٢٢/١٢/١٤٤٠ --- 8/24/2019 --- ۱۳۹۸ شنبه ۲ شهريور امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | درباره ما
لینک های اصلی
جستجو  
آخرین مطالب
فوت و فن باغبانی امروز
چگونه از امپیشن نگهداری کنیم ؟
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  104  نفر
بازدید امروز :  10149  بازدید
بازدید دیروز :  11401  بازدید
تبلیغات متفرقه
تلگرام نارگیل
باغبانی >> غني سازی كاه و کلش 1
 

غني سازی كاه و کلش 1

 
غني سازی كاه و کلش 1
Straw & stover enrichment 1
کشاورزان دريافته اند که کاه (straw) و کلش (stover) باقیماندۀ زراعت غلات دانه ای از جمله منابع غذایی فقیر براي تعليف دام ها محسوب می گردند زیرا از نظر مقدار پروتئین خام یا "CP" (crude protein)   در سطح نازل ولی از جنبه فیبر در سطح بسیار بالایی قرار دارند بنابراین زمانیکه آنرا بعنوان علوفه دام ها بکار می گیرند، از نظر جذب ماده خشک و ذائقه پسندی حائز درجات پائیني هستند. از كاه و كلش غالباً بعنوان یکی از منابع اصلی تعلیف دام ها در سطوح خُرده مالکی ، اقالیم خشک و مناطقی با فشار جمعیتی زیاد بهره می برند. بعنوان مثال مقدار کل بقایای فیبری در کشور آفریقایی زامبیا حدوداً 4-2 تن به ازای هر واحد دامی (livestock unit) است لذا توصیه شده است که از این مواد بنحو احسن استفاده شوند بطوریکه بهبود اندکی در ارزش غذایی (nutritive value) آنها حاصل آید تا بتوانند باعث کاهش تنش تعلیف دام ها در طي فصول خشک در کشورهای در حال توسعه گردند.
شیوه بهبود ارزش غذایی کاه و کلش :
بهبود ارزش غذایی کاه و کلش دربرگيرندۀ موضوعاتی نظیر ابزارهای مورد استفاده ، تیمار اوره و فرآیندهای شیمیایی مربوطه می باشند. معمولاً از سه ماده به نام های : هیدروکسید سدیم ، آمونیاک و اوره برای اصلاح بقایای غلات استفاده می گردد ولیکن اوره بیشترین کیفیت را برای سیستم های خرده مالکی در مناطق گرمسیری ببار مي آورد زیرا :
الف) اين ماده بوفور بفرم نيترات آمونيوم و اوره در دسترس قرار دارد و كشاورزان بخوبي با آن آشنايي دارند.
ب) "اوره آز" (urease) كافي براي تجزيه اوره به آمونياك در مناطق گرم هيچگونه كمبودي را بوجود نمي آورد.
پ) اوره موجب شكستن پيوندهاي "ليگنو- سلولز" (lingo-cellulose) بقاياي گياهي مي شود و بدينطريق بر سرعت و مقدار هضم ميكربي شكمبه (rumen) مي افزايد.
ت) وضعيت نيتروژن بقايا را بهبود مي بخشد.
ث) بسادگي استفاده مي گردد و خطري ايجاد نمي كند.
ج) در مقادير كم كاربرد دارد و به سادگي حمل و نقل مي شود.
چ) تاكنون شواهدي مبني بر منع كاربرد اوره وجود نداشته است.
ح) اوره هيچگونه زياني براي محيط زيست ندارد.
تيمار بقاياي گياهي باعث افزايش متناسب انرژي ناخالص (gross energy) قابل دستيابي براي حيوانات بعنوان انرژي متابوليسمي و بالارفتن ميزان جذب (in take) مي گردد. تيمار اوره به ميزان قابل قبولي بر روي بقاياي گياهان زراعي نظير كاه گندم ، جو و برنج و همچنين كلش ذرت ، ارزن و سورگوم مؤثر است.
بيشترين تيمار بقاياي گياهي در منطقه شمال اروپا با استفاده از هيدروكسيد سديم انجام مي پذيرد تا بر قابليت نگهداري كاه افزوده گردد. كاه و كلش را در مناطق مزبور در حالت مرطوب (damp) برداشت نموده و انبار مي كنند تا بر ارزش غذايي آنها افزوده شود. بررسي ها نشان مي دهند كه بايد اوره را بميزان 7-2 درصد با ميانگين 5 درصد به كاه افزود اگرچه اوره در ميزان 2 درصد براي جلوگيري از كپك زدگي كاه گندم كافي نبوده است. آب مورد نياز براي مرطوب ساختن كاه برنج كمتر از كاه گندم است لذا براي اين منظور به ترتيب از 1 و 5/1 ليتر آب به ازاي هر كيلوگرم كاه هاي يادشده بهره مي گيرند. مقدار آب مصرفي با دسته كردن كاه كاهش مي يابد بطوريكه به 50-20 درصد مي رسد.
از ميزان تلفات آمونياك مي توان با پيچيدن مواد تيمارشده در داخل صفحات پلاستيكي كاست. البته صفحات پلاستيكي علاوه بر صرف هزينه ممكن است توسط پرندگان و حيوانات خسارت ببينند. پلاستيك هاي پاره همچنين به آلودگي محيط زيست مي انجامند لذا در برخي موارد به نگهداري مواد تيمار شده در داخل پيت ، كيسه هاي پلي اتيلين ، برگ هاي نارگيل ، كيسه هاي كود اوره و يا بصورت توده هاي باز اقدام مي ورزند درحاليكه پوشاندن توده مزبور با پوششي از مخلوط خاك و فضولات دامي در روستاها رايج است.
يك بررسي نشان مي دهد كه تيمار بقاياي ذرت با آمونياك بعد از 12 ساعت انكوباتور كردن در دماي 90 درجه سانتيگراد معادل 30 روز تيمار در 60 درجه سانتيگراد بوده است. آمونياك در اثر تجزيه اوره با عامليت "اوره آز ميكربي" موجود در آلودگي هاي كاه حاصل مي شود بنابراين محقق است كه دماي محيط تأثير بسزايي در فرآيند غني سازي كاه با اوره دارد.
بررسي ديگري نشان داد كه تيمار كاه ذرت با 65-55 درصد ماده خشك در دماي اتاق و داخل كيسه هاي پلي اتيلن موجب مي گردند تا 70 درصد اوره مصرفي پس از 2 روز تجزيه شوند و تمامي اوره مزبور بعد از 20 روز ناپديد گردند.
يك تحقيق نشان داد كه مقدار ازت كاه برنج در روزهاي 20 و 40 غني سازي تقريباً يكسان بوده اند. در يك آزمايش حدود 11 واحد بر قابليت هضمي كاه برنج بعد از 10 روز انكوباتور شدن افزوده شد. قابليت هضمي در ضمن يك پژوهش آزمايشگاهي بعد از 7 روز بهبود نيافت امّا در فاصله 35-21 روز افزوده شد ضمن اينكه دماي محيط از 31 درجه سانتيگراد به 40 درجه سانتيگراد در طي دوره تيمار افزايش يافت. محققين توصيه مي كنند كه دوره تيمار كاه و كلش با كود اوره را در مناطق گرمسيري به مدت 14 روز و در مناطق خنك به مدت 42 روز برگزينند. كاه تيمار شده قادر به جذب رطوبت بيشتري در قياس با انواع تيمار نشده است لذا در شرايط اقليمي مرطوب دچار كاهش ماندگاري (shelf-life) مي گردد.
غني سازي كاه گندم با اوره :
امروزه از كاه گندم در مقياس وسيع براي تعليف دام ها در شبه قاره هند بهره مي گيرند بطوريكه 99 درصد از كشاورزان هندي از كاه گندم بعنوان يك منبع كربوهيدرات جهت تعليف دام ها بدون علوفه سبز و يا همراه با آن استفاده مي نمايند. از كاه بويژه در ماههايي نظير مه ، ژوئن ، جولاي ، نوامبر و دسامبر استفاده مي گردد كه كمبود علوفه شيوع مي يابد. كاه گندم را به دلايل زير بايد غني سازي مي نمايند :
1) به آساني توسط دام ها هضم نمي شود.
2) ذائقه پسندي مطلوبي ندارد.
3) از قابليت تعليف به ميزان زياد در جيره غذايي دام ها برخوردار نيست.
4) از عناصر غذايي مورد نياز دام ها بمقدار ضرورت برخوردار نمي باشد.
لذا براي بهبود ويژگي هاي مذكور اقدام به غني سازي كاه از طرق مختلف مي نمايند. يكي از شيوه هاي غني سازي كاه شامل مخلوط كردن با اوره بمنظور افزايش ارزش غذايي كاه است. در برخي موارد فقط به افزودن اوره اكتفا مي گردد امّا در مواردي به افزودن تلفيقي اوره و ملاس مبادرت مي ورزند.
اوره بهترين منبع تأمين نيتروژن است و به دلايل زير جهت غني سازي كاه گندم استفاده مي گردد :
1) با سهولت قابل دسترسي مي باشد.
2) اسپري محلول اوره موجب نرم شدن و سهولت هضم كاه گندم مي گردد.
3) شيوه اي ارزان براي افزايش پروتئين علوفه است.
4) داراي اثرات مفيد متعددي بر كيفيت علوفه و نتيجتاً رشد دام ها بدون تأثيرات جانبي است.
براي غني سازي كاه گندم ابتدا 5-4 كيلوگرم كود اوره را در 50 ليتر آب محلول مي سازند چونكه اوره به آساني در آب محلول نمي شود بنابراين بايد هر دفعه به مقدار كمي از اوره را به آب افزود و بطور مداوم با ميله اي چوبي بهم زد.  محلول حاصله براي غني سازي 100 كيلوگرم كاه كفايت مي نمايد. كاه گندم را به ارتفاع 10-9 اينچ در سطح زمين پخش نموده و محلول اوره را بر سطح كاه مي پاشند و متعاقباً با همديگر مخلوط مي سازند آنگاه لايه ديگري از كاه گندم را بر روي لايه پيشين مي گسترانند و روند مذكور را تكرار مي كنند. اين روند را بايد براي تمامي كاه قابل دسترس انجام داد سپس توده كاه را فشرده مي سازند تا هواي داخل توده خارج گردد. در ادامه سطح توده را با صفحات پلاستيكي مي پوشانند تا از هوا و رطوبت محفوظ بماند. در مواردي كه صفحات پلاستيكي در دسترس قرار ندارند، مي توان سطح توده را با كاهگل يا لجن پوشانيد. لجن به تنهايي مي تواند بر نتايج غني سازي بيفزايد. همواره مطمئن گرديد كه رطوبت توده بيش از 50 درصد نگردد. مناسب ترين دما براي انجام فرآيند غني سازي 35-30 درجه سانتيگراد است. در برخي موارد از كاربرد تلفيقي اوره و ملاس بهره مي گيرند. براي 100 كيلوگرم كاه گندم به 5-4 كيلوگرم اوره محلول در 50 ليتر آب و 15-10 كيلوگرم ملاس جهت غني سازي بهينه نياز مي باشد.
تيمار اوره در صورت تلفيق با بكارگيري ملاس و يا حتي بدون آن داراي اثرات متمايزي بر غني سازي كاه گندم است. كميّت پروتئين ها در كاه فقط هنگامي افزايش مي يابد كه منحصراً از اوره در فرآيند غني سازي بهره گيرند وليكن زمانيكه از ملاس نيز استفاده شود، بر كيفيت پروتئيني ، مقدار انرژي علوفه غني شده و سرعت رشد دام ها افزوده مي گردد. زمانيكه كاه گندم پس از افزودن محلول اوره با صفحات پلاستيكي پوشش يافت آنگاه اوره به گاز آمونياك تبديل مي شود و رنگ كاه گندم به تيرگي مي گرايد و ضمن آن بر مقدار پروتئين ها و قابليت هضمي كاه مذكور براي تعليف دام ها افزوده مي شود. البته قارچ ها در صورت افزودن اوره به كاه قادر به رشد در توده غني سازي نخواهند بود.
كاه گندم تيمار شده را براي مدت 25-20 روز در زير پوشش پلاستيك نگهداري مي كنند. توده مذكور را پس از اين مدت مي توان در محل هاي مسدود و يا فضاي باز محافظت نمود وليكن بهتر است از مواجهه اش با شرايط آب و هوايي دشوار (harsh) مراقبت گردد. در ضمن تابستان ها بهتر است توده كاه غني شده را قبل از اينكه در جيره غذايي دام ها مصرف شوند، براي مدت 20 روز در هواي آزاد قرار داد تا آمونياك و بوهاي نامطبوع آن محو گردند. روزانه به ميزان 5-4 كيلوگرم از كاه غني شده را براي تعليف هر واحد از دام هاي آبستن (pregnant) ، شيرده (lactating) و يا سايرين مصرف مي كنند. توصيه مي شود كه از كاه غني شده همراه با علوفه هاي سبز در جيره غذايي دام ها بهره گيرند.
هشدارهاي تعليف دام ها با كاه غني شده عبارتند از :
1) مقدار اوره مصرفي بايد متناسب با كاه گندم قابل دسترس باشد.
2) اوره مصرفي بايد بخوبي در داخل آب محلول گردد.
3) آب كافي در حين تعليف كاه غني شده در اختيار دام ها قرار دهيد.
4) معمولاً هيچگونه عارضه اي در اثر تعليف دام ها از كاه غني شده حادث نمي گردد امّا در صورت مواجهه با چنين عوارضي اقدام به نوشيدن آب فراوان به دام ها و يا آب همراه با سركه يا آبليمو نمائيد تا اثرات احتمالي تغذيه از اوره را خنثي سازيد.
هزينه غني سازي هر كيلوگرم كاه گندم در حدود 6/0 روپيه يا 69 پايسا (paisa) مي شود درحاليكه توليد شير بميزان 20 درصد افزايش مي پذيرد و اين موضوع به معني افزايش سودمندي در قياس با ميزان هزينه كرد است.  
کیفیت غذایی کاه برنج غنی شده با کمک قارچ ها :
کاه برنج (rice straw) از فراوانترین ضایعات "لیگنوسلولزی" تجدیدپذیر در بسیاری از نقاط آسیا است که حاوی : 47-32 درصد سلولز ، 27-19 درصد همی سلولز و 24-5 درصد لیگنین می باشد. این بقایای گیاهی سرشار از لیگنوسلولز از جمله منابع بالقوه انرژی در رژیم های غذایی نشخوارکنندگان محسوب می شوند درحالیکه از نظر پروتئین و قابلیت هضمی بسیار فقیرند.
تیمارهای بیولوژیک منابع لیگنوسلولز از طریق تخمیر حالت جامد (SSF) با کمک یک نوع قارچ میکروسکوپی نخ مانند (filamentous) و عامل پوسیدگی سفید بنام "Pleurotus sajor-caju" بمنظور افزایش قابلیت هضم و مقدار نیتروژن صورت می پذیرد لذا محیط کشت آنرا با ترکیبات مختلفی برای بهبود کیفیت عناصر غذایی کاه برنج بکار می گیرند. این قارچ ها در صورت رشد بر منابع لیگنوسلولزی به ترشح آنزیم های هیدرولیتیک می پردازند كه در نتیجه فعالیت آنها بر قابلیت جذب عناصر غذایی براي حیوانات افزوده می گردد زیرا تیمار آنها سبب کاهش مقادیر سلولز و همی سلولز موجود در کاه برنج می شود.
اگر چه قارچ های "سلولولیتیک" (cellulolytic) در تمامی گروه هاي اصلی قارچ ها حضور دارند و قادر به تجزیه کربوهیدرات های مرکب به کربوهیدرات های ساده (simple monomer) می باشند ولیکن فقط تعداد اندکی از میکروارگانیزم ها قادر به تولید آنزیم های تجزیه کننده لیگنین (lignolytic) هستند.
مهمترین قارچ تجزیه کننده لیگنین عبارت از قارچ پوسیدگی سفید (white rot) موسوم به "Pleurotus sajor-caju " است که اغلب برای انجام فرآیندهای تبدیل زیستی (bioconversion) در راستای بهبود ویژگی های کاه بكار مي رود. بعلاوه از مواد اولیه حاوی نیتروژن معمولاً بعنوان مکمل کاه استفاده می گردد تا تکثیر میکربی تشدید شود و بدینطریق فرآیند تخمیر تسریع یابد.
افزودن "P. sajor-caju" به کاه برنج مكرراً نشانداد که دارای فعالیت قوی تجزیه لیگنین است آنچنانکه نسبت سلولز به لیگنین را به 5:1 می رساند. مقدار پروتئین نیز از 8/5 درصد به 13-12 درصد افزایش مي دهد. برای این منظور از کنجاله هسته نخل روغنی یا "PKC" (palm oil kernel cake) بعنوان مکمل تخمیر استفاده مي شود. در ضمن این عمل بر مقدار عناصر: کلسیم ، فسفر ، پتاسیم ، منزیم و آهن بنحو معنی داری در محیط تخمیر افزوده گرديد درحالیکه افزایش عناصر مس و روی معنی دار نشدند. همچنین فعالین آنتی اکسیدان ها بمیزان 45 درصد افزایش یافت.



مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت