش ذائقه پسندي كاه گرديده است. تراكم بسيار كم انواع كاه موجب بروز مشكلاتي در حمل و نقل آنها مي شود لذا اينگونه كاه ها را با مواد معدني ، املاح و كنجاله گياهان روغني (oilcake) مي آميزند و بصورت بلوك هاي علوفه اي (feed block) در مي آورند و براي افزايش بازدهي گاوهاي شيري (milch cows) مصرف مي نمايند.
تاكنون هيچگونه ماشين آلات استانداردي براي توليد بلوك هاي علوفه اي در دسترس نبوده اند لذا اغلب از ماشين آلاتي با پرس هيدروليك و يا با سيستم پيچاندن اهرم دستي بدين منظور بهره مي گيرند. معمولي ترين بلوك هاي علوفه اي با ابعاد 18×12×12 اينچ با وزن حدود 5 كيلوگرم تهيّه مي شوند. هر ماشين توليد بلوك هاي علوفه اي شامل بخش هاي زير است :
1) محفظه تغذيه علوفه (feeding chamber)
2) محفظه توليد فشار (compression chamber)
3) محفظه نگهداري بلوك علوفه اي (retention chamber)
4) سيلندر هيدروليك (hydraulic cylinder)
5) بخش متراكم ساز (power pack)
6) جعبه كنترل الكتريكي (electric control panel).
معمولاً از مواد زير براي همبندسازي (binding) تركيبات متشكله بلوك هاي علوفه اي استفاده مي شود :
1) جو دانه اي (barely)
2) ملاس (molasses)
3) مايدا (maida)
4) تاپيوكا (tapioca).
"تاپيوكا" ماده اي دانه اي و پُر نشاسته است كه از ريشه كاساوا يا مانيوك تهيّه مي گردد.
"مايدا" نوعي آرد سفيد نرم و تصفيه شدۀ گندم مشابه آرد كيك پزي است.
هزينه توليد هر كيلوگرم بلوك علوفه اي كاه غني شدۀ سورگوم و "راگي" در هندوستان بدون محاسبه نيروي انساني بترتيب معادل 3 و 85/2 روپيه مي باشد.
براي بالا بردن كيفيت غذايي كاه اقدام به افزايش مواد شيميايي از جمله اوره مي نمايند. افزايش اوره موجب بالا رفتن مقدار نيتروژن، قابليت هضمي (digestibility) و ذائقه پسندي (palatability) كاه مي شود. منابع ازت غير پروتئيني (NPN) نظير اوره در تكميل منابع طبيعي پروتئين بمنظور تدارك اسيدهاي آمينه ضروري بويژه براي دام هاي شيري ضرورت دارند. تكنيك غني سازي كاه از طرق ساده اي نظير افزودن اوره همواره به موفقيّت مناسب نمي انجامد لذا مورد توجّه بسياري از كشاورزان واقع نمي گردد. اخيراً اقدام به فشرده سازي كاه بصورت بلوك هايي با تراكم زياد مي نمايند تا ضمن برخورداري از ارزش اقتصادي بتوانند براحتي حمل و نقل گردند. در اين روش نسبت به توليد پلت (pellet) و خمير نرم (mash) به انرژي الكتريكي كمتري نياز مي باشد.
فرآيندهايي كه معمولاً براي بهبود ارزش غذايي بقاياي محصولات زراعي انجام مي گيرند عبارتند از :
1) افزايش قابليت هضمي به روش هاي فيزيكي نظير خُرد كردن (chopping) و آسياب كردن (grinding).
2) افزودن مكمل هاي گياهي نظير كنسانتره ميوه هاي نامرغوب سپس تبديل آنها به پلت، خمير و يا بلوك هاي فشرده.
3) افزايش مقدار پروتئين از طريق افزودن منابع نيتروژنه غير پروتئيني نظير تكنيك افزودن اوره. البته از شيوه هاي مذكور بصورت هاي تجريدي و يا تلفيقي بهره مي گيرند.
براي آغاز توليد بلوك هاي علوفه اي از كاه غني شده ابتدا آنها را به قطعات كوچك 5/2 ، 5/7 يا 15 سانتيمتري درآورده و با مقادير مختلف مواد همبند بميزان 5 ، 5/7 و 10 درصد وزني مخلوط مي سازند سپس بلوك هايي با ابعاد 10×30×30 سانتيمتر تهيّه مي كنند و متعاقباً بلوك هاي علوفه اي را در مقابل آفتاب به مدت 2 روز خشك مي نمايند بطوريكه بلوك هاي مزبور پس از اين مدت به وزني معادل 8/0 كيلوگرم مي رسند. آنگاه بلوك هاي حاصله را بر روي سطوح سيماني تا ارتفاع 2 متر استقرار مي بخشند.
براي غني سازي بلوك هاي علوفه اي كاه بدين طريق عمل مي شود :
مقدار 5-4 كيلوگرم اوره را در 50-40 ليتر آب محلول ساخته و آنرا بر روي 100 كيلوگرم كاه اسپري مي نمايند سپس به مدت 21 روز براي كاه سورگوم و 14 روز براي كاه "راگي" در شرايط محفوظ از هوا انبار مي سازند. موريانه ها (white ant) و سرخرطومي ها (weevil) از جمله آفاتي هستند كه ممكن است به بلوك هاي علوفه اي خشك هجوم آورند. نتايج اين بررسي مشخص ساختند كه :
1) ماده چسباننده "مايدا" در غلظت 5/7 درصد و قطعات كاه به طول 5/7 سانتيمتر براي غني سازي مناسب ترند.
2) استفاده از "تاپيوكا" بميزان 10 درصد و كاه "راگي" با قطعات 5/7 سانتيمتري مناسب بوده اند.
3) بهترين اندازه بلوك هاي علوفه اي 10×30×30 سانتيمتر با وزن خشك 8/0 كيلوگرم بود درحاليكه با 1% فرمآلدئيد و كنجاله آفتابگردان بعنوان منابع پروتئين غير قابل تجزيه ، نمك و عناصر معدني آميخته شدند.
4) مقدار رطوبت بلوك هاي كاه سورگوم و "راگي" بترتيب 6/14 و 2/13 درصد بعد از 2 روز خشك شدن در مقابل آفتاب بودند. بلوك هاي كاه غني شده را در رطوبت نسبي 75 درصد بدون بسته بندي حفاظتي مي توان نگهداري نمود. بلوك هاي غني شدۀ كاه سورگوم و "راگي" بترتيب حاوي 3/13 و 2/12 درصد پروتئين خام بر اساس ماده خشك مي باشند.
ميانگين روزانه ماده خشك مصرفي بلوك هاي غني شدۀ كاه سورگوم و راگي براي هر دام بترتيب 8/5 و 2/5 كيلوگرم بودند كه بعبارتي معادل 8/2 درصد از وزن متابوليكي بدن دام ها بشمار مي آيند. قابليت هضمي كاه غني شدۀ سورگوم و "راگي" بترتيب به 2/58 و 5/57 درصد رسيد. مقدار پروتئين خام قابل هضم يا "DCP" (digestible crude protein) و قابليت هضمي كل عناصر غذايي يا "TDN" (total digestible nutrients) كاه سورگوم غني شده به 4/8 و 4/55 درصد رسيد وليكن مقادير آنها براي كاه "راگي" بترتيب 8/7 و 8/57 درصد بودند.
برخي پژوهش ها نشان مي دهند كه تيمار كاه با اوره باعث افزايش مقدار پروتئين خام بميزان 3-2 برابر مي شود آنچنانكه تيمار كاه گندم با اوره موجب افزايش پروتئين كاه از 9/3 به 8/9 درصد گرديد. "پراكاش" (2004) نيز گزارش نمود كه تيمار اوره باعث افزايش معني دار قابليت هضم كلش ذرت گرديده است.
پژوهش ها نشان دادند كه تعليف گاوهاي شيري با بلوك هاي غني شدۀ كاه سورگوم و "راگي" بترتيب باعث كاهش معني دار هزينه تعليف به ازاي توليد هر ليتر شير مي شوند.



مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت